Ilyenre még nem volt példa: alig termett itthon kukorica, csak Ukrajna segíthet

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyenre még nem volt példa: alig termett itthon kukorica, csak Ukrajna segíthet

Legalább 1990 óta nem volt példa arra, hogy ne termett volna Magyarországon legalább annyi kukorica, mint amennyi a belföldi igényeket fedezné. De idén megtörtént, amire emberemlékezet óta nem volt példa: Magyarország importra szorul kukoricából. Eddig durván egymillió tonna érkezett be, méghozzá a háború sújtotta Ukrajnából. Azt mondják, jó a minősége, és olcsóbb, mint a hazai.

A 24.hu információi szerint egy átlagos évben 4-4,5 millió tonna a hazai szükséglet, jobb években ennek duplája szokott megteremni. A leggyengébbnek bizonyult 2012-es évben is 4,7 millió tonnát takarítottak be.

Raskó György, egykori földművelésügyi államtitkár, mezőgazdasági nagyvállalkozó úgy látja, idén 4 millió alatt lesz a megtermelt mennyiség, akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy nem tudtak kiteljesedni a csövek. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, valamint a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára is 2,8–3,6 millió tonna közötti becsléseket említett.

Közülük a legnagyobb felvevők az ipari felhasználók, mert az izocukor- és etanolgyártáshoz is óriási mennyiségű kukorica kell. Az etanolgyárak évi 2-2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel, 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak, emberi fogyasztásra pedig 200 ezer tonnát szánnak évente.

Raskó György szerint a takarmánygyártók, legalábbis a nagyobbak Ukrajnából szerzik be a kukoricát, mert jó a minőség, és jobb az ár, mint a magyar termelők esetében. Akinek sikerül közvetlenül ukrán partnerrel szerződni, az tonnánként 130 ezer forint körüli áron is hozzájuthat a kukoricához, ez sokkal jobb, mint a 150-160 ezer forintos ár, amennyiért a magyar gazdák szeretnék eladni a terményüket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ukrán kukorica

kukorica

import

kukoricatermés