Ilyenre még nem volt példa: alig termett itthon kukorica, csak Ukrajna segíthet

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyenre még nem volt példa: alig termett itthon kukorica, csak Ukrajna segíthet

Legalább 1990 óta nem volt példa arra, hogy ne termett volna Magyarországon legalább annyi kukorica, mint amennyi a belföldi igényeket fedezné. De idén megtörtént, amire emberemlékezet óta nem volt példa: Magyarország importra szorul kukoricából. Eddig durván egymillió tonna érkezett be, méghozzá a háború sújtotta Ukrajnából. Azt mondják, jó a minősége, és olcsóbb, mint a hazai.

A 24.hu információi szerint egy átlagos évben 4-4,5 millió tonna a hazai szükséglet, jobb években ennek duplája szokott megteremni. A leggyengébbnek bizonyult 2012-es évben is 4,7 millió tonnát takarítottak be.

Raskó György, egykori földművelésügyi államtitkár, mezőgazdasági nagyvállalkozó úgy látja, idén 4 millió alatt lesz a megtermelt mennyiség, akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy nem tudtak kiteljesedni a csövek. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, valamint a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára is 2,8–3,6 millió tonna közötti becsléseket említett.

Közülük a legnagyobb felvevők az ipari felhasználók, mert az izocukor- és etanolgyártáshoz is óriási mennyiségű kukorica kell. Az etanolgyárak évi 2-2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel, 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak, emberi fogyasztásra pedig 200 ezer tonnát szánnak évente.

Raskó György szerint a takarmánygyártók, legalábbis a nagyobbak Ukrajnából szerzik be a kukoricát, mert jó a minőség, és jobb az ár, mint a magyar termelők esetében. Akinek sikerül közvetlenül ukrán partnerrel szerződni, az tonnánként 130 ezer forint körüli áron is hozzájuthat a kukoricához, ez sokkal jobb, mint a 150-160 ezer forintos ár, amennyiért a magyar gazdák szeretnék eladni a terményüket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ukrán kukorica

kukorica

import

kukoricatermés