Itt az igazság az ország egyik legvonzóbb megyéjéről: tényleg olyan jó ott élni?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Itt az igazság az ország egyik legvonzóbb megyéjéről: tényleg olyan jó ott élni?

Most arra voltunk most kíváncsiak, hogy az ország egyik legélhetőbb megyéjének hogyan alakultak 2022-ben a gazdasági mutatói. Annyi biztos, hogy a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség is kedvezőbb volt az országos átlagnál, ugyanakkor Veszprém megyében a beruházások volumene jelentősen elmaradt az előző évihez képest. Az összegzéshez a KSH 2022-es kiadványai voltak segítségünkre.

Veszprém megye páratlan földrajzi adottságairól csak annyit, hogy - Balatonedericstől Balatonkeneséig - a Balaton partszakaszának majdnem fele érinti a megyét. A megye teljes területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékessége alá tartozik, melynek 53%-a esik Veszprém megye területére. A Bakony és a Balaton-felvidék miatt erdősültség tekintetében a harmadik legjobb az országban. De ne feledkezzünk meg a Balaton-felvidék szőlőiről sem, és az azokra épülő borászatról!

Nem csoda, hogy ez a 3. legélhetőbb vidéke az országnak

Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? – erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén - írta a Hellovidék. Ezen fontos szemszögek vizsgálatából alakult ki a legélhetőbb magyar járások listája. 100 pontos skála első helyén Budapest szerepel, az ország második legélhetőbb vidéke Pilisvörösvár és környéke lett (61,8 pont), a harmadik helyre azonban Veszprém és környéke került (58 ponttal). Az összesítés szerint 2022-ben a Nyugat-Magyarországon a Veszprémi járás a legélhetőbb.

Élhetőségi pontszámok szerinti rangsor
Élhetőségi pontszámok szerinti rangsor - Magyarország top járásai

A fenti táblázat adatai szerint mind az oktatás, mind az egészségügy, mind a munkaerőpiaci helyzet szempontjából kiemelten jó helyzetben vannak a Veszprémben és környékén élők. A kultúra és a vásárlási lehetőségek szempontjából -a fenti adatok szerint - azonban itt is lenne még miben fejlődni. Az összegzéshez a KSH 2022-es kiadványai voltak segítségünkre.

Hiába élhető, így is folyamatosan csökken a lakossága

A Balaton-part töretlen népszerűsége, és Veszprém megye különleges adottságai ellenére a térség lakossága az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, 2001-ben még több mint 375 ezren éltek itt. 2019-ben az 4464 négyzetkilométer alapterületű Veszprém megyét már csak 341 ezren lakták - derül ki a KSH 2019-es Körkép a megyékről című kiadványából. 2022 első három hónapjában sem alakultak túl jól a demográfiai mutatók:

A megyében az idei első negyedévben 650 gyermek jött világra, és 1350-an hunytak el. Az élveszületések száma 10, a halálozásoké 9,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2021-ben.

Egykor a vegyipar fellegvára volt

A rendszerváltás előtt Veszprém megye a hazai vegyipar fellegvára volt, ami 1989 után darabjaira hullott szét. A rendszerváltozást követő néhány évben Veszprém megsínylette a gazdaság szerkezeti átalakulásának hatásait. A megye legtöbb nehézipari üzemének bezárásával a városban kiépült tudományos–kutatási infrastruktúra jelentős része is válságba került. A munkanélküliségi ráta akkor átlépte a 20%-os küszöböt.

Gazdaságát az elmúlt néhány évtizedben két másik megyeszékhely Győr és Székesfehérvár elszívó ereje és a rendszerváltás is befolyásolta. Utóbbi komplett ágazatokat söpört el, így csökkent le drasztikusan a vegyipar jelentősége vagy szenvedett évtizedekig az építőipar, majd tört előre az autóipar, azon belül is az egykori kutatóintézetek mérnökeivel felálló csapatok, akik a legnagyobb autógyártók beszállítói lettek. Évtizedes szenvedés után magára talált a megyei építőipar is, a Balaton északi partjára épülő turizmust pedig még a koronavírus-járvány sem tudta teljesen bedönteni, de azért komoly kieséseket okozott.

Veszprém megye legfontosabb vállalkozásai

Íme a lista, a top 10 Veszprém megyei vállalkozás - árbevétel alapján (2021-ből):

  • Continental Automotive Hungary Kft.
  • Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.
  • Nitrogénművek Vegyipari Zrt.
  • Vöröskő Kft.
  • Adient Mezőlak Kft.
  • Valeo Siemens e Automotive Hungary Kft.
  • Napcsillag Kft.Poppe + Potthoff Kft.
  • Yanfeng Hungary Kft.Mtd Hungária Kft.
  • Le Bélier Zrt.Inotal Zrt.
  • GALLUS Baromfitenyésztő és Keltető Kft.,

Csökkent az ipar teljesítménye

A KSH adatai szerint az I. negyedéveket tekintve 2014 óta folyamatosan emelkedett Veszprém megye ipari termelése. Ez a folyamat 2022-ben megszakadt, az év első három hónapjában összességében 3,3%-kal kisebb volt a kibocsátás, mint 2021 I. negyedévében.

Az ipari termelésben így is az országos átlagot meghaladva a középmezőny első felében szerepel Veszprém megye: a legalább öt munkavállalfoglalkozót tató vállalkozások alapján az ipari termelés értéke 465 milliárd forint volt az idei első negyedévben, ez az érték ugyanakkor 3,3 százalékkal azonban elmaradt a tavalyitól.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások székhely szerinti adatai alapján a termelés I. negyedévi értéke (460 milliárd forint) összehasonlító áron 4,4%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Több nagyobb súlyú ipari területen, köztük a megyei kibocsátás felét adó járműgyártásban és a 18%-os részarányú vegyi anyag, termék gyártásban is csökkent a termelés volumene. Az export és a belföldi eladások egyaránt visszaestek (4,7, illetve 11%-kal) az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari értékesítés árbevételének több mint háromnegyede a külpiacokról származott.

Csökkent a beruházások mértéke is

A tavalyi év magas bázisadatához képest a második legjelentősebb arányban, 28 százalékkal csökkent a beruházások volumene Veszprém megyében, ugyanakkor a lakosokra jutó beruházási érték országosan így is az ötödik legmagasabb volt az idei első negyedévben.

A KSH által közölt adatok szerint a beruházások viszonylag koncentráltak voltak. A fejlesztési források 47%-át a feldolgozóiparban, 6,0‒6,0%-át az építőiparban, illetve a közigazgatásban használták fel. Az építőipar fejlesztéseinek volumene 88, a közigazgatásé 68%-kal bővült, a feldolgozóiparé a felére csökkent. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás területén történtek a legnagyobb értékű beruházások. A legnagyobb értékű ingatlanfejlesztések a feldolgozóiparban, a közigazgatásban és a művészet, szabadidő területén kezdődtek el. A gép- és járműberuházások hattizedét kitevő importbeszerzések teljesítményértéke összehasonlító áron a felére esett vissza, a hazai gyártásúaké 18%-kal csökkent.

A beruházások mértéke Veszprém megyében
A beruházások értéke és változása Veszprém megyében

Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére (például melioráció) a megyei székhelyű szervezetek 1,0 milliárd forintot költöttek, közel ugyanannyit, mint 2021. azonos időszakában.

A lakásépítésekben azonban az élmezőnyben szerepelt a megye

Az országos tendenciával ellentétben Veszprém megyében élénkült a lakásépítési kedv: 31%-kal nőtt (országosan 26%-kal csökkent) az épített lakások száma az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz képest. Összesen 113 lakást vettek használatba, 41%-uk kisebb városokban, 31%-uk Veszprémben, 28%-uk községekben épült. A megyei szintű növekedés hátterében elsősorban a megyeszékhelyen újrainduló építkezések állnak, melyet a többi városban regisztrált lakásátadások csökkenése valamelyest visszafogott.

  • Az új lakásoknak 60–40%-os arányban természetes személyek, illetve vállalkozások voltak az építtetői, az előbbi körnél erőteljesen nőtt, utóbbiaknál alapvetően stagnált az építési aktivitás.
  • Építési forma szerint a lakások 61%-át családi házas formában, 35%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. Előbbiek száma a másfélszeresére bővült, utóbbiaké nem változott. Részben emiatt az új lakások átlagos alapterülete (106 m²) meghaladta az országos átlagot (81 m²), és 55%-uk épült 4 vagy annál több szobával.
  • 3 lakás szűnt meg a megyében 2022 I. negyedévében, 2-vel több, mint egy évvel korábban.
  • Az országos tendenciával szemben mérséklődött a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (313) 4,3%-kal csökkent az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest.
Épített lakások számának alakulása Veszprém megyében
Épített lakások számának alakulása Veszprém megyében

Itt csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség

A munkanélküliségi rátát tekintve Veszprém megye a harmadik helyen áll a maga 1,4 százalékos mutatójával, ennél csak Vas és Komárom-Esztergom megyékben kedvezőbb a helyzet. A KSH adatai szerint az első negyedévben országosan 4,7 millióan dolgoztak, ami 92 ezerrel meghaladja a tavalyi év hasonló időszakát, a munkanélküliségi ráta pedig 4,5-ről 3,8 százalékra csökkent.

Veszprém megyében 2022. március végén 7 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál nagyobb mértékben, 20%-kal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma (264 fő) 30%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 3,8%-ot tett ki.

  • Ezer lakosra az országos átlagnál kevesebb, 20 álláskereső jutott a megyében, ezen belül az arány a Veszprémi járásban volt a legkedvezőbb (13), a Devecseri járásban pedig a legkedvezőtlenebb (41).
  • Az álláskeresők 38%-a legfeljebb 3 hónapja, 34%-a tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 13%-kal meghaladta a 2021. márciusit.
  • Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (35%) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 31%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 26%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 8,5%-uk pedig diplomás volt.
  • Az ellátottak aránya 10 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 20%-uk álláskeresési járadékban, 19%-uk álláskeresési segélyben, 18%-uk szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 42%-a ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.
  • Március végén 2,6 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk 1,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre 27 álláskereső jutott, 6-tal kevesebb, mint 2021 márciusában.

A Nyugat-Dunántúlhoz képest rosszabbak a fizetések

Veszprém megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2022 első félévében 445 907 forint volt. Ezzel a megyében fizetések elmaradnak a Közép-Dunántúl átlagától (475 941 forint), de alacsonyabbak a Nyugat-Dunántúlon számolt átlagkeresetekhez képest is (477 248 forint).

Ahogy a következő táblázatból is kiderül, 2022 I. negyedévében a közigazgatásban, a pénzügyi szolgáltatások, az információ és kommunikáció területén dolgozók kapták a legnagyobb fizetést. A legrosszabbul a vendéglátásban dolgozók jártak, de alacsonyabbak a bérek az építőiparban is Veszprém megyében:

Havi nettó keresetek alakulása Veszprém megyében
Havi nettó keresetek alakulása Veszprém megyében

Csak vége lett a Covidnak! Felpörgött a turizmus

Többszörösére nőtt a vendégforgalom idén a járványügyi intézkedések által érintett 2021. január–március közötti időszakhoz képest: a vendégek 118 ezer éjszakát töltöttek a megye kereskedelmi szálláshelyein – szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken –, ám ez az adat még így is csak kétharmada a 2019 első negyedévinek.

A KSH körképe szerint a külföldi vendégek közül a legtöbb éjszakára ugyanúgy az Ausztriából, Szlovákiából és Németországból érkezők maradtak, mint 2019 első negyedévében, de míg korábban a legjelentősebb küldő országnak Németország számított, a sorrendben Ausztria került az első helyre.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2,9 milliárd forint árbevétel keletkezett. 47%-a szállásdíjból, 34%-a vendéglátásból, 19%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

Vendégéjszakák számának alakulása Veszprém megyében

Az országos átlaghoz képest nőtt a balesetek száma

Országszerte 2793 közúti közlekedési baleset történt az év első három hónapjában, ami 13 százalékkal több a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-es adathoz képest, ugyanakkor 11 százalékkal alacsonyabb a 2019-esnél.

Veszprém megye útjain ehhez képest 106 baleset történt, ez lakosságarányosan valamivel meghaladja az országos átlagot. A balesetek közül négy volt halálos kimenetelű, 27 végződött súlyos, 75 pedig könnyű sérüléssel.

Az összes baleset 73%-át személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése mindössze 7,5, illetve 4,7% volt. A balesetek túlnyomó része, 93%-a a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 35%-a) és az elsőbbség meg nem adása (23%) miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megye körkép

veszprém megye

gazdaság

legélhetőbb megye