Kezd magához térni a lakáspiac: több milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kezd magához térni a lakáspiac: több milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok

A júliusi zuhanórepülés után kezd magához térni a lakáspiac, összesen 96 milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok 2022 augusztusában. A jegybank friss adataiból kitűnik az is, hogy használt lakásra még mindig sokkal több hitelt veszünk fel, mint újra, és a kamatemelkedések miatt már elég durva havi törlesztőkkel kell szembenéznünk a bankokban.

A júliusi gyengülés után némileg magához tért a lakáshitelezés augusztusra, de még messze van az idén megszokott szint, különösen ha tovább emelkednek a kamatok - első olvasatra ez tűnik ki azokból az adatokból, amelyet az MNB hétfő reggel közölt a lakossági hitelek összegéről és magáról a hitelállományról. Csökkent az új lakásra felvett hitelek aránya, és még mindig nem akar megállni a kamatemelkedés - de talán elmúltak a komor felhők a lakáshitel-piac egéről, a magyarok ugyanis még mindig nem akarnak leállni a hitelfelvétellel. A Pénzcentrum most benézett a számok mögé, és grafikonokkal magyarázta meg, mi történt augusztusban a lakáshitelpiacon.

Kezdésnek összevetették a 2019 és 2022 közötti augusztusi adatokat. Ebből az látszik egyértelműen, hogy a használt lakásokra sokkal több hitelt vettek fel a magyarok, mint az újakra - de beszédes az is, hogy tavaly éppen kétszer annyi ilyen célú hitelt vettünk fel, mint ez év augusztusában.

Mint írták, érdekes adat az is, hogy építésre és bővítésre valamivel több kölcsönt igényeltünk, mint lakásfelújításra vagy korszerűsítésre, de ez magyarázható azzal, hogy sokan még a kifutás előtt kihasználták a Zöld Otthon Program adta lehetőségeket. Emellett úgy tűnik, a magyarok még nem rohamozták meg a bankokat kölcsönért, hogy a rezsiemelés miatt az energetikai korszerűsítésbe belevágjanak - igaz, hogy egyre nehezebb ez is.

Milyen fontos változások történtek az ingatlanpiacon? Mit ajánlanak az egyes bankok lakáshitel esetén? Errő többet a cikk folytatásában, ide kattintva olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

lakáshitel

hitel

ingatlanpiac

körkép