Kezd magához térni a lakáspiac: több milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kezd magához térni a lakáspiac: több milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok

A júliusi zuhanórepülés után kezd magához térni a lakáspiac, összesen 96 milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok 2022 augusztusában. A jegybank friss adataiból kitűnik az is, hogy használt lakásra még mindig sokkal több hitelt veszünk fel, mint újra, és a kamatemelkedések miatt már elég durva havi törlesztőkkel kell szembenéznünk a bankokban.

A júliusi gyengülés után némileg magához tért a lakáshitelezés augusztusra, de még messze van az idén megszokott szint, különösen ha tovább emelkednek a kamatok - első olvasatra ez tűnik ki azokból az adatokból, amelyet az MNB hétfő reggel közölt a lakossági hitelek összegéről és magáról a hitelállományról. Csökkent az új lakásra felvett hitelek aránya, és még mindig nem akar megállni a kamatemelkedés - de talán elmúltak a komor felhők a lakáshitel-piac egéről, a magyarok ugyanis még mindig nem akarnak leállni a hitelfelvétellel. A Pénzcentrum most benézett a számok mögé, és grafikonokkal magyarázta meg, mi történt augusztusban a lakáshitelpiacon.

Kezdésnek összevetették a 2019 és 2022 közötti augusztusi adatokat. Ebből az látszik egyértelműen, hogy a használt lakásokra sokkal több hitelt vettek fel a magyarok, mint az újakra - de beszédes az is, hogy tavaly éppen kétszer annyi ilyen célú hitelt vettünk fel, mint ez év augusztusában.

Mint írták, érdekes adat az is, hogy építésre és bővítésre valamivel több kölcsönt igényeltünk, mint lakásfelújításra vagy korszerűsítésre, de ez magyarázható azzal, hogy sokan még a kifutás előtt kihasználták a Zöld Otthon Program adta lehetőségeket. Emellett úgy tűnik, a magyarok még nem rohamozták meg a bankokat kölcsönért, hogy a rezsiemelés miatt az energetikai korszerűsítésbe belevágjanak - igaz, hogy egyre nehezebb ez is.

Milyen fontos változások történtek az ingatlanpiacon? Mit ajánlanak az egyes bankok lakáshitel esetén? Errő többet a cikk folytatásában, ide kattintva olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

lakáshitel

hitel

ingatlanpiac

körkép