Őket is elérte a rezsiemelkedés: jöhet a szűkített nyitvatartás, fiókbezárás a bankoknál?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őket is elérte a rezsiemelkedés: jöhet a szűkített nyitvatartás, fiókbezárás a bankoknál?

A rezsidémon elérte a bankfiókokat is, így veszélybe került a fizikai ügyintézés, ha a bankok úgy döntenek, hogy a megemelkedett energiaköltségek miatt rövidítenek a nyitvatartáson. Megkérdeztük a magyar bankokat, kell-e erre számítani?

Szinte már nem tudunk úgy híreket olvasni, vagy a tévében tájékozódni anélkül, hogy valamilyen módon ne találkoznánk az európai energiaválsággal. A rezsiemelés bejeéentése óta pedig azt is naponta halljuk, hogy egyes közintézmények vagy hosszabb szünetre vonulnak, vagy megpróbálják előteremteni a működésükhöz, a rezsi kifizetéséhez szükséges, de egyelőre hiányzó összeget. De hogyan hat az emberek napi ügyintézési szokásaira a rezsiválság, és a bejelentett bezárások? Tartanunk kell-e például attól, hogy a bankunk fiókjai csökkentik a nyitvatartásukat, nehézkessé téve ezzel a mindennapos ügyintézést? A Pénzcentrum körbekérdezte a bankokat, hogy választ kapjunk arra: változik-e a nyitva tartás 2022-ben?

Kell még fizikai bankfiók?

A Portfolio Banking Technology konferenciája tegnap ezzel a kérdéskörrel is behatóan foglalkozott. Vinnai Balázs, a Magyar Bankholding Zrt. elnöki főtanácsadója úgy véli: egy inkumbens vállalatnál a digitalizáció a market share-t és a költséghatékonyságot egyaránt szolgálja. Ez az, amivel az inkumbens bankok, mint a Magyar Bankholding is küzdenek most - magyarázta a szakértő.

Amit mindenképp folytatni kell, azok a költséghatékonyság növelő projektek, valamint a robotizáció. Ezek nélkül nem tudják tartani a versenyt a hagyományos bankok az új versenytársakkal. A robotok általi erőforrás-felszabadítás engedte meg nekünk például azt is, hogy a moratórium által okozott plusz terhet hatékonyan lekezeljük

- mondta a témáról Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A bankok tehát nem készülnek semmilyen rövidítésre, de könnyen lehet, hogy már az előszobájában vagyunk a teljes digitalizáció felé tett első lépéseknek. Néhány hónapja, a jegybank által szervezett panelbeszélgetésen a magyarországi bankok pár vezetője ugyanis nagyjából egyetértett abban, hogy hamarosan talán sehol nem is lesz szükség fizikai bankfiókokra, mert jó úton halad a digitalizáció.

Leginkább a koronavírus-járvány, illetve az emiatt kényszerűségből elrendelt lezárások tanították meg a magyarokat online bankolni, több olyan bank is van már, ahol már a hitelfelvételt is lehet online intézni a technika fejlődésének köszönhetően. A vezetők azonban abban is egyetértettek akkor, hogy azért a teljes digitalizációhoz még biztosan kell pár év, sok ügyfelet ugyanis most sem lehet arra rávenni, hogy fizikai jelenlét és bankfiókok segítsége nélkül, teljesen online intézze a pénzügyeit.

Na, de milyen intézkedéseket hoznak az egyes bankfiókok? Erről többet itt olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

rezsidémon

rezsiemelkedés

bankfiókok

bankok

bankfiók