Itt a bejelentés: fontos változás jön a napelemekkel kapcsolatban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a bejelentés: fontos változás jön a napelemekkel kapcsolatban

 


Jövőre 21 százalékkal, utána 25-tel, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusok bérét - hangzott el a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy alapjaiban megváltozik a napelemek engedélyeztetési rendszere.

A kormány áttekintette az EU-val folytatott tárgyalások állását, 17 ügyben döntöttek arról, hogy megcsinálják az Unió felé tett vállalásokat - kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Megalakul többek között a korrupcióellenes hatóság, átalakul a közbeszerzések rendszere, és támogatási rendszer is lesz a mikrovállalkozások, illetve a kkv-k számára a közbeszerzések díjaival kapcsolatban. Gulyás elmondta, hogy a szükséges törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta.

A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú: a kormány elkötelezett a tett vállalások érdekében. Jelentős pedagógus-béremelés is kell, a Bizottság támogatólag lépett fel. 2025-re elérjük azt a kitűzött célt, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomás átlagbér 80%-át. Jövőre 21 százalékkal, utána 25-tel, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusok bérét

- tette hozzá a miniszter. Abban bíznak, hogy ha sikerül megállapodni Brüsszellel, akkor már január elsejével jöhet a 21 százalékos béremelés A béremelési ciklus végére, vagyis 2025-re a pedagógusok átlagbére 777 673 forint lesz.

A kormányülésen energetikai kérdéseket is tárgyaltak. Az ország ellátása biztosított, de továbbra is keresik az elérhető energiaforrásokat, ám az mindenhol drága - fejtette ki Gulyás Gergely. A gáztárolók kapacitásait folyamatosan növelik, de fél évig akkor is lenne elég gáz, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne be az országba. Ettől függetlenül az egerniarendszerben sok változtatásra van szükség, a helyreállítási alapból szeretnének költeni a zöldenergia-fejlesztéseket is.

Több az igény a napelemeknél, mint amit a hálózat be tud fogadni. Ezért a szabályokon változtatni kell. Aki betáplálta a hálózatba az energiát, a még elő nem jegyzett igények kapcsán fogunk változtatni. Mivel nem tudjuk befogadni az energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük. Akik ezt követően telepítennek, azoknak változik a szabály. Csak a saját háztartásában használhatja fel az energiát - magyarázta. Ehhez nem kell annyi engedély.

Ha a hálózatfejlesztés megvalósul, akkor a betáplálást újra lehetővé tesszük. Ez vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra, akik a saját célra állítanak elő energiát - tette hozzá a miniszter. Az ok, hogy a jelenlegi hálózat nem bírja el az energia betáplálását. Az új változások az erőművekre nem vonatkoznak.

Egy kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy már az év végén is érkezhet az első utalás hazánknak, ha sikerül megállapodni az EU-val. Lehet azonban, hogy csak a jövő év elején jön a pénz első része. Az intézményeket létre kell hozni, ez harminc nap alatt nem történhetett meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

gulyás gergely

pénzcentrum

pedagógus bérek

napelem

napelem engedélyeztetési rendszer