Sorra tűnhetnek el kedvenc termékeink a boltok polcairól? Mutatjuk, mire számíthatunk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sorra tűnhetnek el kedvenc termékeink a boltok polcairól? Mutatjuk, mire számíthatunk

A Pilóta keksz hiánya csak a kezdet lehet a hazai érdességek piacán. A Pénzcentrumnak nyilatkozó iparági szakértő szerint ugyanis egyre több édesség/nasi kapcsán merülhet fel, hogy kieshetnek a termékportfóliókból a kevésbé keresett réteg termékek, továbbá azok amelyeknél túl magas a kézi munka aránya ezért a munkaerő igénye és költsége. A hazai vásárlóknak tehát fel kell készülniük, nem biztos, hogy a továbbiakban is meg fogják majd tudni vásárolni kedvenc nassolnivalóikat. És mi lesz az idei karácsonyi édességdömpinggel – többek között erre a kérdésre is kerestük a választ.

Ahogy a Pénzcentrum írja, bombaként robbant a hír, hogy nem a magyar vásárlók készülékében volt a hiba akkor, amikor sokaknak feltűnt, gyakorlatilag sehol sem lehet a boltokban Pilóta kekszet vásárolni. A legendás magyar édesség ugyanis szép lassan eltűnt a polcokról. Az ügy hátterében pedig az állt, hogy a terméket Székesfehérváron gyártó Mondelez Hungária Kft. elismerte, hogy a gyártási kapacitásukat érintő nehézségek, illetve az édesipari ágazatot sújtó alapanyag és csomagolóanyag-hiány bizonytalan időre leáll a keksz gyártása.

Sok más iparág mellett, az édességipar problémáinak egy része már ismertek. Most viszont a Pilóta keksz-ügy kirobbanása okán megkerestük a Magyar Édességgyártók Szövetségét, készülhetnek-e a vásárlók arra, hogy még több ismert kedvencük egyszer csak eltűnik a boltokból. Egyáltalán, mik okozzák most a legnagyobb gondot az édességiparnak, és ezek mellett milyen karácsonyra készülhetnek a magyarok az édességek szempontjából.

Horror, ami az édességekkel történik

Az édességek minden jellemző összetevője jelentősen drágult a világpiacon

- kezdte a portálnk adott interjújában Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (Hunbisco) főtitkára, aki hozzátette, európai szervezetük, az édességgyártókat összefogó CAOBISCO valamint testvér szövetségük, a német BDSI számításai alapján még az orosz-ukrán háború kitörése előtt, euro alapon 2021 és 2022 első negyedéves összehasonlításban a következő drágulások voltak megfigyelhetőek:

Alapanyagok

  • Búza +65%
  • Pálmaolaj +79%
  • Napraforgó olaj +136%
  • Vaj +60%
  • Tejpor +62%
  • Cukor +26%

Csomagolóanyagok

  • Műanyag alapanyagok: +42%
  • Papír (rost) alapanyagok +30%
  • Logisztika
  • Tengeri szállítás +215% (azóta a tengeri szállítás ára konszolidálódott, és már nem +215, "csak" +100%)
  • Közúti szállítás +29%

Intődy Gábor az alapanyagdrágulás kapcsán azt is elmondta, bár nem a cukor drágult a legjobban, de mivel ez az édességgyártás egyik legfontosabb alapanyaga, a cukor árváltozásának hatása mindig jelentős. Kiemelte,

a Kereskedelmi Világszervezet intervenciója és az Európai Unió cukorpiaci rendtartása nyomán 2006 és 2017 között csaknem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése, térségünk így exportőrből importőrré vált. Több más tényező – a fogyó répaültetvények, a klímakrízis, a növénybetegségek, a répa és a kukorica hozamcsökkenése – is közrejátszik abban, hogy a cukor és az izoglükóz (kukoricaszirup) kínálata egyre kisebb, miközben a behozatal a magas vámok és a szűkös kvóták miatt akadozik. Magyarországon a kukoricának horror éve volt az idei.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

pénzcentrum

édesség

nasi

magyar édességgyártók szövetsége