Súlyos kártevők tehetik tönkre a magyar gabonát: így lehet védekezni ellenük

Agrárszektor   
  Megosztom
Súlyos kártevők tehetik tönkre a magyar gabonát: így lehet védekezni ellenük

A Gabonaszövetség főtitkára az Agrárszektornak nyilatkozott arról, hogy a rágcsálók tekintetében az a legfőbb szempont, hogy ne is tudjanak bejutni a gabonaraktárakba. De arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ezek a tárolók a gombától, penésztől és egyéb kártevőktől is mentesek, valamint jól zárhatóak és jól szellőztethetőek legyenek.

Noha lassan véget érnek az őszi betakarítási munkálatok, még nem dőlhetnek hátra a szántóföldi növénytermesztők. A learatott termést ugyanis, annak felhasználásáig vagy értékesítéséig tárolni is kell valahol. Ez pedig egy olyan feladat, amely komoly odafigyelést igényel, a nem megfelelő tárolás ugyanis a termés minőségének és értékének rovására mehet - írta az Agrárszektor. Súlyosabb esetben különféle károsítók megjelenéséhez és elszaporodásához vezethet, amelyek aztán - hacsak a termelők nem észlelik őket idejekorán, és nem teszik meg a szükséges intézkedéseket - jelentős, akár teljes termésveszteséggel is járhatnak.

Ahogy azt Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az Agrárszektornak elmondta, nagyon nem mindegy, hogy milyen tárolóban helyezi el az ember a terményét. Fontos, hogy a higiéniás szempontokat mindenkor szem előtt kell tartani, és hogy olyan ember kezelje a raktárat, akinek megfelelő tudása és képzettsége van hozzá. A tárolót, amíg üres, addig elő kell készíteni - mondta a szakember, hozzátéve, hogy gondoskodni kell a fertőtlenítésről, a megfelelő szellőzésről, szellőztetésről, valamint a hőmérsékletek méréséről is. Pótsa Zsófia szerint kötelezőnek kellene lennie annak, hogy az emberek csak olyan termést tároljanak be, amelyet már minősítettek. Ugyancsak nagy a jelentősége annak, hogy a betárolásra szánt termésnek milyen a toxinszintje, a fertőzött tételeket ugyanis azonnal el kell különíteni a kevésbé fertőzött, vagy tiszta terméstől.

A Gabonaszövetség főtitkára beszélt arról is, hogy a rágcsálók tekintetében az a legfőbb szempont, hogy egyáltalán ne is tudjanak bejutni a raktárakba, ezért azok előkészítése során alaposan át kell nézni ezen létesítmények állapotát, és felszámolni minden olyan pontot, rést vagy repedést, amely a rágcsálók potenciális bejutását okozhatja. Pótsa Zsófia szerint ezeknél a raktáraknál arra kell hangsúlyt fektetni, hogy gombától, penésztől és kártevőktől mentes legyen, valamint jól zárható és jól szellőztethető. De még ha az elsődleges követelményeknek meg is felelt a tárolóhelyiség, akkor is vannak feladatok, mint például a termés szellőztetése, forgatása, illetve a hőmérséklet - és más környezeti paraméterek - mérése. Ha pedig a kártevők mégis megjelennének a raktárban, akkor azokat azonnal gázosítani kell. Ezek a károsítók ugyanis óriási károkat okozhatnak - mutatott rá Pótsa Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a nem megfelelő nedvességtartalmú betárolás esetén az áru bepállhat, míg a mikotoxinokkkal, gombákkal fertőzött termék betárolása esetén akár az egész termés is tönkre mehet.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gabona

gabonatárló

raktár

agrár

rágcsálók

kártevők

kártevőirtás