Súlyos kártevők tehetik tönkre a magyar gabonát: így lehet védekezni ellenük

Agrárszektor   
  Megosztom
Súlyos kártevők tehetik tönkre a magyar gabonát: így lehet védekezni ellenük

A Gabonaszövetség főtitkára az Agrárszektornak nyilatkozott arról, hogy a rágcsálók tekintetében az a legfőbb szempont, hogy ne is tudjanak bejutni a gabonaraktárakba. De arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ezek a tárolók a gombától, penésztől és egyéb kártevőktől is mentesek, valamint jól zárhatóak és jól szellőztethetőek legyenek.

Noha lassan véget érnek az őszi betakarítási munkálatok, még nem dőlhetnek hátra a szántóföldi növénytermesztők. A learatott termést ugyanis, annak felhasználásáig vagy értékesítéséig tárolni is kell valahol. Ez pedig egy olyan feladat, amely komoly odafigyelést igényel, a nem megfelelő tárolás ugyanis a termés minőségének és értékének rovására mehet - írta az Agrárszektor. Súlyosabb esetben különféle károsítók megjelenéséhez és elszaporodásához vezethet, amelyek aztán - hacsak a termelők nem észlelik őket idejekorán, és nem teszik meg a szükséges intézkedéseket - jelentős, akár teljes termésveszteséggel is járhatnak.

Ahogy azt Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az Agrárszektornak elmondta, nagyon nem mindegy, hogy milyen tárolóban helyezi el az ember a terményét. Fontos, hogy a higiéniás szempontokat mindenkor szem előtt kell tartani, és hogy olyan ember kezelje a raktárat, akinek megfelelő tudása és képzettsége van hozzá. A tárolót, amíg üres, addig elő kell készíteni - mondta a szakember, hozzátéve, hogy gondoskodni kell a fertőtlenítésről, a megfelelő szellőzésről, szellőztetésről, valamint a hőmérsékletek méréséről is. Pótsa Zsófia szerint kötelezőnek kellene lennie annak, hogy az emberek csak olyan termést tároljanak be, amelyet már minősítettek. Ugyancsak nagy a jelentősége annak, hogy a betárolásra szánt termésnek milyen a toxinszintje, a fertőzött tételeket ugyanis azonnal el kell különíteni a kevésbé fertőzött, vagy tiszta terméstől.

A Gabonaszövetség főtitkára beszélt arról is, hogy a rágcsálók tekintetében az a legfőbb szempont, hogy egyáltalán ne is tudjanak bejutni a raktárakba, ezért azok előkészítése során alaposan át kell nézni ezen létesítmények állapotát, és felszámolni minden olyan pontot, rést vagy repedést, amely a rágcsálók potenciális bejutását okozhatja. Pótsa Zsófia szerint ezeknél a raktáraknál arra kell hangsúlyt fektetni, hogy gombától, penésztől és kártevőktől mentes legyen, valamint jól zárható és jól szellőztethető. De még ha az elsődleges követelményeknek meg is felelt a tárolóhelyiség, akkor is vannak feladatok, mint például a termés szellőztetése, forgatása, illetve a hőmérséklet - és más környezeti paraméterek - mérése. Ha pedig a kártevők mégis megjelennének a raktárban, akkor azokat azonnal gázosítani kell. Ezek a károsítók ugyanis óriási károkat okozhatnak - mutatott rá Pótsa Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a nem megfelelő nedvességtartalmú betárolás esetén az áru bepállhat, míg a mikotoxinokkkal, gombákkal fertőzött termék betárolása esetén akár az egész termés is tönkre mehet.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gabona

gabonatárló

raktár

agrár

rágcsálók

kártevők

kártevőirtás