A börtönöket is elérte az energiaválság: mutatjuk, milyen szankciókat vezettek be Balassagyarmaton

HelloVidék   
  Megosztom
A börtönöket is elérte az energiaválság: mutatjuk, milyen szankciókat vezettek be Balassagyarmaton

Szinte minden napra jut egy hír, mely arról szól, hogy az energiaválság miatt, a költségek csökkentése érdekében drasztikus intézkedéseket vezetnek be egyes intézményekben. Ezek alól pedig a börtönök sem kivételek. A nool.hu most annak járt utána, milyen változások történtek a változások hatására a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben.

Ahogy a portál írja, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya érdeklődésükre közölte, hogy

a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a fogvatartottak elsősorban az Ipoly Cipőgyár Kft. üzemrészeiben dolgoznak, valamint jelentős számú elítéltet foglalkoztatnak az intézetfenntartáshoz kapcsolódó munkahelyeken – dolgoznak a konyhán és takarítási feladatokat is végeznek. A munkáltatás mellett Balassagyarmaton középiskolai oktatásban, valamint szakács és asztalosipari összeszerelő szakmaképzésben vesznek részt a rabok, a 2022/23-as tanévben összesen közel nyolcvanan.

Arra a kérdésre, hogy milyen energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya közleményében azt válaszolta, hogy: mint valamennyi állami szervre, úgy a büntetés-végrehajtási szervezetre is az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló kormányrendelet az irányadó.

Ennek értelmében racionalizáltuk az energiafelhasználást, ami leginkább a gáz és az áram felhasználás optimálisabbá tételét érinti. Az intézet gazdálkodását eddig is a takarékosság jellemezte, emellett vizsgáltuk a napi működés egyéb területeit érintő költséghatékonyabb működést, a biztonsági szempontok és a fogvatartottak jogérvényesülésének figyelembe vétele mellett. A börtön energiahatékonyságát segíti az a pályázati forrásból, 2019-ben telepített 608 napelem panelből álló rendszer is, amelynek teljesítménye 155 kW

- írták közleményükben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

börtön

fegyház

balassagyarmat

energiaválság