Bajban a napelemesek: ha betáplálni tilos, hogyan szakadhatunk le a áramszolgáltatótól?

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Bajban a napelemesek: ha betáplálni tilos, hogyan szakadhatunk le a áramszolgáltatótól?

Meg lehet-e szabadulni az áramszolgáltatótól, ha már betáplálni úgysem lehet azt az energiát, amit a napelemekkel termelünk? Működik a szigetüzem? Teszi fel a kérdést a G7 cikkében.


 


 

Ahogy korábban a HeloVidék is írt róla, a magyar háztartásoknak ezentúl nem engedik meg, hogy az adott pillanatban feleslegben megtermelt áramot betáplálják a közműhálózatba, az a gyakorlatban rendkívül erős korlát, a piac eddigi logikájával ellentétes, és lényegében ellehetetleníti annak működését – legalábbis abban az értelemben biztos, ahogy eddig gondoltuk. A részletek azonban még - írta cikkében a G7 - nem ismertek, de a különböző online napelemes fórumokat (a felháborodás és a vita mellett) már rögtön a felfüggesztés bejelentése után ellepték az úgynevezett szigetüzemű működés esélyeit taglaló bejegyzések. Szigetüzemnek azt nevezik, amikor egy háztartás elvágja a közművezetéket, és teljesen önellátóvá válik. Az áramnál például felmondja a szerződését, és a teljes éves villamosenergia-igényét megpróbálja napelemekkel saját maga megtermelni, a felesleget pedig saját akkumulátorokban próbálja eltárolni.

A szigetüzem gondolata tökéletesen logikus ezekben a napokban, miután Magyarország éppen arra készül, hogy a háztartások számára gyakorlatilag értelmetlenné, vagy szinte soha meg nem térülővé teszi a napelemek megszokott feltételek melletti telepítését

- írták.

A G7 szerint az egyedi szigetüzem gáznál és víznél is értelmezhető, előbbinél a logikus irány az áramra való váltás, utóbbinál pedig valamiféle saját helyi vízforrás és szennyvízhasznosítás teszi lehetővé az önállóságot. Ahogy megjegyezték azonban, arra a kérdésre azonban, hogy mibe kerül egy szigetüzem, nem lehet olyan általános választ adni. Ennek számos oka van, de legfőképpen az, hogy a szigetüzemű megoldásokat sokkal jobban testre kell szabni.

Nem elég kiindulni abból, hogy mennyi a háztartás éves áramfogyasztása, mert a fogyasztási szokásokat és a kívánt célt is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy a megtermelt energiából a háztartás mennyit tud azonnal elhasználni, és mennyit kell tárolni. Illetve azt is meg kell határozni, hogy mennyi ideig kellene az energiát eltárolni: arról beszélünk, hogy a nappal megtermelt áramot estére-éjszakára, esetleg a következő napokra tesszük el, vagy egyenesen abban gondolkodunk, hogy a nyáron megtermelt árammal akarunk télen fűteni?

- tették hozzá.

Nehezíti a helyzetet, hogy már a napi áthidaló megoldáshoz is legalább annyi akkumulátor kell, ami legalább duplájára növeli a költségeket, ráadásul a családi büdzsébe bekerül egy olyan eszköz, amely bizonyos idő alatt elamortizálódik, azaz belátható időn belül cserélni kell. Nehezíti a helyzetet, hogy a nyári-téli energiatárolás ma még szinte teljesen megoldhatatlan.

Ahogy a cikkben megjegyezték, ennek ellenére részleges szigetüzemű megoldásokkal persze Magyarországon is egyre többen kísérleteznek, a dolog egyáltalán nem lehetetlen, de a megvalósítás költségei olyan szórást mutatnak, hogy általános ökölszabályt nem tudunk leírni.

A szigetüzemű energiaellátáshoz egy csehországi családi ház példáját hozzák, amely kifejezetten kísérleti jelleggel épült. A ház összesen 114 négyzetméteres, és télen-nyáron állandóan laknak benne, ingyen adják ki olyan családoknak vagy baráti társaságoknak, akik ki szeretnék próbálni. Az üzletember elmondása szerint olyan rendszert alakítottak ki, amelyben 4-11 ember akár télen is ellakhat, különösebb problémák nélkül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

napelem telepítés