Itt áll fekete-fehéren: kijött a rendelet, ez vár a napelemes családokra

HelloVidék   
  Megosztom
Itt áll fekete-fehéren: kijött a rendelet, ez vár a napelemes családokra

Vége a találgatásoknak, a szerdai Magyar Közlönyben megjelent a lakossági napelemek, vagyis a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) szabályozása. Hozzuk a lényeget!


 

Először az október 13-i Kormányinfón hangzott el, hogy a jövő háztartási napenergia-projektjeinél már máshogyan lesz a szaldós elszámolás, nem áll fenn betáplálási lehetőség a hálózat felé (illetve az áramszolgáltatóknak nem lesz a megtermelt áram átvételére kötelezettsége).

A most szerdán, a Magyar Közlönyben kiadott kormányrendelet szerint a háztartási méretű kiserőművek - azaz a lakossági napelemek is - közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége valóban felfüggesztésre kerül, ideiglenesen, azaz a rendelet szerint "vészhelyzet idején" .

Kiderült, hogy október 31-ig még a régi rendszer szerint lehet csatlakozási kérelmet beadni, de utána - a rendelet szerint már csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát.

Fontos, hogy a rendelet szerint igénybejelentésnek számít a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett nyilatkozat.

A rendelet értelmében a magánvezetéket a közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó aktív felhasználó létesíthet a felhasználási helyén belül abból a célból, hogy az általa termelt villamos energiát a magánvezetékhez csatlakozó más felhasználóval vagy vételezővel megossza. Az aktív felhasználó által termelt és megosztott villamos energiára vonatkozóan nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a magánvezeték engedélyese a magánvezetékre kapcsolódó vételezőnek továbbadással villamos energiát értékesít, és magánvezetékes szolgáltatást nyújt, akkor a kiállított számlán elkülönítve, külön-külön tünteti fel a villamosenergia-beszerzési átlagárat, valamint az érvényesített díjakat, egyéb pénzeszközöket és az adókat.

Az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésére – a rendelet hatálybalépését követően megvalósuló közcélú hálózat- és rendszerfejlesztés függvényében – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz javaslatot, az alapján Palkovics László technológiai és ipari miniszter dönt az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

napelem

betáplálás

villamosenergia