Itt áll fekete-fehéren: kijött a rendelet, ez vár a napelemes családokra

HelloVidék   
  Megosztom
Itt áll fekete-fehéren: kijött a rendelet, ez vár a napelemes családokra

Vége a találgatásoknak, a szerdai Magyar Közlönyben megjelent a lakossági napelemek, vagyis a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) szabályozása. Hozzuk a lényeget!


 

Először az október 13-i Kormányinfón hangzott el, hogy a jövő háztartási napenergia-projektjeinél már máshogyan lesz a szaldós elszámolás, nem áll fenn betáplálási lehetőség a hálózat felé (illetve az áramszolgáltatóknak nem lesz a megtermelt áram átvételére kötelezettsége).

A most szerdán, a Magyar Közlönyben kiadott kormányrendelet szerint a háztartási méretű kiserőművek - azaz a lakossági napelemek is - közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége valóban felfüggesztésre kerül, ideiglenesen, azaz a rendelet szerint "vészhelyzet idején" .

Kiderült, hogy október 31-ig még a régi rendszer szerint lehet csatlakozási kérelmet beadni, de utána - a rendelet szerint már csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát.

Fontos, hogy a rendelet szerint igénybejelentésnek számít a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett nyilatkozat.

A rendelet értelmében a magánvezetéket a közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó aktív felhasználó létesíthet a felhasználási helyén belül abból a célból, hogy az általa termelt villamos energiát a magánvezetékhez csatlakozó más felhasználóval vagy vételezővel megossza. Az aktív felhasználó által termelt és megosztott villamos energiára vonatkozóan nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a magánvezeték engedélyese a magánvezetékre kapcsolódó vételezőnek továbbadással villamos energiát értékesít, és magánvezetékes szolgáltatást nyújt, akkor a kiállított számlán elkülönítve, külön-külön tünteti fel a villamosenergia-beszerzési átlagárat, valamint az érvényesített díjakat, egyéb pénzeszközöket és az adókat.

Az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésére – a rendelet hatálybalépését követően megvalósuló közcélú hálózat- és rendszerfejlesztés függvényében – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz javaslatot, az alapján Palkovics László technológiai és ipari miniszter dönt az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

napelem

betáplálás

villamosenergia