Elindult az alkudozás az ingatlanpiacon: egyre többen jutnak így családi házhoz

HelloVidék   
  Megosztom
Elindult az alkudozás az ingatlanpiacon: egyre többen jutnak így családi házhoz

Az összes ingatlantípus esetében nőtt az alku mértéke, amire legutóbb a Coviddal terhelt világjárvány csúcsán volt példa, derült ki az Otthon Centrum negyedéves összesítéséből: a vevők a legnagyobb árengedményt ma a használt családi házak esetében tudják elérni, ami egyúttal előrevetíti a piac változását.

Az összes település- és ingatlantípus esetében nőtt az alku mértéke a harmadik negyedévben, mutatta ki az Otthon Centrum legfrissebb összesítése. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, hogy a használt házak esetében 2,6, a paneleknél 1,9, míg a téglalakásokat érintő tranzakcióknál 0,8 százalékkal nőtt az alku mértéke az előző negyedévhez képest.

A használt házak esetében ismét 10 százalék fölötti árengedményt tud elérni a vevő. Az alku középértéke a július-szeptember közötti időszakban 10,1 százalékra emelkedett. „Ilyesmi utoljára a Covid világjárvány tetőzése alatt, a 2020-as év második negyedévében fordult elő, de akkor is csupán átmenetileg. Ezúttal azonban várhatóan a következő negyedévben is tartósan tíz százalék fölött marad az árengedmény mértéke, vagyis a megváltozott körülmények miatt újra helyzetbe kerültek a vásárlók” – kommentálta a piaci fordulatot a szakember.

A legnagyobb emelkedést a külső pesti kerületekben mérte az Otthon Centrum, ahol a 12,7 százalékos, átlagos árengedmény a duplája az előző negyedéves értéknek. Kicsivel 10 százalék felett volt az alku mértéke a 25 ezer főnél kisebb településeken (10,3 százalék), valamint a megyei jogú városokban is. Az agglomerációban és a régió központokban 9, Budán 8,4 százalék a teljes árengedmény. A legtöbb térségben 3-4 százalékkal emelkedett az alku mértéke az előző negyedévhez képest.

A panellakások esetében mért, 6,1 százalékos átlagos árengedmény 1,9 százalékkal magasabb az előző negyedévinél. Ebben a kategóriában ekkora mértékű árengedményre ugyancsak a Coviddal terhelt év elején volt példa legutóbb. Jelentősebb alkura akkor a világjárvány miatt volt lehetőségük a vevőknek, míg a mai piacot az energiaárak drasztikus emelkedése befolyásolja. Ugyan a távhő ára változatlan, de a változás szele a jelek szerint már elérte ezt a kategóriát is, hiszen a korábbinál nagyobb árengedményt tudnak elérni a vevők – összegezte az adatokat Soóki-Tóth Gábor.

Az alku mértéke településtípusonként 5,1-7,4 százalék között alakult. Budapest belvárosában, valamint a megyei jogú városokban 7, a régió központokban 6, Budán és a külső pesti kerületekben 5, míg az agglomerációban 5,6 százalék volt a teljes árengedmény átlagértéke a panellakásoknál. Utóbbi térségben emelkedett leginkább az alku mértéke, ami 2,8 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben. A többi térségben 2 százalék körüli emelkedést mutatott ki az Otthon Centrum összegzése.

A használt téglalakások esetében 6,1 százalékos a teljes alku mértéke, ez azonban az előző negyedévhez képest csak 0,8 százalékos emelkedést jelent. Egyelőre itt érezhető a legkisebb változás, ez az érték a tavalyi negyedik negyedévben volt utoljára ennél magasabb.

A legnagyobb árengedmény az 5 ezer főnél kisebb településeken volt, ahol 16 százalékot engedtek az árból az eladók. A legtöbb térségben azonban 5-7 százalékos volt a teljes árengedmény: legtöbb Budán (7,6 százalék), amelyet a kisvárosok (6,5) követtek. A belvárosban és a régióközpontokban ennél is kisebb volt az alku (5,8 százalék), míg a legkisebb átlagos árengedményt az agglomerációban érték el a vevők (4,7 százalék). A téglalakások esetében a változás mértéke a legtöbb térségben 1 százalékon belül alakult az előző negyedévhez képest. Ez alól a budai térség jelent kivételt, ahol 2,2 százalékkal emelkedett az alku mértéke, míg az agglomerációban 1,9, a belvárosban pedig 1,2 százalékkal engedtek többet az eladók a meghirdetett árból.

Soóki-Tóth Gábor külön kiemelte a szerződéskötéskori alku lehetőségét. Ez a használt házak esetében 6,3 százalék, a paneleknél 3,6 százalék, a használt téglalakásoknál 3,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy az eladók konkrét vevő esetén az árengedmény nagyobb részét (akár 60 százalékát) is hajlandók szerződéskötéskor megadni. Általános szabály, hogy a készpénzes vevők többet tudnak alkudni és előnyük a jelenlegi piaci helyzetben várhatóan tovább nő, de a hitelképes vásárlók is a korábbinál jobb pozícióba kerülhetnek a következő hónapokban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

lakásvásárlás

lakáseladás

alku