Így turbózzák fel növényeiket a profi kertészek: bőséges hozamot érhetnek el vele

HelloVidék   
  Megosztom
Így turbózzák fel növényeiket a profi kertészek: bőséges hozamot érhetnek el vele

Napjainkban az egy emelkedő gázárak mind nagyobb és nagyobb kihívást jelentenek a mezőgazdaság számára. A növénytáplálás és hozamnövelés céljából éppen ezért vonzó alternatívája lehet a műtrágyáknak a mikrobiális készítmények alkalmazása, mivel ezekkel az egyébként kijuttatandó műtrágyák mennyiségének egy részét ki lehet váltani, továbbá a 2023-tól induló új KAP Agro-ökológiai Programjában (AÖP) is választható gyakorlatként szerepelnek.

A növénytáplálás és a hozamnövelés érdekében egyre vonzóbb lehet a gazdák számára a mikrobiális készítmények alkalmazása. Ezekkel ugyanis csökkenteni lehet a földekre kijuttatandó műtrágyák mennyiségét, amely a jelenlegi energia- és műtrágyaárak mellett komoly költségcsökkentő hatása lehet a növénytermesztésre

- olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az agrárkamara a baktérium oltóanyagok nitrogén utánpótlásban játszott szerepével, illetve annak gyakorlati vonatkozásai kapcsán Dr. Pénzes Évát, a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és­ -forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetőjét kérdezte meg.

A szakember elmondta, hogy a nitrogén-körforgalom elképzelhetetlen mikrobák nélkül. A talajban található természetes eredetű, szerves kötésben megjelenő nitrogén több mint 98%-a nitrogénfixáló baktériumoknak köszönhető. Számos baktérium faj képes a levegő 78%-át kitevő elemi nitrogén ammóniává, illetve ammóniumionná történő átalakítására (nitrogénfixáció).

Pénzes Éva beszélt arról is, hogy milyen feltételek szükségesek ezen folyamatok baktériumok általi megvalósíthatóságához. A N2-fixálás ugyanis nagy energiaigényű folyamat, ezért ehhez szerves anyagokban gazdag talajközegre van szükség. Továbbá a nitrogenáz-szintézishez molibdén (Mo), vas (Fe), kobalt (Co) és kén (S) elemekre is szükség van és a részleges oxigénhiány a kedvező. A nitrogénkötést a talaj felvehető ammónium-ion (NH4+) és nitrát-ion (NO3-) tartalma fékezi, a foszfor viszont fokozza.

Ezek alapján milyen gyakorlati következtetéseket vonhatók le?

  • A baktérium oltóanyagok alkalmazása és a szervestrágyázás egymás hatását erősítik.
  • A nitrogén megkötésére pozitívan hat a szármaradványok területen hagyása és szakszerű biológiai kezelése.
  • A talajbaktérium oltóanyagok alkalmazásához célszerű a talaj Mo, Fe, S ellátottságát is ellenőrizni és megfelelő kiegészítésükről gondoskodni a hatékony N-fixálás érdekében.
  • A termesztett kultúra N-igényének műtrágya formában való kijuttatásakor vegyük figyelembe a következőket. Ha a szervestrágyázás mellett szakszerű a tarlókezelés és baktériumos talajoltás történt, akkor már jelentős nitrogént biztosítottunk a növénynek. Ezért javasoljuk, hogy a lombon történő nitrogén pótlást részesítsük előnyben, a talaj kímélése érdekében. Mivel a N-fixáló baktériumok gyakorlatilag az év jelentős részében folyamatosan dolgoznak, a nitrogenáz enzimrendszer megfelelő működéséhez a felvehető P tápelemnek is folyamatosan rendelkezésre kell állnia. Ezért célszerű olyan oltóanyagot alkalmazni, ami a N-fixálók mellett a talaj kötött P-készletének feltárását és mobilizálását végző baktériumokat is tartalmaz. A kettő szinergizmusa gyakran látványos eredményeket produkál.
  • A talaj mérsékelt vagy sekélyebb bolygatása - mivel ez a talajművelési mód kevésbé biztosítja az oxigéndús talajállapotot - kedvez a nitrogenáz enzim működésének. A humuszos talajréteg kissé mélyebb, oxigénhiányos részei ideálisak lehetnek egyes nitrogénkötők működéséhez. A talaj átázottsága, a pórustér kisebb oxigénellátottsága miatt, szintén előnyös a N-fixáció szempontjából. Ezért kedvez a talajoltáshoz a kora tavaszi és az őszi időszak.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a növénykultúrák megfelelő nitrogén ellátottságához egyik lehetséges eszköz a mikrobiológiai készítmények alkalmazása, igy többek között a baktériumos talajoltási technológia.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nak

nemzeti agrárgazdasági kamara

talaj