Nem örülnek a gazdák Zalában: jóval kevesebb lett a termés az aszály miatt

MTI   
  Megosztom
Nem örülnek a gazdák Zalában: jóval kevesebb lett a termés az aszály miatt

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Tavaly átlagosan 8,4 tonna tengeri termett hektáronként, idén a nyári aszályos időjárás miatt kevesebb termést tudtak betakarítani

- közölte Sabján Krisztián.

Hozzátette, a 27 207 hektárnyi kukoricaföldön 3 ezer hektárt meghaladó területen besilózták a termést. Az esőzések miatt az aratás elhúzódott, ezért az őszi vetésekkel lassabban haladtak a gazdák.

A következő időszakban 2-3 ezer hektáron vetnek még búzát. Az 52 ezer hektárnyi vetésterület közel 60 százalékába kerül őszi búza. Az őszi árpa vetésterülete 5300, a rozsé 350 hektár, 1330 hektáron pedig tritikálét termesztenek

- ismertette a részleteket a NAK megyei elnöke.

A 13 635 hektáros repceállomány jól fejlődik. Hasonló képet mutatnak a korábban vetett őszi kalászosok is. A szója és a kukorica után vetett őszi búza az elmúlt napokban kezdett kikelni. Amennyiben kedvező lesz az időjárás és a gazdák a magas árak miatt nem spórolnak nagyon a műtrágyával, akkor jövőre valószínűleg jó termést tudnak betakarítani, emelte ki Sabján Krisztián.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kukorica

kukorica termés

nemzeti agrárgazdasági kamara

nak

sabján krisztián

zala megye