Bréking: megszületett a kormánydöntés a Dunaferről

Portfolio   
  Megosztom
Bréking: megszületett a kormánydöntés a Dunaferről

Rendeletben módosította a kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, ami nem véletlen. A Portfolio értesülése szerint minderre a Dunaferr ügye miatt került sor, ugyanis így megindulhat a társaság felszámolása. A lap úgy tudja, hogy ez egyúttal lehetőséget is ad a helyzet rendezésére, új tulajdonos bevonásával. Az idő viszont sürgető, ugyanis a gyár leállítása az utolsó szakaszához érkezett.

Nagyon fontos rendeletet hirdetett ki a kormány kedd este a Magyar Közlönyben a Dunaferr szempontjából, ami egyébként sejtelmesre is sikeredett, mert a rendelet nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, viszont a megfogalmazásból egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született - vette észre a Portfolio.

A jogszabály ugyan nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, a portál szerint egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született.

Az Orbán Viktor által aláírt, és szerdán már hatályba is lépett rendelet a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosítja, ezek közül a legfontosabbak, hogy:

„(1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég

a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és

b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,

a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.

(2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”

A lap szerint kormányrendeket fenti idézete alapján kikövetkeztethető, hogy a kabinet a Dunaferre szabta ezt a döntését. A dunaújvárosi vasműre ugyanis igaz mindkettő fenti feltétel, vagyis a Dunaferr legutóbb 2021. július 7-én tett közzé beszámolót a 2019-es évéről (ami 524 nap, ami több mint a rendeletben megszabott 400 nap), a 2020-as és 2021-es üzleti évét még nem ismerjük, árbevétele 2019-ben 288 milliárd forint volt, vagyis a 10 milliárd forintos határ felett áll.

Mindez a Portfolio szerint azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton intézkedett a vasmű felszámolásáról, és ez ellen nem lehet fellebbezni.

A Portfolio szerint ez az intézkedés azonban azt is jelentheti, hogy kormány így készíti elő a vasmű tényleges megmentését. A lap információi szerint ugynais az állam nem akarja hosszú távon tulajdonba venni a vasművet, hanem így készíti elő, hogy minél előbb eladhassák azt egy nemzetközi szereplőnek.

Múlt héten állítólag a Vasmű téren tettek látogatást a Liberty Steel emberei, ami azt valószínűsíti, hogy ez a cég lehetne a kiszemelt vevő.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dunaferr

gazdaság

felszámolás

csődeljárás