Bréking: megszületett a kormánydöntés a Dunaferről

Portfolio   
  Megosztom
Bréking: megszületett a kormánydöntés a Dunaferről

Rendeletben módosította a kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, ami nem véletlen. A Portfolio értesülése szerint minderre a Dunaferr ügye miatt került sor, ugyanis így megindulhat a társaság felszámolása. A lap úgy tudja, hogy ez egyúttal lehetőséget is ad a helyzet rendezésére, új tulajdonos bevonásával. Az idő viszont sürgető, ugyanis a gyár leállítása az utolsó szakaszához érkezett.

Nagyon fontos rendeletet hirdetett ki a kormány kedd este a Magyar Közlönyben a Dunaferr szempontjából, ami egyébként sejtelmesre is sikeredett, mert a rendelet nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, viszont a megfogalmazásból egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született - vette észre a Portfolio.

A jogszabály ugyan nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, a portál szerint egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született.

Az Orbán Viktor által aláírt, és szerdán már hatályba is lépett rendelet a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosítja, ezek közül a legfontosabbak, hogy:

„(1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég

a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és

b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,

a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.

(2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”

A lap szerint kormányrendeket fenti idézete alapján kikövetkeztethető, hogy a kabinet a Dunaferre szabta ezt a döntését. A dunaújvárosi vasműre ugyanis igaz mindkettő fenti feltétel, vagyis a Dunaferr legutóbb 2021. július 7-én tett közzé beszámolót a 2019-es évéről (ami 524 nap, ami több mint a rendeletben megszabott 400 nap), a 2020-as és 2021-es üzleti évét még nem ismerjük, árbevétele 2019-ben 288 milliárd forint volt, vagyis a 10 milliárd forintos határ felett áll.

Mindez a Portfolio szerint azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton intézkedett a vasmű felszámolásáról, és ez ellen nem lehet fellebbezni.

A Portfolio szerint ez az intézkedés azonban azt is jelentheti, hogy kormány így készíti elő a vasmű tényleges megmentését. A lap információi szerint ugynais az állam nem akarja hosszú távon tulajdonba venni a vasművet, hanem így készíti elő, hogy minél előbb eladhassák azt egy nemzetközi szereplőnek.

Múlt héten állítólag a Vasmű téren tettek látogatást a Liberty Steel emberei, ami azt valószínűsíti, hogy ez a cég lehetne a kiszemelt vevő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dunaferr

gazdaság

felszámolás

csődeljárás