Végveszélyben az ország egyik legnagyobb vállalata: 25-30 ezer munkahely sorsa a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Végveszélyben az ország egyik legnagyobb vállalata: 25-30 ezer munkahely sorsa a tét

A dunaújvárosi cég, a Dunaferr egyik kohója még augusztusban, a másik novemberben leállt, ezek az ipari létesítmények 3-4 hónap után már nem indíthatók újra. A vasmű kokszolója is leállására készül, ha ezt nem tudják megakadályozni, akkor a vasmű hideg- és a meleghengerműve alapanyag nélkül marad, a Dunaferr felszámolása pedig elkerülhetetlenné válik. Mindeközben a tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalata - írta a G7.


 


 


A tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalata, a Dunaferr - írta a G7.

Ahogy már korábban a HelloVidék is megírta, Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere szerdán válságtanácskozást tartott: a Dunaferr helyzetéről egyeztetett a meghívottakkal. A kormány segítsége nélkül ugyanis nincs tovább, hétfőn végképp leáll a Dunai Vasmű kohója. Dunaújváros polgármestere 15 településvezetőt és 4 országgyűlési képviselőt hívott meg még szerdán, utóbbiak közül senki sem jelent meg.

A tét óriási, ha nem lesz megoldás, akkor soha nem látott szociális katasztrófa fenyegeti Dunaújvárost és térségét, 16 települést. Több ezer ember létbiztonsága kerül veszélybe, amire nem válasz a gyurcsányozás és nem válasz az orbánozás

- írta közösségi oldalán Pintér Tamás.

Évek óta a levegőben lóg a Dunaferr bedőlése

A G7 mai cikkében is azt írta, hogy kisebb csodának számít, hogy a rendezetlen tulajdonosi hátterű cég, amely 2019-re adott le utoljára pénzügyi beszámolót, és számos más beszámolási kötelezettségét sem teljesíti, még mindig működik. Jelenleg úgy néz ki azonban, hogy már nem sokáig.

A magyar cég legnagyobb baja, hogy a 99,6 százalékos tulajdonosáról, a Steelholdról nem igazán lehet eldönteni, hogy ki vezeti és ki a tulajdonosa – így nem is tudja a tulajdonosi jogokat ellátni. A G7 szerint a Dunaferrnek a ciprusi Steelhold Limited cégen keresztül három főbb tulajdonosa van: a VEB mellett az egyik az ISD-s ukrán Szergej Taruta, és ez a két fél nem áll szóba egymással. A harmadik tulajdonos, az ukrán–örmény–orosz Oleg Mkrtcsan 9 éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

A legendásan átláthatatlan, az orosz oligarcháknak pénzmosási lehetőségeket kínáló ciprusi jogi környezetben nyilvánosan semmi érdemit nem lehet a cégekről megtudni. Idén júniustól lehetett volna a végső tulajdonosról hagyományos levélben érdeklődni kisebb díj fejében, de ezt a lehetőséget megszüntették. Így csak annyi látszik, hogy 2021 áprilisában székhelyet váltott a cég, azóta ott sem adtak le semmilyen kötelező beszámolót

- írta a lap, amely szerint a helyzet évek óta változatlan, a VEB és Szergej Tartuta emberei, megbízottja többször próbáltak bejutni, közgyűlést tartani. Ezt azonban nem fogadta el a céget a mostani formában 2020 óta vezető menedzsment. A céget a gyakorlatban Jevgenyij Tankilevics vezeti, aki magára legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként hivatkozik.

A lényeg azonban az, hogy az üzem hosszú ideje a csőd szélén áll, a mögötte álló részvénytársaság adósságát több tízmilliárdra becsülik, emiatt a beszállítók nem hajlandók alapanyagot szállítani. Az orosz–ukrán háború rontott az anyagbeszerzési kilátásokon, a bizonytalan tulajdonosi háttér miatt pedig eladhatatlanná vált a cég.

20-25 ezer munkahely vált bizonytalanná

Szakértők szerint 4,5 ezer fő körül alakul a Dunaferr alkalmazottainak száma, beleértve az egyre nagyobb arányú bérelt munkaerőt. Az utolsó, 2019-es beszámoló szerint 3356 fő volt az ISD Dunaferr Zrt. állománya.

Ez nem tűnik magas számnak, de becslések szerint 20-25 ezer munkahely is kapcsolódik a teljes ellátási láncban - írta a G7. Hiszen a Dunaferr a vasúti áruszállítás egyik legjelentősebb hazai megrendelője, ahogy a folyami hajózásban is kiemelkedő szerepe van. A helyi acélgyártásra pedig számos félkész- és késztermékgyártó vállalat tevékenysége épül.

Friss beszámoló híján inkább az országos termelési és kereskedelmi statisztikákra támaszkodva lehet képet alkotni a vállalat helyzetéről, mivel a magyar acélipari kibocsátás döntő része a Dunaferr termelése - írták. A dunaújvárosi vasmű éves kapacitása 1,8-2 millió tonna lenne. Emellett az Ózdi Acélmű jelentősebb hazánkban, maximális éves maximális kapacitása 0,4 millió tonna.

Magyarország a térségben egyébként kis acélgyártónak számít

A hasonló méretű Ausztriában hétszer, Csehországban négyszer több acélt gyártottak tavaly. De a Magyarországnál 45 százalékkal kisebb lakosságú Szlovákiában is négyszer magasabb volt a termelés.

2020-ban a koronavírus-járvány és a gazdasági megtorpanás miatt egész Európában visszaesett a termelés, és itthon is a korábbi 2 millió tonnáról 1,5 millióra. Csakhogy amíg 2021-ben az EU-ban és a térségünkben is visszapattant a termelés a megelőző szintre, Magyarországon további csökkenés volt, 1,1 millió tonnára. Ez pedig jól mutatja, hogy már az orosz-ukrán háború, az energiaköltségek elszállása előtt is félgőzzel működött a Dunaferr, csak az egyik kohót használták.

- írták.

Mivel a nyersanyagok és az energia ára növekedett, a késztermékek árában viszont nem lehetett látni hasonló bővülést, mára minden bizonnyal több száz milliárd forintra emelkedett a cégcsoport kötelezettsége - jegyezte meg a G7. Így az egyre valószínűbbnek tűnő csődeljárás vagy felszámolás során, ha túladnak a vagyonelemeken, a befolyó pénz jó eséllyel nem fogja a követelések szintjét elérni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dunaferr

gazdaság

ipar

acél

acélgyártás