Fogják a fejüket a háziasszonyok: idén is borzasztó drágán vehetnek diót a bejglibe

Világgazdaság   
  Megosztom
Fogják a fejüket a háziasszonyok: idén is borzasztó drágán vehetnek diót a bejglibe

Nem jó hír ez a háziasszonyoknak: a tavalyi jelentős emelkedés után idén ismét emelkedett a bejgli, és a hagyományos karácsonyi sütemények alapanyagának ára. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, egyes budapesti piacokon kilónként akár 4500 forintot is elkérnek a dióért. A drágulást a szakemberek szerint semmi sem indokolja, sőt. A hazai diótermesztők a jókora importnyomás miatt az idén a tavalyinál is kevesebb pénzt kaptak a termésért.

Ahogy a portál írja, a hazai diótermesztők nem zártak jó évet: hiszen az időjárás a termés mennyiségét csökkentette, a kedvezőtlen piaci helyzet az árak alakulásában okozott nehézségeket. A Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a lapnak úgy nyilatkozott:

a hazai dióültetvényeken gyenge, közepes termést takaríthattak be ebben az évben a termelők. Bár az év első felében még úgy tűnt, hogy jó szezonnak néz elébe az ágazat, a nyári szárazság miatt alacsonyabb hozamot sikerült elérni. Mivel az ültetvényeknek csupán a töredéke öntözött hazánkban, a nyári forróság és a kevés csapadék negatív irányba befolyásolta a termést.

Hozzátette, hogy a termésmennyiség ugyan jó volt, a dióbél mérete a legtöbb esetben elmaradt a megszokottól, főleg az öntözetlen területeken. Kiemelte azt is, hogy különös jelenségnek tartja, hogy a kiskereskedők sokszor annak ellenére emelik az árakat, hogy azt a termelői vagy a nagykereskedelmi árak alakulása nem indokolná. Ezt igazolják az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai is, mely szerint a fővárosi piacokon 4000-4500 forintot is elkérnek egy kiló dióbélért. A vásárlók pedig mit tehetnek? Megveszik a kínált árut a karácsony előtti időszakban a magas árak ellenére is, hiszen a legtöbb hagyományos ünnepi desszert egyik alapanyagáról van szó.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dió

bejgli

árak

sütemény alapanyag

drágulás