Továbbra is népszerű hagyomány a disznóvágás: mutatjuk, milyen rendelet szerint lehet végezni

HelloVidék   
  Megosztom
Továbbra is népszerű hagyomány a disznóvágás: mutatjuk, milyen rendelet szerint lehet végezni

A legnagyobb kihívás a házi és a vágóhídi disznóvágások alkalmával az élelmiszer-biztonsági intézkedések betartása és nem az EU-s rendeletek ismeretének hiánya. Ahogy a Napi.hu írta, a felmérések szerint ugyan a sertésállomány nem nő Magyarországon, de a vágások száma évről-évre magasabb. Ennek egyik oka lehet, hogy egyre inkább nő a kereslet a minőségi hústermékek iránt.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2010 óta folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon, 2021-ben közel 2 millió 700 ezer sertést tartottak nyilván, ebből több mint 770 ezer kisebb gazdaságokban nevelkedett. Ahogy a portál írja, az elmúlt évben a vágósertés felvásárlási ára folyamatosan csökkent. Az ágazatban dolgozók meglátása szerint az alacsony átvételi ár magasabb előállítási költségekkel párosult, elsősorban a takarmányok és az energiaárak jelentős drágulása következtében. Kiemelték azt is, hogy A felvásárolt vágósertések száma meghaladta a 3,9 milliót, 2020-hoz képest 3,5 százalékkal nőtt, az átlagos tömegük 117 kilogramm volt. A vágóhidakon és az egyéni gazdaságokban levágott sertések száma folyamatos növekedést mutat.

Még mindig népszerű a disznóvágás hagyománya

Vidéken még mindig előszeretettel tartanak disznóvágásokat, ám az, hogy ez miképp történik, rendelet szabályozza. Ahogy a lap írja, az elmúlt években, különösen az uniós csatlakozást követően megjelent rendeletek szabályozása miatt sok minden megváltozott, a feldolgozáshoz használt eszközök éppen úgy, mint a leölés módszere. A vonatkozó EU szabályok értelmében ugyanis a malac leszúrása állatkínzásnak minősül, így a disznó leölésének fájdalommentesen kell történnie, mely előtt kábító pisztolyt kell alkalmazni.

Hogy mire kell még figyleni? Melyek a disznóvágások legfontosabb szabályai? Hogyan lehet betartani az élelmiszer-biztonsági előírásokat? Erről többet tudhatunk meg a portál teljes cikkében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

disznóvágás

disznóölés

rendelet

szabályok