Őrület, ami a lakásokkal történik: csökken az érdeklődés, de mi a helyzet az árakkal?

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, ami a lakásokkal történik: csökken az érdeklődés, de mi a helyzet az árakkal?

Felemásan rajtolt az idén a lakáspiac a múlt év második felévben egyre erősödő trendeknek megfelelően: a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet visszafogottabb lett - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely 2023 első hetében vizsgálta a piaci helyzetet. Az év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban. A kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött. A fővárosi agglomerációban, vagyis Pest megyében 21 százalékkal nőtt a kínálat az előző év elejéhez képest. A megyeszékhelyeken 35 százalékkal, a kisebb településeken pedig 26 százalékkal több lakásból és házból válogathatnak a vevők mint 2022 januárjában. Az év elején kirajzolódó tendenciák alapján idén kevesebb adásvételre kerülhet sor, az árak pedig változatosan alakulhatnak.

Jóval több eladó ingatlan a piacon

2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com szakértője megemlítette, hogy 2018-ban közel 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. A tavaly az előzetes becslések alapján 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Házak, lakások, települések

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy az év első hetében Budapesten 1 százalékkal bővült a kínálat. Ez a növekedés elsősorban a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Közben a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal csökkent. Balogh László szerint ez részben magyarázható azzal, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma tehát 2023-ban továbbra is élénk maradhat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

lakáspiac

kereslet

házvásárlás

lakásvásárlás