Tiltakoznak a szakszervezetek: visszaélhet a munkáltató a pedagógusok elbocsátásával

HelloVidék   
  Megosztom
Tiltakoznak a szakszervezetek: visszaélhet a munkáltató a pedagógusok elbocsátásával

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt, sürgősen vonja vissza a pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló elképesztően cinikus, egyértelműen zsarolás és megfélemlítés céllal készült új rendeletét – reagált a MASZSZ a hírre, amely szerint a tanév végéig meg lehet hosszabbítani a jogaikért, béremelésért és az oktatás jövőjéért protestáló tanárok kirúgását.

Ágazattól függetlenül minden szakszervezetet megdöbbent és végtelenül felháborít az ominózus kormányrendelet, amely megengedi, hogy a munkáltató hónapokig pallosként lógassa a rendkívüli felmondás ódiumát az akár csak egyszer is nyíltan tiltakozó tanár feje felett

– véli Zlati Róbert. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a kormány mostani, a munka világa erkölcsi színvonalát tovább romboló reakciója a legrosszabb fajta, hiszen arról árulkodik, hogy a hatalom nem hajlandó érdemben foglalkozni az oktatás helyzetével, a pedagógusok problémájának megoldásával, ezért félelemkeltő erőfitogtatással fojtaná el a megmozdulásokat és csak elodázza az igazi megoldást.

Zlati Róbert szerint rendkívül cinikus a friss szabály indokolása is, miszerint a módosítás a munkavállalóknak – a nemzet napszámosainak – is jó, hiszen még a lázadozóknak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsák a rájuk bízott gyerekeket. Leszögezi: a rendkívüli felmondás szabályainak fellazításával egyértelműen csak a munkáltató jár jól, mert később is mentesül a normál felmondással járó végkielégítés megfizetése alól.

A korábbi, 15 napos határidő célja eredetileg az volt, hogy a munkáltató ne tarthassa sakkban a munkavállalókat és közalkalmazottakat azzal, hogy hosszú időn keresztül lógva hagyja egy kihágás megtorlását. Ennek a garanciális korlátnak az eltűnése viszont komoly zsarolási, megfélemlítési lehetőséget teremt a munkáltató számára – magyarázza az elnök. Véleménye szerint elképesztően bizonytalan helyzetbe kerülnek mostantól azok, akik eddig fel mertek lépni alapvető jogaik és jogos bérigényeik érvényesítése érdekében. A rendelet deklarált, indokolásban is kimondott célja a közoktatásban (köznevelésben) zajló tiltakozási hullám elfojtása. Ráadásul a szokatlanul hosszú – augusztus 1-ig kitolt – határidő tovább bővíti a munkáltató megtorlóeszközeinek tárát, hiszen hónapokon keresztül függőben hagyhatja a polgári engedetlenséggel kapcsolatos retorzió esetleges meglépését.

A szövetség elnöke emlékeztet: a polgári engedetlenséget azért alkalmazzák a pedagógusok, mert egy másik kormányrendelet, illetve egy későbbi salátatörvény gyakorlatilag ellehetetlenítette a jogszerű sztrájkot, a ,,még elégséges szolgáltatás" irreálisan magas szintjének meghatározásával. A munkaharcban résztvevők tehát emiatt fordultak a polgári engedetlenséghez, amit most egy újabb megtorló célzatú jogalkotás követ.

Zlati Róbert megjegyezte: sajnos európai trendnek tűnik a sztrájkkal, munkavállalói érdekérvényesítéssel szembeni egyre keményebb fellépés. Az Európai Szakszervezeti Szövetség a napokban tiltakozott a jelenség ellen, például az Egyesült Királyságban a sztrájkok elfojtására született – és elfogadott – még elégséges szolgáltatás bevezetésére vonatkozó javaslat ellen. A válság nyomán kibontakozó munkavállalói fellépésre adott reakció az elnyomás fokozása, ami tehát nem itteni sajátosság, de a magyar kormány élharcosa a jelenségnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség tiltakozik a megfélemlítő eljárás ellen, s felszólítja a kormányt, vonja vissza a pedagógusok rendkívüli kirúgásáról szóló felháborító rendeletet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar szakszervezeti szövetség

pedagógusok

kormányrendelet

elbocsátás