Azonnal hívj szerelőt, ha ezt tapasztalod otthon: borsos az ára idén a kazáncserének!

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Azonnal hívj szerelőt, ha ezt tapasztalod otthon: borsos az ára idén a kazáncserének!

Finoman szólva is nagyon kellemetlen, ha valaki a tél kellős közepén tapasztalja otthon a fűtési rendszer bármilyen problémáját. Igaz, most viszonylag enyhe a január, de fázni senki nem akar a saját lakásában, még ha az energiárak igencsak megnőttek az elmúlt hónapokban. Sajnos ilyenkor is előfordul, hogy valami most adja be a kulcsot, ha ősszel még kifogástalanul működött is látszólag. De mit tehetünk, és mennyibe kerül, ha azt tapasztaljuk, hogy a kazán megy, a radiátoraink mégis hidegek maradnak, netán csöpögnek? Mennyibe kerülnek a különféle kazánok éa a bekötésük, valamint milyen opciók közül választhatunk, ha jó ár-érték arányű tüzelőberendezést vennénk otthonra? Mutajuk? 

Így alakulnak 2023-ban áprilisig az energiaárak

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kihirdette a 2023. január elsejétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára. Ezek szerint 2023 első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint jelenleg. A döntés az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árakat nem érinti, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik.

Az energiahivatal elnökének december 21-én közzétett rendelete szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között így alakul:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap - vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Ezek az áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással. Az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. Ezeket a tarifákat a lakossági felhasználóknak januártól is csak az átlagfogyasztás feletti mennyiségre kell megfizetni.

A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, "éjszakai" áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

Az energiahivatal elnökének másik rendeletében a januártól érvényes piaci gázárakat tette közzé a lakossági fogyasztók számára. E szerint január 1-től április 30-ig a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ. Ez az áramhoz hasonlóan megegyezik a jelenlegi piaci árral. Ez a tarifa is tartalmazza már az áfát és a rendszerhasználati díjat.

Mit tegyünk, ha baj van otthon a fűtéssel?

Nagyon nem örülünk neki, amikor télvíz idején azt vesszük észre, hogy hideg a radiátor, még akkor sem, ha az infláció és egyéb okok miatt pár hónapja igencsak megnőttek az energiaárak, ahogy fentebb részletesen leírtuk. Ha szerencsénk van, egyszerű légtelenítéssel orvosolható a probléma. Ha azonban a kazánnal van gond, nem lesz olcsó a megoldás, vagyis a javítási-szerelési költségek, és jobb esetben - az alkatrészcsere.

A kazán mellett a fűtés egyik legfontosabb eleme a radiátor, amelynek nem megfelelő állapota, hiányos karbantartása bizony komoly gondokat okozhat a működés terén.

Az egyik leggyakoribb probléma, amikor úgynevezett légzsák alakul ki a fűtőtestben, vagyis a beszorult levegő nem engedi áramolni a vizet, így pedig gyakorlatilag nincs fűtés, hiszen a meleg víz megakad vagy egy helyre korlátozódik

- tudtuk meg Iski Tamás gázszerelő szakembertől.

Ezt légtelenítéssel tudjuk megszüntetni, amihez egy légtelenítő kulcsra lesz szükségünk, de ha nincs jobb, egy csavarhúzó is megteszi. A kulcsot a radiátor légtelenítő szelepébe kell helyezni, majd pedig el kell forgatni az óra járásával ellentétes irányba. Ilyenkor kifröcsög, kifolyik valamennyi víz a rendszerből, tegyünk a radiátor alá valamilyen rongyot, ami felszívja a kifolyó vizet.

Addig fordítsuk a kulcsot a levegőztetés során, amíg nem hallunk egy sziszegő hangot. Ez után elvileg kiáramlik a levegő a rendszerből, és megindul a víz egyenletes áramlása, amit abból is láthatunk, hogy ilyenkor folyik ki a víz a csövön. A művelet előtt el kell zárni a keringetőszivattyút, aztán visszakapcsolhatjuk. A légtelenítés után ellenőrizzük a rendszer nyomását – pl. a kazánon -, és ha esetleg az előírt érték alá csökkent - ez kazánonként változó, de 1,2-2 bar között mozog - akkor „töltsünk rá” újra a rendszerre

- mondta el a szakember.

Ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, vegyük elő a kazán használati útmutatóját, amelyben egyértelműen le van írva, milyen értékhatáron belül kell állnia a mutatónak. Amennyiben a nyomás túl alacsony, a kazán alján lévő csappal állíthatunk rajta. Ez a nyomásszabályzó szelep egyértelműen fel van tüntetve a használati útmutatóban, de ha nem vagyunk teljesen biztosak magunkban, ne tekergessük, hívjunk szerelőt, aki megmutatja, melyik szeleppel tudjuk mi magunk is állítani a nyomást. A csapot csak arra az időre nyissuk ki, amíg a nyomás a megfelelő tartományba lép, ezt követően zárjuk el teljesen!

Ilyen esetben minimum a szelepek átállítására, esetleg cseréjére van szükség - ha például azt tapasztaltuk, hogy a légtelenítés során nem jött levegő a készülékből. A szelepekkel kapcsolatban azt javasolják a szakemberek, hogy rendszeresen, néhány havonta havonta ellenőriztessük őket, hogy elkerüljük az elöregedésüket vagy az elromlásukat.

Ha ez utóbbi helyzet áll elő, inkább bízzuk szakemberre az okok feltárását, hisz előfordulhat az is, hogy a kazánszeleppel van gond, ott folyik el a víz, de súlyosabb is lehet a gond, amit egy laikus nem tud megállapítani. Ha a kazánszelep okozza a gondot, ott már komolyabb beavatkozásra lehet szükség. Amennyiben a kazán biztonsági szelepe csöpög, a következő okok állhatnak a háttérben:

  • a kazánvédő szelep vízkövesedése
  • telement rozsdával, vízhálózat szennyeződéseivel a szelep
  • elöregedett a tömítése
  • meggyengült a benne lévő rugó.

Ha a radiátorokat kell kicserélni

Előfordul, hogy mégis nagyobb a baj, mint gondoltuk, és a szakember szerint ki kell cserélni a meglévő radiátorokat. Ebben az esetben már jelentős költségekkel számolhatunk. Lent részletezzük a munkaedíjakat, ehhez jön még a radiátor anyagköltsége, vagyis az egyes radiátorok, melyeknek az ára gyártóktól, típusoktól és méretektől függően széles skálán mozog: a legolcsóbb 22495 forinttól egészen 133000 forintig terjedhet egyetlen fűtőtest ára.

A radiátor cseréjének irányadó szerelési díjai 2023-ban (anyagmentes munkadíjak bruttóban):

Radiátor cseréje (egyszintes lakás esetén), ha nem kell leengedni a fűtési rendszert,

  • és mérethelyes a korábbi radiátorral: 35000 Ft/db az első darab, a többi 30000,-Ft/db;
  • ha az új fűtőtest nem mérethelyes a korábbi radiátorral: 40000 Ft az első darab, a többi 35000 Ft/db,
  • amennyiben álló tartókonzolt is kell szerelni a radiátor alá az + 5000 Ft/radiátor

Radiátor cseréje (egyszintes lakás esetén), ha le kell engedni a fűtési rendszert:

  • és mérethelyes a korábbi radiátorral minden tekintetben: 40000 Ft/db az első darab, a többi 35000 Ft/db;
  • ha az új fűtőtest nem mérethelyes a korábbi radiátorral: 45000 Ft az első darab, a többi 40000 Ft/db
  • hagyományos radiátor kiváltása fürdőszobában törülköző szárítós radiátorra (áthelyezéssel 1 méteren belül): 45000 Ft / db
  • amennyiben álló tartókonzolt is kell szerelni a radiátor alá az + 5000 Ft/radiátor

Ha új kazánra van szükség

Az is megeshet, hogy új kazánra van szükségünk. Itt a költségek már elérik a milliós nagyságrendet, mert nemcsak a kazán ára több százezer forint átlagosan, de a bekötési díjak is hasonlóak. Ökölszabály a szakmában, hogy csak és kizárólag megfelelő minősítésű, szakképesített szerelővel szabad ezeket megcsináltatni. Másképp ugyanis nem él a garancia (szavatosság) az új készülékre, a további veszélyekről most nem is szólva. Úgyhogy egy többszázezer forintos gépet nem éri meg valamilyen buhera keretében beszereltetni, mert akkor könnyen ugorhat a hároméves jótállás.

A kazán hatásfoka

Bármelyik új kazán hatékonyabb és csendesebb lesz, mint a jelenlegi, a tökéletesebb alkalmazott technológia és az EPA-irányelvek miatt. A kazán hatékonysági besorolása százalékos, az újabb modellek 90–95 százalékos minősítést kapnak, ami alacsonyabb használati költségeket eredményez. A gázkazán üzemanyag-hatékonyságát százalékban mérik: mennyi hőt termel egy kazán egy köbméter gázból, tájékoztatnak a szakemberek.

Új kazán bekötésének ára 2023-ban

Átlagos 24 kW teljesítményű kazánnal számolva

  • Gázkazán bekötése: 70200 – 2806700 Ft
  • Kondenzációs kazán bekötése: 302000 – 2171000 Ft
  • Turbó kazán bekötése: 307.000 – 1.131.000 Ft
  • Fáradt olaj kazán bekötése: 184.600 – 472.000 Ft
  • Kombi kazán bekötése: 186.000 – 473.200 Ft
  • Cirkó kazán bekötése: 225.000 - 1.900.000 Ft
  • Konvektor bekötése: 186.000 – 470.600 Ft
  • Elektromos kazán bekötése: 70.200 – 819.000 Ft
  • Vegyestüzelésű kazán bekötése: 205.400 – 3.900.000 Ft
  • Fatüzelésű kazán bekötése174.200 – 2.891.200 Ft
  • Faelgázosító kazán bekötése: 624.000 – 3.042.000 Ft
  • Átlagos kazán árak: 230.100 - 1.875.000 Ft

Kazán bekötése: átlagárak

A megvásárolandó kazán típusának eldöntésekor az a legcélravezetőbb, ha a régivel egyező üzemanyag-rendszerrel működőt választjuk, mert már van egy meglévő helyszíni hálózatunk annak ellátására. A legtöbb magyar otthonban gázkazán van, míg a legészakibb államok egy részében olajat használnak, sok vidéki térségben pedig fatüzelésű kazánok vannak. Ennek ellenére, a ház mérete, elhelyezkedése és energiaszámlája alapján lehetnek nyomós okai is a váltásnak.

Gázkazán bekötési árak

Ha inkább propángázt használnánk, akkor a gázkazánok általában propánossá alakíthatók 6500 Ft – 26000 Ft-os áron. Ez a propán-átalakító készlet magában foglalja a gázszelep, a fúvókák és az égők cseréjét a kazántól függően.

A gázkazán előnyei

  • Gázkazánt lehet a legolcsóbb és legegyszerűbb lehetőség - megvásárolni és beszerelni, mert nem igényel tüzelő anyagot
  • A meghibásodási lehetőség minimális, és sok háztulajdonos maga is ki tudja javítani a problémákat
  • A gázkazán szerelés kiszállások díja 18.200 Ft – 41.600 Ft. A felhasznált alkatrészekkel 18.200 Ft – 358.000 Ft
  • Gyorsabban felmelegíti a lakást, mint egy elektromos kazán és rendkívüli hidegben magasabb hőmérsékletre melegszik fel
  • A földgáz költsége = 120 Ft/ m3. Földgázzal való fűtésnél 9,44 kWh energia keletkezik köbméterenként, tehát 1 kWh energiáért nagyjából 13 Ft-ot fizetünk, persze amennyiben a kazán 100%-os hatásfokon működik
  • A földgáz jóval olcsóbb, mint az áram, attól függően, hogy mi a helyi gázszolgáltató tarifája. Okosan használható a gáz egy fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló rendszerben
  • A gázkazán élettartama 10–20 év

Gázkazán árak gyártók szerint

Az alább felsorolt árak egy átlagos 150 négyzetméteres házra vannak vetítve, amelyben 24 kW hőleadású kazán működik:

  • Baxi kazán: 228.000 – 1.913.000 Ft; bekötés ára: 428.000 – 2.113.000 Ft
  • Ariston kazán: 182.000 – 1.733.000 Ft; bekötés ára: 382.000 – 1.933.000 Ft
  • Vaillant kazán: 238.900 – 1.198.000 Ft; bekötés ára: 438.000 - 1.398.000 Ft
  • Westen kazán: 264.000 – 436.000 Ft; bekötés ára: 464.000 – 636.000 Ft
  • Bosch kazán: 237.900 – 1.298.000 Ft; bekötés ára: 437.900 – 1.498.000 Ft
  • FÉG kazán: 54.000 – 257.000 Ft; bekötés ára: 254.000 – 457.000 Ft
  • Immergas kazán: 111.000 – 1.750.000 Ft; bekötés ára: 311.000 – 1.950.000 Ft
  • Viessmann kazán: 460.000 – 2.159.000 Ft; bekötés ára: 660.000 – 2.359.000 Ft
  • Ferroli kazán: 283.000 - 614.000 Ft; bekötés ára: 483.000 – 814.000 Ft
  • Hajdú kazán: 365.000 – 523.000 Ft; bekötés ára: 565.000 – 723.000 Ft
  • Átlagos kazán árak: 242.380 - 1.188.100 Ft; átlagos bekötésárak: 442.290 - 1.388.100 Ft

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kazán

gázkazán

hibák

kazán árak

kazáncsere

fűtés

energiaárak