Itt az újabb fordulat: kiderült, mennyire veszélyezteti Debrecent a kínai akkumulátorgyár

Népszava   
  Megosztom
Itt az újabb fordulat: kiderült, mennyire veszélyezteti Debrecent a kínai akkumulátorgyár

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár, ezért meg is adták azt a katasztrófavédelmi engedélyt, ami alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható - közölte a Népszava.

A kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyárról a határozat csütörtöktől vált nyilvánosan elérhetővé, bő egy héttel azután, hogy közel ezer lakos részvételével bekiabálásokba, indulatos felszólalásokba torkolló közmeghallgatást tartottak ez ügyben Debrecenben - írta a Népszava. A fórumon számosan megosztották aggályaikat, például arról, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

A katasztrófavédelem most kiadott határozata a környezeti terhelésre vonatkozó előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről a január 20-ára, péntekre tervezett, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson kellene szót adni a helyieknek. Ám – mint a Népszavának a városban többen elmondták – az előzetes jelek arra utalnak, hogy ezt a feladatát nem veszi elég komolyan az állami szervezet. A helyeik ugyanis arra panaszkodtak, hogy az eseményt olyan időpontra tették, amikor e legtöbb ember még dolgozik.

A közmeghallgatáson kizárólag olyan dolgozók vesznek részt, akiknek közvetlenül is feladatai vannak a környezetvédelmi hatósági eljárásban, vagy az esemény megrendezésében vesznek részt

– reagált ezzel kapcsolatban a Népszava kérdésére a kormányhivatal. Hozzátették: a kijelölt helyiség legalább négyszáz fő jelenlétét teszi lehetővé, miközben a kormányhivatal által eddig szervezett számos nagy projektet érintő hasonló közmeghallgatásokon megjelentek száma jellemzően a tíz főt sem érte el. A közmeghallgatást harminc nappal az esemény előtt meg kellett hirdetni a helyszín és az időpont megjelölésével. Ennek a kormányhivatal már november végén eleget tett, december elsején pedig a várható érdeklődésre tekintettel új, a megszokottnál lényegesen nagyobb befogadóképességű helyszínt jelölt ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

akkumulátorgyár

ipar

környezetvédelem