Veszélyben Debrecen gigantikus beruházásai: ez lehet az ok, ami miatt bedőlhetnek

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben Debrecen gigantikus beruházásai: ez lehet az ok, ami miatt bedőlhetnek

5 ezer lakás kellene a második legnagyobb lélekszámú magyar városba, hogy a beruházásokkal megnövekvő igényeket kielégítse. Írtunk arról, hogy az országos átlaghoz képest Debrecenben mégis csökkent a lakásépítési kedv. Eddig senki sem figyelt fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb lakáspiaci jelentésének egy apró részletére: "Debrecenben (ahol az elmúlt két évben szinte havonta jelentették be új odatelepülő gyár létesítését, és ahol felgyorsult a BMW-gyár előkészítése is) nem kevesebb mint 3-5 ezer lakás hiányzik a piacról, amelyekkel az odatelepülő gyárak dolgozóinak elhelyezését lehetne biztosítani. Ez a lakhatási kérdés az új beruházások működőképességét is veszélyezteti.”

Ez nem egy véletlenül odavetett általános megállapítás volt, hanem a lakáspiac legnagyobb beruházóinak közlése. Véleményüket rendszeresen meghallgatja a jegybank és mérvadónak tekinti, hiszen mégiscsak ezek a cégek vannak a frontvonalban, írja az mfor.hu.

Debrecenben 2021 márciusában még 724 lakás épült az Otthon Centrum (OC) szerint, de a cég 2022 decemberében is csupán 776 darabról adott számot, ezek összesen 46 projektben vártak arra, hogy elkészüljenek. De hol van mindez a szakma által hiányolt 5 ezerhez képest? Jelenleg összesen 117 új lakásra keresnek vevőt a beruházók a legnagyobb hirdetési portálon, többségük 8-10 lakásos épületben található.

Biztosra vehető, hogy akik a BMW gyárában, illetve a tervezett kínai CATL akkumulátorgyárban akarnak dolgozni, vagy ezen cégek beszállítóinak, akár az ország más pontjairól is átköltöznek majd Debrecenbe és vonzáskörzetébe, ez pedig még tovább növeli a keresletet, és felhajtja az árat is.

Aki panellakást szeretne venni Debrecenben, az elsősorban a belvárost (619 ezer forint/négyzetméter), az újkerti (597 ezer forint/négyzetméter), a vénkerti, valamint az egyetemvárosban található lakótelepeket preferálja. A téglalakások esetében is a belváros az egyik legkedveltebb városrész, de hasonlóan nagy érdeklődésre tart számot Nagyerdő is. Azok, akik családi házban gondolkodnak, a Nagyerdőt, Nyulast, Csigekertet, valamint Köntöskertet részesítik előnyben. A külföldiek elsősorban a belvárosban, illetve Nagyerdőn keresnek ingatlant.

Azok a családok, amelyek debreceni családi ház vásárlása mellett döntöttek, 2020-tól kezdve fokozatosan egyre alacsonyabb alapterületű ingatlanokat vettek meg, ezzel együtt csökkent a házakra költött összeg is. Míg 2020-ban még 42,2 millió forintért, közel 350 ezer forintos négyzetméteráron, 120 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők, addig tavaly mindössze 70 négyzetméteres házakat vásároltak. A négyzetméterár 2021-hez mérten 24 százalékkal, 426 ezer forintra emelkedett, az ingatlanra fordított összeg 30,1 millióra csökkent.

A befektetők számára legkedveltebb terület az egyetemek vonzáskörzete, a lokáció miatt az ebben a körzetben vett lakást sokkal könnyebb bérbeadni. Az ingatlan.com szerint jelenleg egy átlagos méretű lakás átlagos bérleti díja havonta 150 ezer forint. Tavaly ilyenkor még csak 120 ezer volt ez a mutató.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

óriásberuházás

beruházás

bmw

catl

ingatlanok