Horgászok, figyelem! Így változnak a jegyárak 2023-ban a Balatonnál

Harmati-Nagy Brigitta   
  Megosztom
Horgászok, figyelem! Így változnak a jegyárak 2023-ban a Balatonnál

A megemelt horgászjegy árak ellenére sem számít a balatoni horgászat visszaesésére a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Az indokoltnál alacsonyabb, differenciált áremelést, úgy tűnik, elfogadták a horgászok.

2022 novemberében a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., hogy január 1-jétől szükségessé válik a horgászjegyek árainak emelése. A Konferencián a Balaton-körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnerek képviselői vettek részt.

Felkerestük a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-t, hogy bővebb tájékoztatást kérjünk a jegyárak alakulásáról és a horgászjegyek szerkezeti átalakulásáról. Nagy Gábor, a társaság ágazatvezetője nyilatkozott. Arra a kérdésre, miért vált indokolttá a jegyárak megemelése Nagy Gábor elmondta, hogy a takarmányok, a munkabérek, valamit a rezsiköltségek növekedése tette szükségessé az emelést. Az ágazatvezető azt is hozzátette, hogy bár 25-30%-os jegyár drágulás lett volna indokolt, ennél csekélyebb mértékben növekedtek az árak.

A számszakilag indokolt, általános 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy áremelést hajtottunk végre. A horgászjegyek tekintetében korábban meglévő partközeli/általános tagolás helyett bevezettük a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt nyújtó jegytípusok (mint a behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkedtek. Ugyanakkor a legtöbbeket érintő parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal kerülnek idén többe

– mondta el Nagy Gábor, majd hozzátette:

Szintén mérsékeltebben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig ezúttal is változatlan marad!

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan született a döntés a differenciálás kérdésében. Nagy Gábor elmondta:

A döntés meghozásában segítségünkre volt egy ősszel lefuttatott kérdőíves felmérés.

A 2688 válaszadó közül 860-an választották, hogy minden jegytípus ára egységesen emelkedjen. 749-en voltak azon a véleményen, hogy a partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.

515-en gondolták úgy, hogy a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen. Továbbá 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen. Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Vezetőségünk a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól

– írja weboldalán a társaság.

Nagy Gábor azt is hozzátette:

A felmérésen kívül természetesen figyelembe vettük a halőreink által tapasztaltakat, a horgászjegy értékesítési- és horgászfogási statisztikákat, a jegyértékesítő bizományosaink, illetve jelenlegi dolgozóink és elődeink (több évtizedes) horgászjegy-értékesítő tapasztalatát.

Az ágazatvezető külön kiemelte:

Az előzetes közvéleménykutatásunk alapján úgy gondoljuk, hogy a többség elfogadja az áremelés szükségességét, így nem számítunk visszaesésre a balatoni horgászatban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászjegy

balatoni horgászjegy