Horgászok, figyelem! Így változnak a jegyárak 2023-ban a Balatonnál

Harmati-Nagy Brigitta   
  Megosztom
Horgászok, figyelem! Így változnak a jegyárak 2023-ban a Balatonnál

A megemelt horgászjegy árak ellenére sem számít a balatoni horgászat visszaesésére a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Az indokoltnál alacsonyabb, differenciált áremelést, úgy tűnik, elfogadták a horgászok.

2022 novemberében a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., hogy január 1-jétől szükségessé válik a horgászjegyek árainak emelése. A Konferencián a Balaton-körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnerek képviselői vettek részt.

Felkerestük a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-t, hogy bővebb tájékoztatást kérjünk a jegyárak alakulásáról és a horgászjegyek szerkezeti átalakulásáról. Nagy Gábor, a társaság ágazatvezetője nyilatkozott. Arra a kérdésre, miért vált indokolttá a jegyárak megemelése Nagy Gábor elmondta, hogy a takarmányok, a munkabérek, valamit a rezsiköltségek növekedése tette szükségessé az emelést. Az ágazatvezető azt is hozzátette, hogy bár 25-30%-os jegyár drágulás lett volna indokolt, ennél csekélyebb mértékben növekedtek az árak.

A számszakilag indokolt, általános 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy áremelést hajtottunk végre. A horgászjegyek tekintetében korábban meglévő partközeli/általános tagolás helyett bevezettük a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt nyújtó jegytípusok (mint a behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkedtek. Ugyanakkor a legtöbbeket érintő parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal kerülnek idén többe

– mondta el Nagy Gábor, majd hozzátette:

Szintén mérsékeltebben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig ezúttal is változatlan marad!

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan született a döntés a differenciálás kérdésében. Nagy Gábor elmondta:

A döntés meghozásában segítségünkre volt egy ősszel lefuttatott kérdőíves felmérés.

A 2688 válaszadó közül 860-an választották, hogy minden jegytípus ára egységesen emelkedjen. 749-en voltak azon a véleményen, hogy a partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.

515-en gondolták úgy, hogy a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen. Továbbá 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen. Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Vezetőségünk a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól

– írja weboldalán a társaság.

Nagy Gábor azt is hozzátette:

A felmérésen kívül természetesen figyelembe vettük a halőreink által tapasztaltakat, a horgászjegy értékesítési- és horgászfogási statisztikákat, a jegyértékesítő bizományosaink, illetve jelenlegi dolgozóink és elődeink (több évtizedes) horgászjegy-értékesítő tapasztalatát.

Az ágazatvezető külön kiemelte:

Az előzetes közvéleménykutatásunk alapján úgy gondoljuk, hogy a többség elfogadja az áremelés szükségességét, így nem számítunk visszaesésre a balatoni horgászatban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászjegy

balatoni horgászjegy