Kész, vége, ennyi volt: eltűnt ez az árstopos magyar termék a polcokról

Agrárszektor   
  Megosztom
Kész, vége, ennyi volt: eltűnt ez az árstopos magyar termék a polcokról

Igaznak bizonyult a szakértők előrejelzése, február elejére valóban elfogyott a hazai termesztésű burgonya Magyarországon. Februártól jó néhány hónapig csak külföldi, importált tételek lesznek megtalálhatóak a boltokban - írta az Agrárszektor.

2022. november 9-e óta az étkezési burgonya (és a friss tojás) is az ársapkával érintett élelmiszerek közé tartozik. Ekkor az élelmiszerárstop még csak december 31-ig lett volna életben, ám az év végén meghosszabbították 2023. április 30-ig. Az étkezési burgonya esetében azonban kérdéses volt, hogy meddig lesznek elegendőek a hazai készletek, amint arról az Országos Burgonya Termék Tanács (OBTT) is beszámolt az Agrárszektornak. Az első becslések még az óév végéig, az újév elejéig szóltak.

Január elejére azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a hírek hatására mind a lakossági, mind a kereskedelmi kereslet óvatosabb volt december első két hetében, így a meglevő készleteknek nagyobb része maradt meg. Emiatt az OBTT úgy módosította az előrejelzését, hogy

Ez után a határidő után viszont hónapokig már csak importált burgonyákkal találkozhatnak a vevők a boltokban, jelezte a szakmai szervezet, hozzátéve, hogy az behozatallal is foglalkozó tagjai már decemberben elkezdték az import kontingensek beérkeztetését, hiánytól tehát nem kell tartani.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

burgonya

magyar

magyar termék

élelmiszer

infláció