Egyre több magyar vásárol ilyen élelmiszert: vajon tényleg megéri?

Agrárszektor   
  Megosztom
Egyre több magyar vásárol ilyen élelmiszert: vajon tényleg megéri?

Manapság egyre fontosabb kérdéssé válik a fogyasztók körében, hogy milyen termékek kerülnek az asztalokra. Az étkezés a hétköznapjaink szerves része, így talán nem is meglepő, hogy a magyarokat is jobban érdekli, hogy mit esznek. Ahogy az Agrárszektor írja, a bioélelmiszerek iránti kereslet is évről évre nő, ráadásul többen kezdenek el nyitni a fenntarthatóság felé is - ez a két dolog pedig kéz a kézben jár egymással. Kérdés, hogy az elmúlt idők nehézségei és a kedvezőtlen gazdasági helyzet milyen hatással van erre az ágazatra. A lap most ennek és sok minden másnak járt utána.

A portálnak Dr. Drexler Dóra, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője elmondta, hogy a magyar emberek az elmúlt évek tendenciái alapján egyre nyitottabbak a biotermékekre. Ezt jól alátámasztja a BGE Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoporttal 2022 év elején végzett közös 555 fős felmérésük is, melyben a válaszadók közel harmada hetente, míg közel kétharmada havonta legalább egy alkalommal vásárolt bioterméket.

A 2020-2021-es években (mely a COVID-időszakot is magába foglalta) a válaszadók több mint 50%-ának növekedett a biotermék vásárlása. A legkedveltebb élelmiszerek közé pedig a zöldségek és gyümölcsök tartoznak, ezek vásárlási gyakorisága a legnagyobb. A sort a tojás, gabona, liszt, tej és tejtermékek követik

- emelte ki a szakember.

A biotermékek a legtöbb esetben többe kerültek hagyományos társaiknál. Kérdés, hogy az élelmiszer-drágulás és az infláció árnyékában mennyire keresik őket a vevők, illetve, hogy lehet-e érezni esetleg visszaesést? Dr. Drexler Dóra ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Persze nem minden bio, ami annak látszik. A szakértő szerint, nagyon fontos, hogy biotermékek vásárlásakor meggyőződjünk róla, hogy a csomagoláson ott van az EU Bio logója, a zöld alapon fehér csillagokból álló levél, vagy ennek fekete-fehér változata.

A logó alatt pedig meg kell jelenjen az ellenőrző szervezet kódszáma (Magyarországon HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02), hiszen a bio minőséget a termeléstől a feldolgozáson át, egészen a kereskedelemig egy átfogó ellenőrzési és tanúsítási rendszer garantálja

- hangsúlyozta Dr. Drexler Dóra.

Mi a helyzet a biogazdaságokkal? Mire számítanak a gazdák? Erről többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bio

bio gazdaság

bio termékek

bioélelmiszerek

agrárszektor