Nehéz világ jöhet májustól? Mutatjuk, mennyibe kerülhet majd az étolaj

Agrárszektor   
  Megosztom
Nehéz világ jöhet májustól? Mutatjuk, mennyibe kerülhet majd az étolaj

Mi várható az ársapkás termékeknél az intézkedés kivezetése után? Az nem kérdés, hogy drágábbak lesznek-e, az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben? Az Agrárszektor ezért megkérdezte Raskó György agrárközgazdászt, hogy mire kell felkészülnie a fogyasztóknak a következő időszakban.

Raskó György elmondta, a fogyasztók az árstopos termékek közül a tartós élelmiszernek minősülő termékekből, így a lisztből, cukorból és étolajból mintegy 1,5-ször annyit vásároltak az elmúlt egy évben, mint amennyit egyébként szoktak. Ez az agrárközgazdász szerint jellemzően spekulációs célú felvásárlás, ami azért történt, mert ilyen olcsók voltak az érintett termékek. Ha valakinek van valamiféle raktárhelyisége otthon, akkor megpróbál annyi cukrot vásárolni, amennyit csak el tud tárolni. A cukor esetében különösen kirívóak a számok, a szakember elmondása alapján az elmúlt évben a magyarok a normál fogyasztási mennyiségnél több mint 60%-kal több cukrot vásároltak.

De mire számíthatunk az árak terén?

A szakember szerint, ha május 1-jével megszüntetnék az árstopot, akkor jelentős áremelkedésre lehetne számítani az érintett élelmiszereknél. Az étolaj 60-70%-kal, a liszt legalább 50%-kal, sertéscomb és csirkemell 30%-kal, cukor pedig 100%-kal drágulna. Ezért húzza el a kivezetést a kormány, mivel ezeknek a termékeknek az ára nem fog a 2021. októberi árszintre visszaesni. Az élelmiszerek árszintjének egyszer át kell esnie a növekedésen, de ha az ársapkát eltörlik, biztosan nem fog egy számjegyűre csökkenni az infláció. Raskó György kizártnak tartja, hogy ez karácsonyig bekövetkezzen, miközben az Európai Unió átlagában már 10% alatti az infláció, vagyis óriási a kontraszt a hazai és az uniós viszonyok között.

Mire számíthatunk a többi ársapkás termék esetében? Mennyibe fog kerülni a tej, liszt, cukor, húsok? Az Agrágszektor teljes cikkében még több részlet kiderül a várható áremelkedésekről, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

étolaj

cukor

liszt

ársapka

ársapkás termékek

áremelkedés