Nesze neked árstop: ilyen olcsó termékektől roskadoznak most a boltok húspultjai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nesze neked árstop: ilyen olcsó termékektől roskadoznak most a boltok húspultjai

„A jelenlegi akciós, 2000 forintos sonkák ára irreálisan alacsony most a boltokban” – mondta el Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség március 30-i, húsvéti sajtóeseményén, amiről a Pénzcentrum is beszámolt.

A sonkán kívül minden más húskészítmény ára az egekben, 30-40 százalékkal magasabb most, mint egy éve. Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke március 30-i, húsvéti sajtóeseményen arról is beszélt, hogy az árstop már több kárt okoz, mint hasznot - írta meg a Pénzcentrum.

A Magyar Hússzövetség elnöke előadásában azt is elmondta, hogy 2022-ben a húsfeldolgozás-, és tartósítás ágazat teljesítménye 3,2 százalékkal csökkent, míg a húskészítménygyártás 9,6 százalékkal emelkedett az előző évben.

Ezzel szemben az eseményen Dr. Nobilis Márton Pál államtitkár azt közölte a sajtóeseményen, hogy 2 hét múlva dőlhet el az élelmiszerárstop sorsa, ami jelenleg április 30-ig van hatályban. Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarországon a húsipar egy 4500 milliárd forintot magába foglaló iparág. Beszélt arról is, hogy jelenleg a húsiparban az átlagbér 300 000 forint. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerárstop elsődlegesen egy szociális intézkedés volt, amit a kormány addig tart fenn, amíg szükséges.

Most megtudhatjuk, milyen a jó sonka!

A sajtóeseményen Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és -Technológiai Intézet igazgatója arról beszélt, hogyan vásároljunk jó sonkát húsvétra. Dr. Friedrich László kiemelte, ha valaki nyers sonkát szeretne, ne ijedjen meg a szalonnás résztől, ebben ugyanis rengeteg ízanyag van, ami finommá teszi a terméket. Elmondta azt is, a csont menti rész még ízletesebb, hiszen a csontból is rengeteg ízanyag kerül a húsba elkészítés során.

Az egyetemi tanár beszélt arról is, hogyha valaki valamilyen hőkezelt (sült/főtt) sonkát vesz, akkor a 18-20 százalékos páclébevitellel nem lehet mellé lőni, ez már jó aránynak számít, ízletessé teszi a húst. Az egyetemi tanár kiemelte azt is, hogy érdemes olyan sonkát választani, ami nagyobb darabú húsrészekből adódik össze. Mindezeken felül Dr. Friedrich László összefoglalta, hogyan vásároljunk húsvét előtt sonkát:

  • lehetőleg magyar alapanyagot, Magyarországon előállított hústerméket vegyünk,
  • megbízható forrásból,
  • vegyünk inkább kevesebbet, de jobb minőségűt,
  • nézzük meg a készítmény fehérjetartalmát,
  • figyeljünk az adalékanyagok típusára és mennyiségére,
  • szükség esetén főzzük meg és ízesítsük a sonkánkat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sonka

húsvét

húsvéti sonka

árstop