Nesze neked árstop: ilyen olcsó termékektől roskadoznak most a boltok húspultjai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nesze neked árstop: ilyen olcsó termékektől roskadoznak most a boltok húspultjai

„A jelenlegi akciós, 2000 forintos sonkák ára irreálisan alacsony most a boltokban” – mondta el Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség március 30-i, húsvéti sajtóeseményén, amiről a Pénzcentrum is beszámolt.

A sonkán kívül minden más húskészítmény ára az egekben, 30-40 százalékkal magasabb most, mint egy éve. Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke március 30-i, húsvéti sajtóeseményen arról is beszélt, hogy az árstop már több kárt okoz, mint hasznot - írta meg a Pénzcentrum.

A Magyar Hússzövetség elnöke előadásában azt is elmondta, hogy 2022-ben a húsfeldolgozás-, és tartósítás ágazat teljesítménye 3,2 százalékkal csökkent, míg a húskészítménygyártás 9,6 százalékkal emelkedett az előző évben.

Ezzel szemben az eseményen Dr. Nobilis Márton Pál államtitkár azt közölte a sajtóeseményen, hogy 2 hét múlva dőlhet el az élelmiszerárstop sorsa, ami jelenleg április 30-ig van hatályban. Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarországon a húsipar egy 4500 milliárd forintot magába foglaló iparág. Beszélt arról is, hogy jelenleg a húsiparban az átlagbér 300 000 forint. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerárstop elsődlegesen egy szociális intézkedés volt, amit a kormány addig tart fenn, amíg szükséges.

Most megtudhatjuk, milyen a jó sonka!

A sajtóeseményen Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és -Technológiai Intézet igazgatója arról beszélt, hogyan vásároljunk jó sonkát húsvétra. Dr. Friedrich László kiemelte, ha valaki nyers sonkát szeretne, ne ijedjen meg a szalonnás résztől, ebben ugyanis rengeteg ízanyag van, ami finommá teszi a terméket. Elmondta azt is, a csont menti rész még ízletesebb, hiszen a csontból is rengeteg ízanyag kerül a húsba elkészítés során.

Az egyetemi tanár beszélt arról is, hogyha valaki valamilyen hőkezelt (sült/főtt) sonkát vesz, akkor a 18-20 százalékos páclébevitellel nem lehet mellé lőni, ez már jó aránynak számít, ízletessé teszi a húst. Az egyetemi tanár kiemelte azt is, hogy érdemes olyan sonkát választani, ami nagyobb darabú húsrészekből adódik össze. Mindezeken felül Dr. Friedrich László összefoglalta, hogyan vásároljunk húsvét előtt sonkát:

  • lehetőleg magyar alapanyagot, Magyarországon előállított hústerméket vegyünk,
  • megbízható forrásból,
  • vegyünk inkább kevesebbet, de jobb minőségűt,
  • nézzük meg a készítmény fehérjetartalmát,
  • figyeljünk az adalékanyagok típusára és mennyiségére,
  • szükség esetén főzzük meg és ízesítsük a sonkánkat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sonka

húsvét

húsvéti sonka

árstop