Ingyen újítanak fel házakat a legszegényebb magyar településeken: nekik jár a támogatás

MTI   
  Megosztom
Ingyen újítanak fel házakat a legszegényebb magyar településeken: nekik jár a támogatás

Több mint négyszáz sérült lakóházat javított meg és állított helyre két év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) "tetőkommandónak" nevezett építőipari egysége az ország legszegényebb településein.

Az Európai Unió által támogatott, "Fókuszban a gyermek program" keretében a legszegényebb családok otthonait renoválták, jellemzően viharkárokat hárítottak el, beázásokat szüntetettek meg, sok esetben életveszélyes állapotú tetőket javítottak meg térítésmentesen - tartalmazza az MMSZ közleménye. A "Fókuszban a gyermek program", a többi között a hátrányos körülmények között élő gyermekek otthoni környezetének javítását szolgálja - tették hozzá. Mint írták: a programban érintett 117 településen a lakások több mint negyede komfort nélküli épület, vagy szükséglakásnak minősülő ingatlan.

A "tetőkommandónak" nevezett építőipari egység az ország négy vidéki központjában háromfős csoportokban, tetőácsok vezetésével működik, munkájukat szükség szerint építészek támogatják. A két éve alakult szervezet a legszegényebb térségekben 2021-ben 50, 2022-ben pedig több mint 60 helyszínen végzett beavatkozásokat, 2023 tavaszára az általuk megjavított lakóingatlanok száma meghaladta a négyszázat - sorolták.

A szakembereket a településeken működő "Jelenlét pontokon" dolgozó szociális munkások, vagy családmentorok, esetenként a védőnők értesítik, ha tetősérüléseket, leomlott kéményeket, átázott falszakaszt látnak. A sérült épületekhez hívott "tetőkommandó" munkatársai állapotfelmérést végeznek, beszerzik a javításhoz szükséges anyagokat, és a beavatkozásról dokumentációt készítenek. Volt, ahol egy csaknem félkörben behajlott tetőt állították helyre, volt, ahol a leomlással fenyegető oromfalat építették újjá, több helyen pedig a nem záródó, vagy hiányzó nyílászárókat is kicserélték - ismertették.

Egy-egy érintett településrészen jellemzően 2-3 házat kell megjavítaniuk, de volt, ahol tizenkét sérült épületet állítottak helyre. A 2021-ben Baranyában és Somogyban pusztító jégeső, illetve a 2022-ben Szolnok vármegyén átvonuló szélvihar után is több helyszínen dolgoztak a program részeként - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

máltai szeretet szolgálat

máltai szeretetszolgálat

tetőfedő

bádogos

házfelújítás

támogatás

szegénység