Retteghet a Pepco és a KiK? Ez a német boltlánc letarolhatja a piacot?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Retteghet a Pepco és a KiK? Ez a német boltlánc letarolhatja a piacot?

Egy éve nyitotta meg első magyarországi üzletét Budapesten a TEDi, ez azonban nem az első bolt volt az országban. Pápán megnyitott a TEDi első üzlete hazánkban. Jelenleg pedig négy boltjuk van a fővárosban, egy pedig Pápán, Hatvanban, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon, Berettyóújfaluban, Szegeden, és Zalaegerszegen. Mivel a TEDi-nek már van egy lezárt üzleti éve, már össze lehet vetni a boltlánc teljesítményét a legnagyobb vetélytársaival: a Pepcóval és a KiKkel. Ezt a Pénzcentrum meg is tette, nézzük, mire jutottak.

Ahogy a portál összegezte: a Pepcónak a honlapja szerint jelenleg 230 üzlete van, melyből 30 található Budapesten. A KiKnek több mint 100 üzlete van, ebből 20 van a fővárosban. Ehhez képest a TEDi még kis hálózattal rendelkezik, viszont ez nem feltétlenül marad így sokáig.

A TEDi és a KiK legfőképpen az anyaországukban, Németországban igazán domináns, több mint összesen több mint 5000 boltja van a két cégnek. Pepcót ugyanakkor alig találni Németországban, Lengyelországban viszont 1200 felett van a boltjaik száma – itt viszont jóval kevesebb a TEDi és a KiK. Ahogy a lap kiemelte, Ausztriában a KiK és a TEDi, Romániában vagy akár Magyarországon is a Pepco vezet, de ott van a többi lánc a sarkukban. Úgy tűnik, nagyban folyik a harc az olyan piacokért, mint a szlovák, horvát, olasz, a cseh, a szlovén, vagy akár a magyar: mindhárom lánc jelen van, és terjeszkedik.

A bevétel sokat mond

A bolthálózatok közötti verseny egyik fő fokmérője, ki ért el nagyobb árbevételt, illetve adózott eredményt az utolsó üzleti évében. Nettó árbevételt tekintve is látszik, hogy a TEDi bevételei az utolsó ismert üzleti évükben (2021. május 1. - 2022. április 30.) meg sem közelítik a két vetélytársét. A KiK 23,7 milliárdos, a Pepco 82 milliárdos nettó árbevétele is jelzi az erőviszonyokat. A Pepco 19,6 százalékos, a KiK 23,9 százalékos növekedést ért el árbevételben a megelőző üzleti évükhöz képest.

Hiába viszont a hatalmas értékesítési volumen, ha a kiadások nagyobbak, mint ami befolyt a kasszákba. A Pepco a megelőző üzleti évében kimagasló, 8,1 milliárdos árbevétele után az utolsó ismert tárgyévében (2021. október 1. – 2022. szeptember 30.) közel 2 milliárdos mínusszal zárt. A TEDi szintén negatív adózott eredményt, 470 milliót mutatott fel 2021. május 1. és 2022. április 30 között. A KiK azonban a korábbi csekélyke 183 milliós adózott eredménye után 1,4 milliárdot mutatott fel, ami több mint 6-szoros növekedést jelent.

Hányan dolgoznak ezekben az üzletekben? Milyen fizetést kínálnak ezek a boltok a dolgozóiknak? A Pénzcentrum teljes cikkéből ezt is megtudhatjuk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kik

pepco

tedi

bolt

bevásárlás

üzletek