Nincs mese, tarol a válság: drámai mérékben nőtt az aktív munkakeresők száma 2023-ban

MTI   
  Megosztom
Nincs mese, tarol a válság: drámai mérékben nőtt az aktív munkakeresők száma 2023-ban

Az első negyedévben a vállalatok 18 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg az előző év azonos időszakához képest, eközben 44 százalékkal több munkavállalói jelentkezés érkezett - közölte a Profession.hu saját adatbázisa alapján.


 

Az év első három hónapjában csak Heves és Hajdú-Bihar vármegyék területén nőtt a Profession.hu felületén feladott álláshirdetések száma 2022 azonos időszakához képest. A legjelentősebb csökkenést Somogy, Bács-Kiskun, Baranya és Csongrád-Csanád vármegyék esetében mérték.

Az idei első negyedévben a jog, jogi tanácsadás és az oktatás, tudomány, sport volumene nőtt, az összes többi területen elmaradt a toborzás üteme a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A legnagyobb mértékben, 35 százalékkal az IT programozás, fejlesztés területén csökkentek a hirdetések, az SSC szektorban (szolgáltató központok) 29 százalékos, a fizikai, segéd, betanított munkák esetében 28 százalékos volt az átlagos csökkenés.

A hirdetésekre beérkezett önéletrajzok száma a legkevésbé Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyékben emelkedett, de még ezeken a területeken is kétszámjegyű volt a növekedés százalékban.

Az országos átlagot tekintve az előző évi munkavállalói aktivitás a közigazgatás területén emelkedett a leginkább, az első negyedévben 174 százalékkal több önéletrajz érkezett be az ebben a kategóriában feladott hirdetésekre a 2022-es eredményhez képest. Ezt követi az IT programozás, fejlesztés, ahol 95 százalékkal több, valamint a vendéglátás, ahol 87 százalékkal több volt a jelentkezés. Csak a cégvezetés, menedzsment esetében maradt el a jelentkezések száma az előző évi adatoktól, itt 21 százalékos volt a csökkenés - közölte az állásportál.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

profession

gazdaság

válság

munkaerőpiac

munkaerőpiaci helyzet

álláskeresők