Nyakunkon a változás: olyan dolgok történnek a magyar földeken, amikre rég volt példa

Agrárszektor   
  Megosztom
Nyakunkon a változás: olyan dolgok történnek a magyar földeken, amikre rég volt példa

Zajlik az élet a földeken is Magyarországon, elég, ha csak az időjárási körülményekre, a friss vetésekre vagy éppen a nagy port kavaró ukrán gabonára gondolunk. Utóbbi esetében átmeneti importtilalomról döntött a magyar kormány, ami az egész mezőgazdaság és a lakosság számára is fontos lépés volt. Az Agrárszektor most annak járt utána, hogy mi az, ami miatt bizakodóak lehetnek a termelők, valamint annak, hogy milyen hatással lehet az említett tilalom a hazai termelésre.

Az őszi vetések az elmúlt 5 év átlagához viszonyítva szebbek, mint szoktak lenni. Még sokat fognak kint „aludni” éjszaka, éppen ezért ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de jelenleg nagyon szépek, ennek pedig örülünk

- nyilatkozta az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke, aki hozzátette, hogy a jó minőségű vetések 60-70% között vannak, ami azt jelenti, hogy bizakodással lehetnek a termelők. Ugyanakkor májusban még nagy szükség volna legalább kétszer megfelelő mennyiségű csapadékra, hogy ázni tudjanak a földek. Mindezen kívül a tavaszi vetések is elindultak, várhatóan kisebb területen lesz vetve a napraforgó és a kukorica is - írták.

Petőházi Tamás az ukrán gabonával kapcsolatban kifejtette, hogy az ágazat megmaradása függött attól, sikerül-e bevezetni az import korlátozását. Mint tudjuk, sikerült, hiszen a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre és 2023. június 30-ig tart.

Az Agrárszektor teljes cikke itt olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

föld

gabona

gabonakivitel

gabonatilalom