Kiderült a csúf igazság: hiába élesedik az árháború a boltokban, a hazai tej ára ezért nem csökken

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Kiderült a csúf igazság: hiába élesedik az árháború a boltokban, a hazai tej ára ezért nem csökken

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,43 forint/ kilogramm volt 2023 márciusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos romlása, valamint az alapár 5 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött márciusban az idei februárihoz képest, ugyanakkor 46 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. Ez természetesen jól nyomon követhető a boltban megvásárolható tejárak drágulásán is. Egyelőre hiába csökken a tejtermékek világpiaci ára, Magyarországon ez a vásárláskor még kevés esetben realizálódik.

Itthon kisebb a tejtermékek árcsökkenése, mint külföldön

A nyerstej kiviteli ára 132,56 forint/kilogramm volt 2023 márciusában, az előző havihoz képest 5 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 35 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal bővült 2023 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 februárjában az Európai Unióban 25 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon 11 százalékkal, az USA-ban 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 2022. 42. – 2023. 16. hét között 23,75 euróval 44,75 euró/100 kilogrammra mérséklődött. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2022. 38. – 2023. 15. hét között 33,5 euróval 30 euró/100 kilogrammra esett. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára 2023. április 17-én áfa nélkül, szállítási költséggel 44,75 euró/100 kilogramm, a biotejé 59 euró/100 kg, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 36 euró/100 kilogramm, a fölözötté 15,25 euró/100 kilogramm, a tejszíné 235 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 215 euró/100 kilogramm volt.

Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2023 16. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 34 százalékkal, a sovány tejporé 45 százalékkal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 467,5 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 235 euró/100 kilogramm volt 2023 16. hetében.

Magyarországon így alakult a nyerstej felvásárlási ára

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,43 forint/ kilogramm volt 2023 márciusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos romlása, valamint az alapár 5 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 márciusában a 2023. februárihoz képest, ugyanakkor 46 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A kiviteli ár 35 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal bővült 2023 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A tejtermékek árán lassan realizálódik a változás

A nyerstej árának egy hónap alatt bekövetkező csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. Az AKI PÁIR adatai szerint a tej és tejtermékek feldolgozói értékesítési ára közül egyedül a gyümölcsös joghurté emelkedett (+1 százalék),

A KSH adatai szerint a gyümölcsjoghurt fogyasztói ára 2 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tejé 1 százalékkal emelkedett, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tejek (–1 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tejek (egyaránt –2 százalék), a tejföl (–3 százalék), az adagolt vaj (–8 százalék), valamint a trappista sajt (–12 százalék) fogyasztói ára csökkent.

Márciusban ismét mintegy 15 forinttal csökkent a nyers tej felvásárlási ára, ami általában már 200 forint alatt van

- mondta el Gamos András, a paksi székhelyű Milkmen Kft. szaktanácsadója, korábbi ügyvezetője az Agrárszektornak. A szakember az elmúlt hónapban is hasonló mértékű árcsökkenésről számolt be, ugyanakkor most is hozzátette, hogy a tej ára, illetve lemorzsolódásának mértéke cégenként eltérő lehet. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) egyébként nemrég még 217,22 forintos, egy kilogrammra vetített februári felvásárlási árról tájékoztatott, és a piaci szereplők által jelzettnél mérsékeltebb, 3%-os áresésről írt, amely 63%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A tej árát is alakítja a bekerült olcsó ukrán gabona

A tejtermelők beszámolói szerint márciusban sem csökkent a tejfelvásárlási ár csökkenésének üteme, és a lejtmenet várhatóan a következő hónapokban sem áll meg. A szakember szerintmost még nem lehet tudni, mennyire eshetnek a felvásárlási árak az egyes termelők önköltségei alá, de általánosságban igaz, hogy azok a tejtermelők jártak jobban, akik ősszel nem a drága hazai gabonából vásroltak nagy mennyiséget, hanem az olcsóbb ukrán importból raktároztak be.

Ahogy Gamos András elmondta, ilyenkor mindig némi tejtöbblet alakul ki a piacon, viszont a tejtermelők megszokhatták már, hogy ciklikusan változnak az árak. Korábban is voltak olyan időszakok, amikor messze az önköltség alatti árakat kaptak a tejért, és olyanok is, amikor magasabb volt az ár, és tudtak tartalékolni. Azt viszont, hogy a mostani árcsökkenés miatt mennyire kerültek az árak az önköltség alá, a hazai tejtermelői körre általánosan lehetetlen megfogalmazni.

Ennek az az oka, hogy a itthoni piacra bekerült nagy mennyiségű ukrán gabona jóval alacsonyabb áron kapható, mint amelyen esetleg a tejtermelők tavaly ősszel betároltak. Kérdés tehát, hogy annak idején ki mennyire tudott takarmányt készletezni, mert aki tudott, annak most a drága takarmányt kell feletetnie, ami növeli az önköltséget

- magyarázta a Gamos András, hozzátéve, hogy aki nem tudott készleteket felhalmozni, azon nyilván segített az importgabona. Bizonyos alapvető élelmiszerek terén tehát mintha csökkenne a fojtogató drágulás mértéke, de ugrásszerű, a termékek széles skáláját érintő árcsökkenésről nem lehet beszámolni. Ha hihetünk a szakértői előrejelzéseknek ez nem is nagyon fog már bekövetkezni Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyerstej

felvásárlási ár

tej

tejtermékek

aki páir

import

export

tejtermelők

árcsökkenés