Erre senki sem számított: ismét megjelentek a befektetők a vidéki ingatlanpiacon

MTI   
  Megosztom
Erre senki sem számított: ismét megjelentek a befektetők a vidéki ingatlanpiacon

Hullámzó tranzakciószámok mellett kitartó áremelkedés jellemezte az elmúlt években a szeged ingatlanpiacot, ahol újra meghatározóak a befektetési célú vásárlások - tájékoztatta a Duna House pénteken.


 


 

Az ingatlanközvetítő cég közleménye szerin a pandémia kezdete óta a legtöbb nagyvárosban, így Szeged ingatlanpiacán is átalakultak a vásárlói szokások. Előbb a városok családiházas-övezeteire, illetve az agglomerációs területekre összpontosult a kereslet, a tavalyi év azonban trendfordulót hozott: háttérbe szorultak a korszerűtlen, nagy alapterületű házak, és ismét népszerűbbek lettek a modern, energiahatékony újépítésű ingatlanok mellett a rezsivédett házgyári lakások is.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a cég PR- és elemzési vezetőjét, aki kifejtette, a város állandó lakosainak száma évek óta folyamatosan csökken, de a tranzakciószámok változása hullámzó képet mutat Szeged ingatlanpiacán. A pandémia következtében kialakult kiköltözési roham okozta mélypont után 2021-ben 16 százalékkal emelkedett az adásvételek száma az előző évhez képest.

A városban érzékelhető vevői aktivitás így minimálisan meghaladta a 2019-es szintet, ez azonban még mindig 16 százalékkal elmaradt rekordot jelentő 2018-as 3526-as adásvételtől. 2022 végére jelentősen visszaesett a vásárlói kedv, azonban az idei évre lassú élénkülést prognosztizálnak a szakértők.

Szegeden tavaly - 2021-hez képest 23 százalékkal magasabb - 572 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni. Az otthonteremtésre fordított átlagos összeg 2020-hoz viszonyítva azonban több mint a duplájára, 38,5 millió forintra nőtt.

A felsőoktatásban tanuló diákok rohama a korlátozások eltörlése óta nyaranta ismét erős keresletnövekedést eredményez Szeged bérleti piacán, így az élethelyzet változásaiból adódó költözések - az első lakás vásárlása vagy a nagyobb ingatlanba költözés - mellett a befektetési célú vásárlások aránya 30 százalékra emelkedett tavaly a településen. Ez jelentősen meghaladja a vidéki települések 24 százalékos átlagát, de még nem éri el a pandémia előtti utolsó, 2019-es év 39 százalékos arányát

- áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlanpiac

eladás

szeged