Érik a fordulat az építőiparban? Itt a jövő alapanyaga, mindenki jól ismeri

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a fordulat az építőiparban? Itt a jövő alapanyaga, mindenki jól ismeri

Jelenleg is zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című kétnapos esemény, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói egy kétnapos rendezvényen körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

A faanyagról sokan gondolják, hogy teherbíró-képessége, tűzbiztonsága, statikai tulajdonsága, élettartama messze alulmarad az egyéb, „korszerű” építőanyagokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy az utóbbi évek rohamos technológiai fejlődése, illetve a társadalmi igények változása újra az építészet és építőipar érdeklődésének középpontjába emelte a fát. A kétnapos rendezvényen a szervező Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és a házigazda Soproni Egyetem szakemberein kívül ott vannak a fenntartható, környezettudatos építőipar legfontosabb szakmai szövetségei, az érintett minisztériumok (az Energiaügyi Minisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Agrárminisztérium) magas rangú képviselői, sőt, a finanszírozói oldal elemzői és döntéshozói is.

Erdőalapú gondolkodásra, a terméklánc egységes kezelésére van szükség

– fogalmazott Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára – az ezzel kapcsolatos stratégiai alapok kialakítása már elkezdődött, és ez a minisztériumok és szakmai szervezetek együttműködésében zajlik. A Közös Agrárpolitika keretei között öt év alatt 310 milliárd forintot használhat fel az ágazat – folytatta Zambó Péter, amelyből 160 milliárd forintot erdőtelepítésre kell használni, így 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az erdő- és faalapú gazdaság támogatására. Az Agrárminisztérium teljes mértékben elkötelezett az „elsődleges faipar” erősítésére, és ebben számít a kapcsolódó ágazatok együttműködésére.

Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára leszögezte, hogy a minisztérium stratégiai célja az importkitettség csökkentése az építőiparban, különösen a nyersanyag-gyártásban. Mindezt a helyettesítő, illetve új, innovatív termékek kutatásának és gyártásának támogatásával, illetve a hazai alapanyagok és lokálisan elérhető termékek használatának népszerűsítésével kívánják elérni.

Ültess fát! Használj fát!

- hangzott el a Kárpáti József, Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnöke előadásában, teljes összhangban a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség jelmondatával.

Az OEE által kezdeményezett Erdei Szabadegyetem előző két, nagy sikerrel lezajlott rendezvénye a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát, illetve a faanyagnak a fenntartható energiatermelésben betöltött szerepét vizsgálta. A szabadegyetemnek mindig fontos célkitűzése volt a rendhagyó, élményszerű megközelítés – a III. Erdei Szabadegyetemen sincs másképp, a résztvevők valódi „műhelymunkán" szerezhettek első és puszta kézből ismereteket a faanyagok tulajdonságairól, illetve részt vettek egy Sopron hagyományos faépítészetét bemutató város- és építészettörténeti sétán is. Az esemény és a szereplők egyeztetése komoly előrelépés az erdőalapú gazdaság stratégiájának kidolgozása felé.

Címlapkép, fotó: AM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárminisztérium

fa alapanyag

építőanyag

faanyag

sopron

rendezvény

erdei szabadegyetem