Változások jöhetnek a magyar mezőgazdaságban: fel vannak készülve erre a gazdák?

Agrárszektor   
  Megosztom
Változások jöhetnek a magyar mezőgazdaságban: fel vannak készülve erre a gazdák?

A következő időszakban a mezőgazdaságnak olyan megoldásokat kell keresnie, amelyek megfelelnek az Európai Unió által megalkotott Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) elvárásainak. A szakemberek szerint ilyen megoldás lehet a biológiai és mikrobiológiai készítmények alkalmazása a növényvédelem terén, valamint az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a precíziós eszközök és módszerek szerepének erősítése az ágazatban. Ahogy az Agrárszektor írja, utóbbi szerepe elsősorban amiatt fontos, mert elősegíti a takarékos, hatékony anyaghasználatot, vagyis optimalizálja a kijuttatást és ezáltal feloldja a kisebb környezetterhelés és a nagyobb termelékenység ellentmondását. 

A portál beszámolója szerint a KITE Zrt. a napokban mutatott be egy olyan, Európában eddig még ismeretlen permetezőgépet, amely valós idejű beavatkozásra képes, jelentős mértékben csökkentve a növényvédelmi kezelések során felhasznált vegyszerek mennyiségét.

A John Deere 612R típusú gépe a See&Spray technológiát alkalmazza, vagyis szórókereten elhelyezett kamerák és mikrokomputerek segítségével, villámgyors képfeldolgozással valós időben hoz döntést arról, hogy az adott tarlóra vagy talajra kell-e vegyszert kijuttatni. Ezzel akár egy 70-80%-os vegyszer-megtakarítás is elérhető, árulta el Kolozsvári István, a KITE Zrt. kereskedelmet támogató mérnöke.

Európában ezt a rendszert többnyire tarlókezeléseknél vagy feketére művelt területen lehet használni, mivel a kamerák színfelismerés segítségével tudják ezeken a területeken megkülönböztetni a talajtól vagy a szármaradványoktól a gyomokat, vagyis a rendszer csak oda juttat ki vegyszert, ahol gyomfoltot érzékel

- ismertette Kolozsvári István.

Kolozsvári István beszélt arról is, hogy a permetezés finomságát egy ötfokú skálán lehet beállítani. Ez azt jelenti, hogy a kezelő döntheti el, hogy a kamerarendszer milyen méretű gyomoknál alkalmazzon kezelést, de azt is meg lehet határozni, hogy milyen hosszon és mekkora dózisban juttasson ki vegyszert.

A cég nádudvari szántóföldi napján Hadászi László, a vállalat innovációs főigazgatója arról beszélt, hogy a fenntarthatóság és a hatékonyság egymást nem kizáró fogalmak. A szakember elmondta, hogy a vállalatnál azokat a megoldásokat keresik, amelyek a Green Deal elvárásainak meg fognak felelni.

Hogyan látják a szakemberek a precíziós gazdálkodás helyzetét és jövőjét Magyarországon? Erről is többet olvashatunk az Agrárszektor teljes cikkében, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

gazdálkodás

mezőgazdaság

precíziós gazdálkodás

permetezés