A túlélésre játszanak most ezek a gazdák: mi lesz így a terméssel?

Agrárszektor   
  Megosztom
A túlélésre játszanak most ezek a gazdák: mi lesz így a terméssel?

A tavalyi meredek áremelkedés után hirtelen ugyanilyen gyors árzuhanás következett be a gabonapiacon, amely megpecsételheti az idei évet a termelők számára. Mindez azért is rendkívül kedvezőtlen, mert a most aratásra váró kalászos termést még a korábbi, nagyon magas inputköltségek mellett indították útjára a gazdák. Ahogy az Agrárszektor írja, egyelőre nincs jele az áremelkedésnek, és a kivárás sem egyértelmű választás a szűkös raktárkapacitások és a tárolás finanszírozási költségei miatt. Jó megoldás nem látszik, a kalászos gabonákon várhatóan a legtöbb termelő bukni fog.

Míg tavaly év végén 130-150 ezer forint között mozgott a szemes termések jellemző piaci ára, mára döbbenetes mélységbe zuhantak az ajánlatokban szereplő számok. Jelenleg a búza vonatkozásában ötössel kezdődő számokat mondanak a felvásárlók, minőségtől függően 52-53 ezer forintot ajánlanak tonnánként, az árpára 41 ezer forintos ajánlatok érkeznek. Ezek rendkívül alacsony árak

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Hozzátette: aki csak megteheti, ilyen körülmények között nem fog eladni. Mindazok, akiknek van raktárkapacitásuk, inkább betárolják a gabonát. Mivel tárolásra csak korlátozottan van lehetőség a viszonylag sok ókészlet miatt, ezért várhatóan inkább az árpát próbálják meg értékesíteni a termelők, hogy a búzát tarthassák. Ez is jobbára csak azok esetében igaz, akik rendelkeznek saját tárolóval, hiszen a bértárolás költségeit nehéz finanszírozni a magas kamatok miatt.

Milyen termés várható? Milyen kilátások elé néznek a magyar termelők? Erről és még többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gabona

gabonatermesztés

gabonatermesztők

árak

áremelkedés

árcsökkenés

tárolás