A túlélésre játszanak most ezek a gazdák: mi lesz így a terméssel?

Agrárszektor   
  Megosztom
A túlélésre játszanak most ezek a gazdák: mi lesz így a terméssel?

A tavalyi meredek áremelkedés után hirtelen ugyanilyen gyors árzuhanás következett be a gabonapiacon, amely megpecsételheti az idei évet a termelők számára. Mindez azért is rendkívül kedvezőtlen, mert a most aratásra váró kalászos termést még a korábbi, nagyon magas inputköltségek mellett indították útjára a gazdák. Ahogy az Agrárszektor írja, egyelőre nincs jele az áremelkedésnek, és a kivárás sem egyértelmű választás a szűkös raktárkapacitások és a tárolás finanszírozási költségei miatt. Jó megoldás nem látszik, a kalászos gabonákon várhatóan a legtöbb termelő bukni fog.

Míg tavaly év végén 130-150 ezer forint között mozgott a szemes termések jellemző piaci ára, mára döbbenetes mélységbe zuhantak az ajánlatokban szereplő számok. Jelenleg a búza vonatkozásában ötössel kezdődő számokat mondanak a felvásárlók, minőségtől függően 52-53 ezer forintot ajánlanak tonnánként, az árpára 41 ezer forintos ajánlatok érkeznek. Ezek rendkívül alacsony árak

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Hozzátette: aki csak megteheti, ilyen körülmények között nem fog eladni. Mindazok, akiknek van raktárkapacitásuk, inkább betárolják a gabonát. Mivel tárolásra csak korlátozottan van lehetőség a viszonylag sok ókészlet miatt, ezért várhatóan inkább az árpát próbálják meg értékesíteni a termelők, hogy a búzát tarthassák. Ez is jobbára csak azok esetében igaz, akik rendelkeznek saját tárolóval, hiszen a bértárolás költségeit nehéz finanszírozni a magas kamatok miatt.

Milyen termés várható? Milyen kilátások elé néznek a magyar termelők? Erről és még többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gabona

gabonatermesztés

gabonatermesztők

árak

áremelkedés

árcsökkenés

tárolás