A túlélésre játszanak most ezek a gazdák: mi lesz így a terméssel?

Agrárszektor   
  Megosztom
A túlélésre játszanak most ezek a gazdák: mi lesz így a terméssel?

A tavalyi meredek áremelkedés után hirtelen ugyanilyen gyors árzuhanás következett be a gabonapiacon, amely megpecsételheti az idei évet a termelők számára. Mindez azért is rendkívül kedvezőtlen, mert a most aratásra váró kalászos termést még a korábbi, nagyon magas inputköltségek mellett indították útjára a gazdák. Ahogy az Agrárszektor írja, egyelőre nincs jele az áremelkedésnek, és a kivárás sem egyértelmű választás a szűkös raktárkapacitások és a tárolás finanszírozási költségei miatt. Jó megoldás nem látszik, a kalászos gabonákon várhatóan a legtöbb termelő bukni fog.

Míg tavaly év végén 130-150 ezer forint között mozgott a szemes termések jellemző piaci ára, mára döbbenetes mélységbe zuhantak az ajánlatokban szereplő számok. Jelenleg a búza vonatkozásában ötössel kezdődő számokat mondanak a felvásárlók, minőségtől függően 52-53 ezer forintot ajánlanak tonnánként, az árpára 41 ezer forintos ajánlatok érkeznek. Ezek rendkívül alacsony árak

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Hozzátette: aki csak megteheti, ilyen körülmények között nem fog eladni. Mindazok, akiknek van raktárkapacitásuk, inkább betárolják a gabonát. Mivel tárolásra csak korlátozottan van lehetőség a viszonylag sok ókészlet miatt, ezért várhatóan inkább az árpát próbálják meg értékesíteni a termelők, hogy a búzát tarthassák. Ez is jobbára csak azok esetében igaz, akik rendelkeznek saját tárolóval, hiszen a bértárolás költségeit nehéz finanszírozni a magas kamatok miatt.

Milyen termés várható? Milyen kilátások elé néznek a magyar termelők? Erről és még többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gabona

gabonatermesztés

gabonatermesztők

árak

áremelkedés

árcsökkenés

tárolás