Egyre többen isszák Amerikában is ezt a magyar bort: itthon 3-5 ezer egy palack, rajonganak érte

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Egyre többen isszák Amerikában is ezt a magyar bort: itthon 3-5 ezer egy palack, rajonganak érte

Nem volt egyenes út a borászkodáshoz Csetvei Krisztinának. Először a Budapesti Műszaki Egyetemre vezetett útja, majd hirtelen jött felismerés után a borászat szerelmese lett. A kezdeti szárnypróbálgatások óta több mint tíz év telt el. Azóta túl vannak rengeteg saját szüreten, jó és gyengébb évjáraton. Elmondása szerint nagyon büszke, hogy elkészült a saját palackozójuk, szőlő feldolgozójuk, 3 bor-teraszuk, na és persze a Csetvei Kert. Hogyan látja pályáját és milyen szellemiséggel tekint a borászatra? Erről mesélt a HelloVidéknek Csetvei Krisztina, a Csetvei Pincészet megálmodója és tulajdonosa.

HelloVidék: Mi történt a borászkodás előtt? Milyen út vezetett el idáig?

Csetvei Krisztina: 1983. január 8-án láttam napvilágot egy Szabadkához közeli kisvárosban (Bácstopolyán). Gyermekkoromat már Budapesten töltöttem, majd tizenévesen családommal (Anya–Apa–Tesó és Néró, a kutya családtag) Szentendrére költöztünk, aztán jött a gimi, egyetem (BME-GTK), gyakornoki munka, munka-munka, nagybetűs ÉLET és ismét Budapesten találtam magam. Nálunk nem volt kérdés, hogy a Műszaki Egyetemen tanulok tovább, az is biztos volt, hogy inkább a gazdasági tárgyak, marketing és menedzsment, amik érdekelnek… (nem igazán a hálózatok és rendszerek vagy vegyipari műveletek című kiváló tantárgyak). Negyedévesen projektfeladatot kaptunk – amely már a diplomamunkára való felkészülésünket segítette. Ekkor riadt nagy szemekkel állhattam otthon, mert Édesanyám egyik legjobb barátnője segített másnap utat mutatni. Szereted a borokat? – kérdezte félve. A válasz egyértelmű volt számomra. Szeretem a jó bort, az embereket, szeretek tanulni, és így jelentkeztem marketinggyakornoknak az akkor nemrégen indult és épülő-szépülő Béres Szőlőbirtok és Pincészethez. Orbán Gergely értékesítési vezető (jelenleg Borbán Pincészet) kezei alá kerültem, és csak figyeltem, tanultam, igyekeztem…, aztán karácsonyi ajándékként egy WSET-alapfokú tanfolyamot kaptam a Béres családtól a Mészáros Gabriella és Rohály Gábor vezette Borkollégiumba. (Ekkor 2006-ot írtunk.) Én voltam a legboldogabb, a legbüszkébb és a leg-leg-leg! Sikeresen elvégeztem a tanfolyamot, majd elkezdtem otthon bort kóstolni, szép címkéket gyűjteni (utólag ezeken a címkéken nagyokat mosolygok…), az étel–bor párosításokra odafigyelni. Az élet kiszámíthatatlan és három év kitérő következett. Egy nagyvállalat marketingosztályára kerültem, egy hatalmas, idegen világba, ahol helyt akartam állni és úgy érzem sikerült is. Rengeteget tanultam, sok jó barátot szereztem, elvégeztem a BME MBA posztgraduális képzését. Szabadidőmben pedig borkóstolókra jártam.

HelloVidék: Mikor és hogyan jött az ötlet a pincészet/borászkodás elindítására?

Csetvei Krisztina: 2010-ben készítettem el életem első hordó borát (akkor még saját pince és szőlő nélkül). Elvégeztem a WSET felsőfokú tanfolyamát, és nem sokkal később Londonban, a világ egyik legnagyobb borversenyén, az International Wine Challenge-en kóstolhattam és bírálhattam, mint segédbíráló (associate). Sajnos csak nagyon rövid ideig, de a Rádió Café Borjour bormagazinját is vezethettem Nagy Sebestyén társaságában, és 2011-ben pincetulajdonos lettem! Májusban elkezdtük Családommal a Csetvei Pince „felépítését”.

HelloVidék: Miért pont Mór lett a megfelelő helyszín ehhez?

Csetvei Krisztina: Szerelem volt első látásra. A Bakony és a Vértes közötti táj szépsége, változatossága lenyűgözött, a főváros közelsége imponált. 2013-ban sikeresen diplomáztam a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzésén, diplomamunkám címe a „Móri borvidék Magyarország bortérképén” címet viseli. Célul tűztem ki, hogy a Móri borvidéket fogom népszerűsíteni és viszem jó hírét a világban. Ezzel párhuzamosan két évig hallgatója voltam a budafoki Soós István Borászati Technikumnak – sokszor nem volt egyszerű az egyetem és a levelező technikusi képzés párhuzamosan. Végül itt a záróvizsgára nem jutottam el, mert ütközött az egyetemi záróvizsgámmal. Sebaj! Szép két év volt. 2013. augusztus 17-én férjhez mentem. Ez a pincészet életében legalább olyan fontos, mint az én életemben. Machán-Csetvei Frigyes segíti a háttérben a Csetvei Pince értékesítési feladatait és lelket önt belém egy hosszú és fárasztó nap után. Ez nagyon fontos, hogy minden nap (majdnem minden nap) újult erővel tudjam kezdeni és folytatni.

HelloVidék: Milyen gondolatok/eszmék mentén készülnek nálatok a borok?

Csetvei Krisztina: A szőlőskertjeinket (2017 óta) organikus szemlélettel (azaz felszívódó vegyszerek és gyomirtószerek nélkül) műveljük a Móri Borvidéken és a Somlói borvidéki területeinken is, borainkat pedig minimális beavatkozással készítjük vagy teljesen natúran hagyjuk.

HelloVidék: Van valamilyen speciális, csak rátok jellemző eljárás/módszer, ami nem maradhat ki a munkálatok során?

Csetvei Krisztina: Talán gimnazista lehettem, amikor szüleimtől kaptam egy szép könyvet – Masaru Emoto, A víz rejtett bölcsessége címmel. A könyv nagyon nagy hatással volt rám és 14 évvel később az első hordó boromnál a könyv hatására írtam pozitív üzenetet az első "hordó gyerekemnek": P.s. I love You.

HelloVidék: Mekkora piacra készülnek a borok? Magyarország mellett szállítotok esetleg külföldre is?

Csetvei Krisztina: Boriankat jellemzően hazai éttermekben értékesítjük, illetve nagy részét a pincénél és a rendezvényeinken. Boraink egy kisebb (de egyre növekvő) része külföldre kerül: USA több államába, Londonba és az idei évtől Berlinbe is mennek ki boraink.

HelloVidék: Mit lehet tudni a palackozás folyamatáról? Mi számít jó évjáratnak?

Csetvei Krisztina: Évente (időjárástól függően) 12-15 000 palack bort készítünk. Az évjáratot nagyban befolyásolja az időjárás.

Dűlők:

Móri Borvidék

3,5 ha - meszes, löszös, agyagos:

Nagy-Somlói Borvidék

1 ha - vulkanikus

1. Vénhegy – pince felett 1. Somlójenő – Szt. Ilona
Telepített szőlőfajták: Telepített szőlőfajták:
  • Kékfrankos
  • Juhfark
  • Olaszrizling
  • Olaszrizling
  • Szürkebarát
  • Zöld veltelini
2. Somlószőlős – Séd
Telepített szőlőfajták:
2. Vénhegy – Panna birtok / Csetvei Kert
  • Olaszrizling
Telepített szőlőfajták:
  • Ezerjó
  • Zöld veltelini
3. Vajal – Napholdcsillag Kert
Telepített szőlőfajták:
  • Chardonnay
  • Ezerjó
  • Pinot Noir
  • Szürkebarát

HelloVidék: Milyen volt a tavalyi évjárat?

Csetvei Krisztina: Az utolsó 2 év nagyon száraz volt, kifejezetten aszályos nyárról tudok beszámolni. A csapadék eloszlása egyenetlen volt. Enyhe téllel párosult. Ez a növényvédelemben okozott problémát. Szüretkor szép egészséges szőlőt tudtunk szüretelni, de fajtótól függően 20-25%-os veszteségünk volt – a kisebb szemű és kevesebb létartalmú bogyók miatt.

HelloVidék: Hogyan érintett titeket a járványhelyzet? Mi jelentette a legnagyobb problémát? Hogyan oldottátok meg?

Csetvei Krisztina: A pandémia új kihívások elé állított minket, sok mindent újra kellett gondolnunk. Mivel nem fogadhattunk vendégeket és az éttermek is zárva voltak, az online térbe igyekeztünk terelni a megrendeléseket. Az országban az elsők között voltunk, akik online borkóstolót tartottak – a vendégek 6 palack bort vásároltak meg, amit nem egyszerre kellett megkóstolniuk.

HelloVidék: Miként hat az időjárás változás a termelésre?

Csetvei Krisztina: Minden a szőlőben dől el. Ezért is az egyik legfontosabb és legkiszámíthatatlanabb tényező az időjárás. A szőlő minősége elsődleges a minőségi bor készítés során.

HelloVidék: Voltak még mély pontok, mióta létezik a pincészet?

Csetvei Krisztina: 2011-ben alapítottam a borászatot, 2014 óta a férjemmel együtt csináljuk és a kollégáinkkal együtt műveljük a szőlőt és készítjük borainkat. A munka sok, a család és a munka közötti arany középút megtalálása nem könnyű feladat, az anya-feleség-borász-birtok vezető pozíció betöltése nemes, de nem mindig egyszerű.

HelloVidék: Milyen fejlesztések zajlottak a borászat házatáján?

Csetvei Krisztina: Hiszek a folyamatos fejlődésben és környezetünk fejlesztésében. Édesapám nagyon sokat segített az új tervek és ötletek megvalósításában. Igy született meg a Csetvei Kert, amit 2018 óta közösségi térként is használunk.

HelloVidék: Milyen termékeket lehet nálatok vásárolni, milyen áron mozognak ezek?

Csetvei Krisztina: Móri pincészetünknél és a webshopunkból is megvásárolhatóak boraink – jellemzően 3000-5000 Ft/palack áron. Boraink mellett az üres borospalackokat is újra hasznosítjuk és Görömbei Luca, az ÜvegHáz Budapest tulajdonosa készít belőle csodás „recycling” ékszereket.

HelloVidék: Milyen sikereket értetek el, amikre büszkék vagytok?

Csetvei Krisztina: A sikereket nem éremben mérjük. Pincészetünk folyamatosan fejlődött és formáldott. Legnagyobb sikerünk, hogy organikusan műveljük szőlőinket és elindult a RAW/ka borcsalád – ami a natúr borainkat jelöli.

HelloVidék: Milyen nagy terveitek vannak az évre, vagy az elkövetkezendő időszakra?

Csetvei Krisztina: A szőlőink és boraink minőségének folyamatos javítása, a vendégeinknek élmény nyújtása és a közösségi programok aktivitásának növelése a legfontosabb célkitűzések a borászat életében. A globális felmelegedés és az evvel járó változásokra próbálunk felkészülni… legalábbis alkalmazkodni. A szőlő türelemre tanít, ezt kellene a hétköznapi életünkbe is átemelni… Ajánlom mindenkinek.

(Kiemelt kép: Kovács Gábor fotográfus)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csetvei krisztina

csetvei pincészet

csetvei szőlőbirtok

bor

borász

női borász

borászat

magyar bor