Mehet a matek: nyáron is borsos csekket kaphatnak a magyar háztartások?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Mehet a matek: nyáron is borsos csekket kaphatnak a magyar háztartások?

Lassan egy éve, augusztus 1-jén lépett életbe a rezsiemelés, ami miatt rengeteg háztartás térhetett át a havi elszámolásról az átalányra, ráadásul sokaknak nyáron esedékes a fordulópont, ami miatt többszázezres túlfizetésekkel, vagy akár többszázezres tartozásokkal is szembesülhetnek a családiház-tulajdonosok. De vajon a magyarokat mennyire érinti általánosságban a rezsiemelés, és mennyien számíthatnak óriási csekkekre? Erről kérdezte a Pénzcentrum Balogh József, energetikai szakértőt.

Lassan egy éve, hogy életbelépett a rezsiemelés, ami miatt sok magyar dönthetett az átalány mellett és fizetett egy havi fix árat a rezsiért. Ahogy a portál írja, sajnos nincsenek hivatalos információnk arról, hogy pontosan hány lakossági fogyasztó fizet átalányban a gázért. Azonban az iparági források szerint az ügyfelek több mint fele fizetheti havi átalányban, sőt, egyes szakértők szerint ez az arány inkább 60 és 70 százalék közé tehető. Miután a kormány korábban közölte, hogy a gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, az áram esetében pedig 5,6 millió már könnyen kiszámolható, hogy megközelítőleg hányan választották ezt az elszámolási módot. Így lehetséges, hogy a gáz esetében akár 2 milliónál is több olyan fogyasztó lehet, aki egyenletes részszámlázásban fizeti havonta a fix összegű csekket.

Ezen a ponton azonban felmerül a kérdés, hogy így az éves elszámolás fordulópontjához közelítve vajon túlfizetésre számíthatnak a magyar családok, vagy inkább egy izzasztó csekkre arról, hogy mennyi pénzzel tartoznak az energiaszolgáltatóknak.

A rezsicsökkentés 2.1 verziója óta, ami 2022 augusztusában lett bevezetve, a lakossági fogyasztás végre elkezdett csökkenni. Ami azért is fontos, mert Magyarországon nem az ipar a legnagyobb energia-felhasználó, hanem a lakosság: 2010 és 2021 között körülbelül 10 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás, ami absurdum. Ide vezetett az eddigi rezsicsökkentés

– mondta el a lapnak Balogh József energetika szakértő, aki éppen a fent említett fogyasztáscsökkenés miatt nem számít arra, hogy családok ezreinél lesz magas az elszámoló számla.

Ha valaki mégis magas elszámoló számlát kapna, azonnal részletfizetést kell kérni. Ezt a kereskedők általában megadják, ha mégsem, akkor érdemes reklamációt benyújtani

– tanácsolta a szakértő.

Ahogy a lap írja, a szakember szerint alapvetően az is szerencse, hogy 1901 óta az idei tél volt a második legenyhébb tél, ami a lakosság odafigyelése mellett szintén hozzájárult az alacsony téli fogyasztáshoz. Tehát ez a két tényező együttese eredményezte, hogy decemberben például országosan 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

De mit tegyünk, ha túlfizetésünk lesz? Maradnak a magas energiaárak? Milyen a magyarországi ingatlanok állapota? Erről és még többet a Pénzcentrum cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsiemelkedés

rezsi

tartozás

túlfizetés

családi ház tulajdonosok