Nagy a baj: az összes védőnő felmondott a vidéki településen, mi lesz így a családokkal?

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy a baj: az összes védőnő felmondott a vidéki településen, mi lesz így a családokkal?

Nem tudni ki látja el a gyerekeket hétfőtől a Veszprém megyei Pétfürdőn, ugyanis a falu mindhárom védőnője felmondott. Egyikük azt mondta: az, hogy júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek, csak az utolsó csepp volt a pohárban. A Belügyminisztérium szerint a váltással mindenkinek nő a bére, a védőnők szerint viszont sokaknak csökken, mivel az állam nem fizeti azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatok adtak - számolt be róla az RTL Híradója.


 

Ahogy az RTL Híradójának Gárdonyi Andrea nyilatkozott, már csak ezen a héten lát el kisgyerekeket Pétfürdőn, mivel június 30-án véget ér 17 éves védőnői pályafutása. Mint ahogy a másik két kolléganőjének is. Ezzel a falu összes védőnője felmondott. Nem tudni, hétfőtől kihez mehetnek kisgyerekükkel az anyukák.

Andrea az RTL Híradónak azt mondta, régóta fontolgatták kolléganőivel, hogy felmondanak. Egyre több volt az adminisztráció, és egyre kevesebb idő jutott a valódi munkára. Akkor döntöttek, mikor kiderült: júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek.

Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt

– nyilatkozta Gárdonyi Andrea.

A védőnők bére nő júliustól, 18 százalékkal, ezt hangsúlyozta többször is az egészségügyért felelős államtitkár. Andrea szerint azonban ez nem igaz. Eddig az önkormányzattól kaptak cafetériát, jutalmat, volt ahol ruhapénzt, és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki. Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése, a béremelés ellenére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

védőnő

védőnői ellátás

kisgyermek