Hatalmas pofon a városi családoknak a csok és a babaváró elvesztése: esélyük sem lesz lakást venni

RTL   
  Megosztom
Hatalmas pofon a városi családoknak a csok és a babaváró elvesztése: esélyük sem lesz lakást venni

A mostaninál is jobban visszavetheti az ingatlanpiacot és a lakáshitelezéseket a kormány nemrég bejelentett két intézkedése: a babaváró támogatás szigorítása és a városi csok eltörlése. Az utóbbi intézkedést azzal indokolták, hogy városban már semmire sem elég a támogatás, csak falun van értelme. A 2630 preferált kistelepülésen használt lakások vásárlására és felújítására növelik a támogatási összegeket, hogy még vonzóbb legyen a konstrukció. Ugyanakkor Budapesten vagy egy nagyvárosban esélye sem lesz egy átlagos családnak a lakáshoz jutásra a jövő évtől, de vidéken is bajban lesz, aki otthont szeretne, viszont már elesik az állami támogatásoktól – mert 30 éves kor fölött szülne, vagy nem falun szeretne letelepedni, írja az rtl.hu.

A családi otthonteremtési kedvezményen (csok) belül a falusi változat vált kelendőbbé az elmúlt években, a falusi csok 2019 közepén jelent meg, és a bevezetése óta folyamatosan magas a részaránya a csokon belül, jelenleg valamivel 50 százalék fölött van. A csok nagy előnye, hogy a vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes, 3 százalékos kamatú lakáshitel jár, ami nagyon kedvezőnek számított az utóbbi időben, amikor a piaci lakáshitelek kamata 10 százalék körüli.

A babaváró szigorítása sokkolhatja a hitelpiacot

A babaváró hitel szigorítása még tovább szűkítheti a családok lakáshoz jutási lehetőségét, és a többi támogatott hitel piacát is. Jövőre csak azok a házaspárok juthatnak hozzá a 10-ről 11 millió forintra emelkedő kölcsönösszeghez, akiknél a pár nő tagja nem töltötte még be a 30. életévét. Ha 30-41 év közötti a házaspár nő tagja, csak akkor kaphatják meg a támogatott hitelt, ha orvosi papírokkal igazolják a várandósságát.

A különféle statisztikák alapján ez a szigorítás komoly visszaesést eredményezhet az igénylésekben. A KSH adatai szerint 2018-ban az első házasságkötés időpontja átlagosan 30,1 év volt, és a gyerekek több mint felét (51,1 százalékát) 30 évesnél idősebb anyák szülték meg. A 30 éves nők 55,9 százaléka gyermektelen volt az öt évvel ezelőtti felmérés szerint, 24,2 százalékuknak volt egy gyermeke, 13,1 százalékuk kétgyemekes, és csak a maradék 6,8 százaléknak volt három vagy több gyermeke.

A babaváró támogatás kiesése pedig a teljes lakáshitelpiacot sokkolhatja. Az MNB felmérése szerint ugyanis a babaváró támogatást igénylő adósok kétharmada lakásvásárláshoz használta fel a hitelt, sokan további hitelekkel kiegészítve.

A lakóingatlanok ára egy MNB-s felmérés szerint egész Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, 2015 óta 156 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az adósságfékszabályok szigorúak, ha hitelből szeretne valaki lakást vásárolni, legalább 25 százaléknyi önerőt elő kell teremtenie. Ebből 20 százalék a kötelező minimum, amit a bankok előírnak, a többi az illetékekre, költségekre megy el. Az illetéket a csokos lakásokra ugyan elengedik, de jövőre a városi csok kivezetésével ez a lehetőség a gyerekes családok számára a nagyobb településeken megszűnhet, és egyelőre még a falvak esetében is csak remélni lehet, hogy megmarad.

Ez pedig azt jelentheti, hogy ha a családtervezést fontolgató házaspárok az életkoruk vagy a kiszemelt település miatt elesnek az állami támogatásoktól, csak sokéves késéssel tudnak hozzájutni olyan lakáshoz, amelyben szívesen felnevelnék a gyerekeiket., kivéve, ha az egyik preferált kistelepülésre költöznek.

A csok mellé sokan vesznek fel a támogatotton túl piaci kamatozású kölcsönt is. Jelenleg a friss lakáshitelek mintegy 30 százaléka kapcsolódik már csokhoz, vagyis ez a támogatás az egyre szűkülő lakáshitelpiac egyik motorja, elvesztése a nem támogatott kölcsönök igénylésére is negatívan hathat azoknál, akik támogatás nélkül nem tudnak már lakást venni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

falusi csok

babaváró

hitel

lakás

támogatás

családtámogatás