Dohánytermelőket ellenőrzött a NAV: több száz milliós csalásra is fény derült

MTI   
  Megosztom
Dohánytermelőket ellenőrzött a NAV: több száz milliós csalásra is fény derült

Nyár közepétől, a dohánybetakarítás megindulásával ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A NAV Bevetési Igazgatósága és a bűnügyi szakterület az elmúlt évekhez hasonlóan az illegális dohányáru-kereskedelem megfékezését helyezte fókuszba.

Az ország dohánytermelő területének több mint 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar Vármegyében található. A két megyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, emellett a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed.

A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelők kockázatelemzések során, vagy szúrópróbaszerűen kerülhetnek a hatóság látókörébe. A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek. A pénzügyőrök alapos mustrájának küldetése, hogy megvédjék a legális dohánytermelőket, és visszaszorítsák az illegális dohányipari jogsértéseket.

Alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a füstölnivalók alapanyagát. A növényi részeket padlásaikon és fatárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták. Az „illegális gyűjtögetőknek” – a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett – lopás bűncselekmény elkövetése miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell.

A pénzügyőrök ébersége igencsak hasznos, munkájuk kifizetődő; egyetlen korábban felgöngyölített eset több mint 330 millió forintnyi adóelkerülésre derített fényt. Az Észak-alföldi nyomozók akciója nyomán 2021-ben indult büntetőeljárás egy kistelepülésen szervezetten működő bűnbanda ellen, amely jelentős volumenben adózatlan fogyasztási dohány előállítására és kereskedelmére szakosodott. Az ügyben egy olyan regisztrált dohánytermelő felelősségre vonását is kezdeményezték, aki bizonyítottan részt vett a bűncselekmények elkövetésében. Kizárólagosan szerződött legitim feldolgozópartner mellett, tekintélyes mennyiségben biztosította a feldolgozáshoz szükséges alapanyagot, szárított dohánylevelet bűntársainak. Az elkövetői kör hozzávetőleg 9 tonna adózatlan fogyasztási vágott dohányt állított elő, amely megközelítőleg 800 ezer doboz cigaretta megtöltésére elegendő mennyiség. Jogkerülő működésükkel 330 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

A közelmúltban született vádirat alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség a terheltek ellen 6 év tényleges letöltendő börtönbüntetést, a dohánytermesztés tevékenységtől eltiltást, valamint pénzbüntetés mellett vagyonelkobzást javasolt a Nyíregyházi Törvényszéknek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

nemzeti adó- és vámhivatal

dohányáru

dohányáru-kereskedelem

szabolcs-szatmár-bereg megye

hajdú-bihar megye