Ilyen lakásokat keres most rengeteg magyar: 20 milliótól is eleshet, aki nem kapcsol

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen lakásokat keres most rengeteg magyar: 20 milliótól is eleshet, aki nem kapcsol

Érezhetően megnőtt az érdeklődés az elmúlt egy hónapban az újépítésű ingatlanok iránt, miután a kormány bejelentette, a jövő évtől megszűnik a városi CSOK. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa rámutatott: aki három gyerekkel veszi fel az otthonteremtési támogatást, az akár 20 millió forinthoz juthat. A szakértő hozzátette, sok család nincs tisztában vele, mekkorát veszít, ha nem veszi igénybe a kedvezményeket, ettől jobb konstrukcióra pedig nem lehet számítani a jövőben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végén egy Kormányinfón jelentette be, hogy 2024. január 1-jétől változik a családok otthonteremtési támogatásának rendszere. A falusi CSOK összegét megemelik, az ötezer főnél népesebb településeken viszont megszűnik ez a támogatási forma, helyette újat dolgoz ki a szaktárca, de erről még nem tudni konkrétumokat.

A bejelentés hatására számos család hozhatja előre az ingatlanvásárlást és ez az érdeklők számában máris jelentkezett. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, az ingatlanpiac még mindig nem kecmergett ki a gödörből, de a CSOK kivezetése átmenetileg javíthat a számokon, az év második felében lehet egy fellendülés, aminek az előjelei már látszanak.

Akik megfelelnek a CSOK feltételeinek, de nem veszik igénybe a támogatást, azok nagyon sok pénzt veszítenek. Egy gyerek után újépítésű lakás vásárlása esetén 600 ezer forint támogatás jár, ehhez jön egy 50 milliós ingatlan esetében a 2,5 millió forint körüli áfa visszatérítés és a 2 millió forintos illeték elengedése. Így tehát még a legegyszerűbb esetben is 5 millió forintot takaríthat meg egy család, ha év végéig él a CSOK-kal

- emelte ki a szakértő.

Emellett pedig ott van a 3 százalékos kedvezményes lakáshitel, ami jóval alacsonyabb a jelenlegi piaci hiteleknél. Éppen ezért Gadanecz Zoltán úgy véli, hatalmas hibát követ el, aki igényelhetné, de otthagyja ezt a jelentős összeget az államkasszában.

Nagy az alkukedve a vevőknek

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa jóslatokba nem akart bocsátkozni, de úgy véli, hogy a következő támogatási rendszer szűkebb lehetőségeket kínál majd a mostaninál, ráadásul várhatóan a nagyvárosokat kevésbé fogja érinteni.

Magyarországon a támogatások kiterjedtek és nagyösszegűek voltak az utóbbi időszakban, nem úgy, mint a környező országokban. Azt gondolom, hogy az új rendszer az övékhez lesz hasonló. Valamilyen otthonteremtési programra viszont szükség van, másként nagyon lelassulna az ingatlanpiac

- mutatott rá.

Gadanecz Zoltán kérdésre válaszolva kitért arra is, most bizonyos esetekben akár 30 százalékos alkuk is létrejöhetnek, még az újépítésű ingatlanok esetén is. Mint mondta, a vevők a már elkészült projektek esetében sokszor arra hivatkoznak, hogy az építési költségek egy évvel ezelőtt még alacsonyabban voltak, emiatt pedig árengedményt kérnek a beruházótól. A használt lakásoknál egyébként szintén hasonló mértékű alkukat lehet kicsikarni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

lakás

ház

ingatlan

támogatás

városi csok

ingatlanpiac