Ebből tárazott be a legtöbb magyar: végleg búcsút mondtak a friss tejnek?

HelloVidék   
  Megosztom
Ebből tárazott be a legtöbb magyar: végleg búcsút mondtak a friss tejnek?

Tejet szinte minden háztartásban találunk, legyen zsírszegény vagy zsíros, reggelihez, vagy kávéhoz nagyon sokan fogyasztják. Ugyan az árstop és az egyéb gazdasági történések a tej árára is hatással voltak, mégis népszerű élelmiszernek számít a boltokban. A fogyasztói tej kategóriát részletesebben vizsgálva látszik, hogy míg a hatósági árral érintett 2,8% UHT tej eladott mennyisége előző év azonos időszakához mérten csaknem 25%-kal emelkedett, addig a korábbi piacvezető 1,5% UHT tej értékesítése 13, a 2,8% friss tejé pedig 10%-kal csökkent 2023/2022 viszonylatában. Mit tapasztalhatunk a boltokban? Mennyibe kerül most a tej a nagyobb áruházakban? Ennek jártunk utána. 

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalója szerint a hazai felvásárlási ár júliusban újabb közel 5,5%-os csökkenés után 153,17 Ft/kg-ra esett vissza, amely ár már több mint 10%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi árnál, a 2023. januári rekord ártól pedig 32%- kal marad el. A kiviteli ár harmadik hónapja emelkedik, a júliusi csaknem 13%-os növekedéssel elért 147,70 Ft/kg ár 25,5%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi árnál, a felvásárlási ártól azonban már csak 3,6%-kal marad el. A felvásárlás csökkent, míg a kivitel nőtt júliusban előző évhez képest, ezzel az első hét hónapban a felvásárlásnál 4%-os csökkenés, a kivitelnél pedig 6%-os növekedés mutatkozik 2023/2022 viszonylatában. A nyerstej kiviteli arány 10,5%-os.

Az EU-27 átlagára két év emelkedést követően január óta csökken, a júliusi – az Európai Bizottság becslése szerinti – 0,5%-os mérséklődéssel az átlagár 14%-kal süllyedt az egy évvel korábbi ár alá. A spot árak mindeközben májusban emelkedni kezdtek, a júniusi nagymértékű javulást azonban júliusban már csak mérsékelt növekedés követte. Habár a fölözött tej ára egy hónap alatt még csaknem 5%-kal tovább emelkedett, a teljes tejnél az árjavulás mértéke már a 2%-ot sem érte el. Ezzel a teljes tej ára az egy évvel korábbi ártól 28%-kal marad el, míg a fölözött tej júliusi ára csaknem 40%-kal alacsonyabb 2023/2022 viszonylatában.

A vizsgált tejzsír alapú termékek ára augusztus elején csak kismértékben változott. Az olaszországi tejszín ára a júliusi 3%-os csökkenést követően nem mozdult, a németországi sajt ára is csak egy mérsékelt, 0,3%-os emelkedést mutat. A németországi vaj ára az előző havi 4%-os csökkenés után újabb 1%-kal mérséklődött. Mindezek alapán az egy évvel korábbi árakhoz viszonyított tendencia nem változott, az elmaradás valamennyi terméknél továbbra is jelentős: a vajnál 37, a tejszínnél 35, a sajtnál pedig 32%-kal csökkentek az árak egy év alatt.

Az EU-27 tejfelvásárlásának 2022 szeptembere óta tartó emelkedése 2023-ban sem állt meg, júniusban bár továbbra is kis mértékben (+0,2%), de ismét növekedett a felvásárlás előző év azonos hónapjához képest. Az első féléves adatok alapján a nagy tejtermelő országok közül Németországban (+2,6%), Hollandiában (+3,1%) és Lengyelországban (+1,5%) folytatódott a termelésnövekedés, míg Franciaországban (-2,3%), Olaszországban (- 1,2%) és Írországban (-0,9%) továbbra is csökken a felvásárlás előző évhez mérten.

Az AKI feldolgozói értékesítési árakra vonatkozó legfrissebb statisztikája alapján a főbb tejtermékek áraiban 2023 januárja és augusztus második hete között az átlagos árcsökkenés mértéke közel 22%- os. Legjelentősebben, 30% feletti mértékben a trappista sajt és az UHT tejek ára csökkent, míg a legkisebb mértékben, 13%-kal az ömlesztett sajt ára mérséklődött. Az egy évvel korábbi árakhoz viszonyított változás már eltérő képet mutat az egyes termékek szintjén. Míg májusban valamennyi vizsgált termék átadói ára átlagosan 36%-kal volt magasabb, mint előző évben, addig az augusztusi árak a trappista sajt, az UHT tejek és a vaj esetében már csökkenést mutatnak, és a többi termék ára is mérsékeltebben haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A hazai feldolgozók által belföldön értékesített mennyiségeket tartalmazó AKI statisztika szerint 2023 első hét hónapjában a fogyasztói folyadéktejek kivételével valamennyi főbb tejtermék értékesítése csökkent előző év azonos időszakához mérten.

A KSH által a havi fogyasztói átlagárakra közzétett statisztika szerint a feldolgozói átadási árak változásától eltérően alakultak a fogyasztói árak éves viszonylatban. Míg a trappista sajt esetében csak a csökkenés mértéke volt mérsékeltebb a fogyasztói árban, addig a vajnál a feldolgozói ár 4%-os csökkenésével szemben a fogyasztói ár 21%-kal emelkedett. Az év elejéhez mért összehasonlítás szerint ugyanakkor az eltérés már nem olyan szembetűnő, csupán a csökkenés mértéke marad el – a vaj kivételével – a feldolgozói átadási árak csökkenésétől.

Fontos pontokat fogalmazott meg a Terméktanács

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke levélben fordult Dr. Feldman Zsolthoz, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárához. A levélben rövid tájékoztatást adott a tejtermelés hazai helyzetével kapcsolatosan, valamint a szükséges lépések kapcsán kérést fogalmazott meg.

Ahogy az elnök fogalmaz: a kormányzat és a tejtermelők együttműködésének köszönhetően a magyar tejtermelés évtizedes növekedésen van túl, két-három éven át 2 milliárd kg fölötti mennyiségű tejet is megtermeltünk. A tejipar számára elsődleges alapanyagot termelő hazai tejtermelés az említett 10 év alatt több mint 23 százalékot bővült. Azonban a hazai tejágazaton is végigsöpört a coviddal kezdődő, az orosz-ukrán válsággal és a történelmi aszállyal folytatódó rendkívüli piaci turbulencia. Az idei év elején már látszódott, hogy visszarendeződés következik, ez utóbbi folyamat azonban - az infláció és az európai tejfelesleg okán - mára nehéz helyzetbe sodorta a hazai tejtermelőket.

A hazai tejtermelés rendkívül nehéz perióduson megy keresztül. Két év alatt az ellenőrzött telepek 7,6%-a, az elmúlt egy év alatt 3,8%-a zárt be, míg az ellenőrzött állomány két év alatt 4,6%-kal, az elmúlt 12 hónapban pedig 2,5%-kal csökkent. Ez két év alatt 8 ezer, egy év alatt 4 ezer db tejelő tehén elvesztését jelenti. Az elmúlt 3 évben a Tej Terméktanácsból 250 - döntő többségben - kis tejtermelő lépett ki a tejtermelés befejezése okán, azonban néhány jelentős vállalkozás is van a tejtermelő tevékenységet megszüntetők közt

- magyarázta Istvánfalvi Miklós.

Az európai, a spot és hazai tejárak továbbra is esésben vannak. A hazai felvásárlási ár júniusban újabb 6%-os csökkenés után 161,96 Ft/kg-ra esett vissza, amely ár már csak alig 1%-kal magasabb az egy évvel korábbi árnál, míg a 2023. januári rekord ártól 28%-kal marad el. A hazai felvásárlási árak – a tejtermelők beszámolói alapján - tovább csökkennek. A nyerstej kiviteli ára tavaly októbertől idén áprilisra 54%-ot esett. A hazai felvásárolt nyerstej mennyisége az idei első félévben éves bázison 4%-ot csökkent

- tette hozzá levelében.

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy ez év januárjától mekkora árcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni a tejfeldolgozók. Az elnök szerint ezek az átadói ár csökkenések további nyerstejárcsökkenést vetíthetnek előre.

Istvánfalvi Miklós levelében azt is megfogalmazta, milyen segítséget várnak az Agrárminisztériumtól a helyzet javítása érdekében. Ahogy levelében fogalmazott:

A fenti rendkívül nehéz helyzet okán kérjük az átmeneti nemzeti tejtámogatás (ÁNT) tavalyi teljes összegének kifizetését és az idei kifizetések mielőbbi meghirdetését. A termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatása tavalyi átváltási árfolyamához figyelembe vett 2022. szeptember 30-i EKB árfolyam szerint egy euró 422,18 forint volt. Az MNB előrejelzései szerint az árfolyam jövő nyárig 380 Ft körül alakul, a szélsőértékek 360- 400 Ft-ban kerültek meghatározásra (Forrás: A forint/euro árfolyam és az elemzői várakozások alakulása; MNB, 2023. július 25., Ábrakészlet az aktuális pénzügyi és gazdasági folyamatokról). Ez alapján bizonyos, hogy a tavaly őszi támogatásokhoz képest a tejtermelők forintban kisebb termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatásra számíthatnak, azaz idén ez a jogcím nem kompenzálja majd az átmeneti nemzeti tejtámogatás (ÁNT) esetleges ismételt kiesését. Ez halmozottan jelentkezik azon állattartók esetében, akik a takarmányt maguknak termelik, mert a támogatásokat az euro árfolyam ott is negatívan érinti. Az átmeneti nemzeti tejtámogatásnak (ÁNT) eddig a 2007. március 31-i tejkvóta volt az alapja. 2023-tól a 2018. évi, a KSH által megállapított országos átlagos tejhozam és a 2018. évben termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatásra bejelentett tehénlétszám alapján folytatódhat ezen nemzeti forrásból finanszírozott jogcím. A fajlagos összegek és a tényleges éves borítékok a hazai költségvetés függvényében alakulnak. Információink szerint a 2023. évi átmeneti nemzeti tejtámogatás (ÁNT) történelemi bázisa még nem került megállapításra, ezért kérjük, hogy a Minisztérium fontolja meg azt, hogy a meglévő 2022. évi történelmi bázis után fizesse ki a tavalyi támogatást. Ez a tejtermelő gazdaságok számára egyszerűen csak a túlélést jelenthetné. Ismereteink szerint a legvégső kifizetési határidő 2023. október 15., amikor a tagállam még ’uniós szankció nélkül’ fizethet 2022. évi átmeneti nemzeti támogatást.

De mit tapasztalhatunk ebből a boltokban?

Magyarországon évente átlagosan 60 liter tejet és 20 kiló tejterméket fogyaszt egy átlagos ember, ami elmarad az uniós értéktől. A folyékony tej fogyasztásában viszonylag kisebb, évi átlagosan 5-10 liternyi a lemaradása az országnak az uniós átlaghoz képest, jelentősebb probléma a feldolgozott áruknál figyelhető meg.

Viszont még így is azt mondhatjuk, hogy szinte minden háztartásban megtaláljuk, dobozos, zacskós formában. Reggeliként, műzli vagy gabonapehely mellé, vagy akár a reggeli kávénkba rendszeresen fogyasztjuk. Na, de milyen árakra számíthatunk az árstop kivezetése után?

A különböző kiskereskedelmi láncok üzleteiben jelenleg is érvényben vannak a hatósági árak kezdetekor bevezetett mennyiségi korlátozások. A Pénzcentrum minden áruházat felkeresett, többen pedig már tisztázták is, hogy pontosan milyen szabályok érvények az árstop kivezetése után. Ezeket részletesen itt gyűjtötték össze. Érdemes átnézni a listákat, hiszen egyes áruházakban a különböző tejekre is érvényesek a szabályok.

Mit mutatnak a boltok árai? Ahogy a nagy körképek esetében, úgy most is megnéztük az áruházak online kínálatát, hogy milyen áron mozognak az egyes dobozos, üveges vagy zacskós tejek.

  • A SPAR online kínálatában az 1,5-ös tej ára 289-599 Ft, a 2,8-as tej ára 315-599 Ft, a 3,5-ös tej ára 349-529 Ft között mozog.
  • A Tesco online webshopjában az 1,5-ös tej ára 225-749 Ft, a 2,8-as tej ára 259-599 Ft, a 3,5-ös tej ára 689-709 Ft között mozog.
  • Az Auchan online shopjában az 1,5-ös tej ára 289-735, a 2,8-as tej ára 205-899, a 3,5-ös tej ára 399-789 körül mozog.

A várható akciókkal, lehetséges tejárakkal kapcsolatban kerestük a nagyobb áruházláncokat, de cikkünk megjelenéséig csak a SPAR küldött információkat az árakkal kapcsolatban. Mint levelükben írták,

Nap, mint nap azon dolgozunk, hogy vonzó árakat biztosítsunk vásárlóinknak

- mondta Maczelka Márk a vállalat kommunikációs vezetője, majd hozzátette:

a cég a SPAR szupermarketekben és az INTERSPAR hipermarketekben hetente közel 1000 akciós ajánlattal várja vásárlóit, ebben nem történt változás a korábbi évekhez képest, ahogy abban sem, hogy az akciós ajánlatok népszerűsége továbbra is töretlen. A vállalat 2023. május 31-én ismét elindította az Árstop Extra Promóciót, melynek keretein belül 2023. július 31-ig 300 termék árát rögzítette a 2023. május 31-én érvényes árszinten. A jó hír az, hogy ez a promóció folytatódik, melynek keretein belül 2023. augusztus 1. és szeptember 30. között, két hónapon keresztül 300 termék ára továbbra is változatlan marad. A részletek a www.spar.hu/akcioterv weboldalon érhetőek el. A cég annak érdekében, hogy vásárlói kisebb vagy nagyobb bevásárlásaikat a legkedvezőbb áron tudják megtervezni, a Hatósági Akciós Élelmiszerkosár Promóció keretein belül hetente újabb és újabb termékek árát csökkenti áruházaikban. A vásárlókat a hetente csökkenő árak mellett az egyéb kedvezmények, akciók, hűség-, és kuponajánlatok is segítik abban, hogy minél kevesebbet költsenek, miközben továbbra is minőségi és nagyrészt hazai forrásból származó termékek széles kínálatából válogathatnak. Nemcsak a mindig alacsony árú PIROS ÁRAK Promóció termékei, de a sárga címkés, hetente megújuló akciós termékeket bemutató szórólapos kínálat is ezt a célt szolgálja. A MySPAR mobilalkalmazás pedig még tovább bővíti az elérhető kedvezmények körét: a hetente frissülő, egy-egy kiemelt árucikkre vonatkozó kuponajánlataival is segít a takarékoskodásban. A SuperShop-kártya használatával nemcsak később levásárolható pontokat gyűjthetnek, de további termékkedvezményekhez is hozzájuthatnak a vásárlók, akiknek érdemes hétvégén is ellátogatniuk a cég üzleteibe, hiszen péntektől-vasárnapig extra ajánlatok várják őket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tej

tejárak

tej szakmaközi szervezet és terméktanács

tejfogyasztás