Igazi luxus lehet az ínyenc, magyar húsféle: külhonban népszerű, itthon alig fogyasztjuk

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi luxus lehet az ínyenc, magyar húsféle: külhonban népszerű, itthon alig fogyasztjuk

Végéhez közeledik az Európai Unió HORIZON2020 programja keretében támogatott EuroSheep projekt. A program három éve alatt számos nemzetközi, jó gyakorlatot ismerhettek meg a juhágazat szereplői. A nemzetközi projektben való részvétel és az összegyűjtött jó gyakorlatok bemutatása hatékonyan hozzájárulhat a hazai juhtenyésztés fejlesztéséhez, versenyképességének javításához. A Francia Állattenyésztési Intézet (Idele) által koordinált, 2020 januárjában indult EuroSheep projekt célja egy olyan nemzetközi juhtenyésztési tematikus hálózat létrehozása volt, mely fő fókuszterületein, a takarmányozáson és az állomány-menedzsmenten, valamint az állategészségügyön keresztül célozta meg a juhágazat jövedelmezőségének fokozását. Három kiemelt korcsoportban, melyek az anyajuhok, bárányok és a növendékek.

A projektben nyolc ország − Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország és Törökország − vett részt. Az eredetileg 3 évesre tervezett programot a COVID-19 pandémia miatt fél évvel, 2023 júniusáig meghosszabbították. A közel 2 millió euróból megvalósuló projekt keretein belül a már meglévő jó gyakorlatok átadása mellett a megszerzett információk és tapasztalatok széleskörű terjesztése valósult meg, a juhágazatban működő összes érdekelt fél bevonásával.

A három és fél éves projektmunka során összegyűjtött információkról, tapasztalatokról számos tájékoztató anyag készült, a projekt honlapján 26 tájékoztató adatlap érhető el az egyes fókuszterületekhez kapcsolódó jó gyakorlatokról, ezen túlmenően 53 költség-, haszon- és fenntarthatósági elemzés és 147, a különböző megoldások végfelhasználói elfogadottságának értékeléséről szóló elemzés készült. A program részeként úgynevezett e-learning anyagokkal is segítették a juhtartókat a gazdálkodásuk hatékonyságának fokozásában.

A EuroSheep projekt számos lehetőséget kínált a kutatók, a tanácsadók, az állatorvosok és a juhtenyésztők közötti tudományos és gyakorlati ismeretek átadásához, nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt. A program a számos bevont ágazati szereplő és az interdiszciplináris, azaz a több tudomány- és szakterületet érintő megközelítés által hatékonyan segítette az juhágazat jövedelmezőségének javítását célzó innovatív és legjobb technológiák, valamint gyakorlatok összegyűjtését és terjesztését.

A NAK bízik abban, hogy a EuroSheep nemzetközi projektben való részvétel és az összegyűjtött jó gyakorlatok bemutatása hatékonyan hozzájárul a hazai juhtenyésztés fejlesztéséhez, versenyképességének javításához. Az EuroSheep programmal kapcsolatos további információkat találnak a NAK holnapján, az EuroSheep: Tippek, praktikák juhtartóknak szakmai aloldalon pedig a projekt által összegyűjtött jó gyakorlatokat bemutató videóanyagok is elérhetők.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

juhágazat

juh

állattartás

hús

húsfogyasztás

eurosheep