Egyre kevesebben mernek belevágni: a kamatok csökkenése hozhat csak változást

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre kevesebben mernek belevágni: a kamatok csökkenése hozhat csak változást

Júliusban az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene 3,4%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva,munkanaphatással kiigazítva 8,5% volt a növekedés a teljesítményben. Épületek főcsoportban 11,6% volt a növekedés, az egyéb építmények - infrastrukturális beruházások - esetében pedig 5,0%-kal volt alacsonyabb a termelés. Az év eddig eltelt időszakában 5,3%-kal alacsonyabb volt az ágazat teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában, így felfelé tudott korrigálni az iparág éves teljesítménye is.

így az épületekre vonatkozó megrendelések továbbra is segíthetik az iparágat. Egyéb építmények kategóriában éves alapon 24%-os csökkenés után 131 milliárd forintnyi új szerződés került aláírásra a hónapban, az állomány pedig 1295 milliárd forint volt, ami 40%-os éves megrendeléstömeg csökkenést jelent.

Váratlan pozitív korrekciót mutatott az építőipar júliusban, ami pozitív hír, főleg a harmadik negyedéves gazdasági növekedési kilátások megtámasztását tekintve, azonban a hónapról-hónapra igen változékony számokat produkáló iparág lefelé csorgó trendjét ez nem fordítja meg. Egy havi adat ennek megerősítéséhez nem elégséges, illetve sok ilyen esetben néhány nagyobb projekt zárásának statisztikába való bekerülése is szerepet játszhat. A meglévő szerződésállományok alapján rövidebb távon elegendő megrendelés látszik az építőiparban, viszont az új szerződéskötések csökkenő szintje – elsősorban az egyéb építmények esetében - és az iparági szereplők véleménye alapján további lassulással lehet számolni, jelentős kiesést jelent az ismert állami beruházási tevékenység visszafogása, és a negyedével csökkenő lakásépítési és felújítási tevékenység.

Idén 8% körüli visszaesés lehet az iparágban, míg a jövő évi teljesítmény visszafogott pozitív korrekciót mutathat majd a rendelésállományokból fakadó jelentős bizonytalanság mellett, így a GDP megközelítőleg 5,5%-át kitevő iparág nehezék lehet a gazdasági növekedésben rövidtávon.

A kamatok jövő tavaszig várható normalizálódásával azonban stabilizálódhat, majd fokozatosan ismét élénkülhet az iparág egy jelentős szegmensét jelentő lakásépítési kedv. A foglalkoztatottak száma továbbra is kismértékben emelkedik az iparágban, és 390 ezerig nőtt a legutóbbi adatok szerint, ami 8% körüli munkaerőpiaci részarányt jelent a teljes hazai foglalkoztatottságból, ezzel látványosan felülmúlva a GDP-ből való részesedést, ami jelzi az iparág hatékonyságnövelésében rejlő további jelentős potenciáltilletve az építőiparszürkegazdasággal kapcsolatos kérdéseit.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

építkezések

ingatlanok

kamatok