Egyre többen látnak fantáziát ebben a tojásban: tényleg megéri ezzel foglalkozni?

Agrárszektor   
  Megosztom
Egyre többen látnak fantáziát ebben a tojásban: tényleg megéri ezzel foglalkozni?

Ma már egyre több helyen lehet kapni az apró fürjtojásokat, amiről azt mondják, hogy jótékony hatással van az egészségre. Méretét tekintve egy tyúktojás körülbelül 4-5 fürjtojásnak felel meg azonban ez a kicsi tojásféle számít a legegészségesebbnek a többi háziszárnyaséhoz képest. Ahogy az Agrárszektor írja, az elmúlt években egyre többen láttak fantáziát a tartásukban, de jellemzően kistermelői szinten foglalkoznak vele - igaz, más állattartáshoz képest lényegesen kisebb beruházást is igényel. Találkozhatunk ugyanakkor olyan tenyésztővel is, akinek sikerült komolyabb piacot kiépítenie.

Ahogy a portál írja, sokféleképpen feldolgozható a fürjtojás, amely egyre kedveltebb alapanyag itthon is, a kicsi, barnás pöttyökkel tarkított tojásfajta, tápanyagtartalmát tekintve pedig gazdagabb, mint egy tyúktojás. Négy-öt fürjtojás tömege tesz ki egy tyúktojást ám a fürjtojásban magasabb az ásványi anyag tartalom, hiszen ötször annyi foszfort rejt magában, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet, de magasabb az A-vitamin tartalma is, ellenben fele annyi koleszterint tartalmaz.

Az országban néhány nagyobb vállalkozás foglalkozik fürjtenyésztéssel és számos kistermelő, őstermelő tart kisebb létszámban. Az értékesítésben magukra vannak utalva a tenyésztők, de aki képes stabil piaci pozíciót kivívni magának annak megélhetési lehetőséget adhat a fürjtenyésztés.

Nem kell nagy terület hozzá

Kevés hely is elegendő a fürj számára hiszen egy tojóketrecben 90-100 négyzetcentiméteren egy egyed tartható. Egy évben intenzív körülmények között, zárt rendszerben és szabályozott világítás mellett egy tojótól 280-300 db tojásra lehet számítani. Az étkezési tojástermelő fürjek egy évig tarthatók termelésben. A tenyésztojás előállítására a 60-210 napos kor közötti madarak ajánlottak.

Az állomány nagyságától, valamint a technológiai megoldásoktól függően változhat, hogy mekkora a kezdeti beruházás, de tény, hogy egy kisebb állomány aránylag kevés befektetéssel is elindítható és fenntartható.

Mire van még szükség? Mire kell figyelni? További érdekességek és részletek az Agrárszektor cikkében olvashatók, ide kattintva.Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

tojás

fürjtojás