Ukrán gabonaügy: az időnyerés a cél több tagállamban is

Agrárszektor   
  Megosztom
Ukrán gabonaügy: az időnyerés a cél több tagállamban is

A szemünk előtt alakul át a gabonapiac, a folyamatban az importtilalom leginkább időnyerésre lehet alkalmas, Magyarország is ezen igyekszik.

Az ukrán agrártermékek behozatalának uniós felfüggesztése, illetve annak nyár eleji meghosszabbítása viszonylagos nyugalmat teremtett a kelet-európai tagállamok piacán az elmúlt hónapokban – legalábbis ezen a téren -, ám annak szeptember 15-i megszűnése előtt már jelezte több ország is, hogy kész saját hatáskörben elrendelni az importtilalmat, ha azt nem hosszabbítja meg Brüsszel. Mivel uniós hosszabbítás nem érkezett, három tagállam - köztük Magyarország is - rögtön jelezte, hogy nem várnak az EU-ra.

Visegrádiak közül hárman az egyéni tilalmat tartják megfelelőnek. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia választása gyors és érthető lépésnek tűnik annak fényében, hogy ezek a tagállamok keltek ki leginkább a piacokat alaposan összezavaró ukrán import kérdésében. Egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy az intézkedés hosszabb távon mennyire lesz hatékony. Az Európai Bizottság mindenesetre hétfőn konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, miután azok egyoldalúan kijelentették, hogy a bizottság határozata ellenére továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot, de más jogi lépést egyelőre nem helyezett kilátásba. Vélemények szerint ugyanakkor Magyarország, Lengyelország, Szlovákia leginkább időt szeretne nyerni, amíg rendeződhet a helyzet.

A hírek szerint jelenleg már inkább az ukrán áruban gondolkodnak, amely bizonyos fokú piacvesztést jelent a magyar gabona egyik, korábban jelentős piacán, Olaszországban.

Bővebben a témában az Agrárszektor cikkében olvashattok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gabona

ukrajna

gazdaság

hellovidék