Ment a mutyi Zalában: pszichoaktív szerekből szedte meg magát a két díler

MTI   
  Megosztom
Ment a mutyi Zalában: pszichoaktív szerekből szedte meg magát a két díler

Pszichoaktív szerek online kereskedelmével szerzett csaknem egymilliárd forintos jövedelmet két zalai férfi, akik az adófizetés megkerülésével mintegy 400 millió forintos költségvetési csalást követtek el - közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője.

Jánky Judit tájékoztatása szerint gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt emelt vádat a főügyészség a két férfi ellen, akik 2017 novembere és 2021 októbere között, akkor még tiltólistán nem szereplő pszichoaktív, pszichotrop szerek online belföldi kereskedelmével szerezték jövedelmüket, de azt megpróbálták eltitkolni az adóhatóság elől.

A 40 év körüli férfiak által postán, borítékban szétküldött termékek előállítása ismeretlen körülmények között történt, azokat a vásárlók a vádlottak által megjelölt e-mail-címekre küldött elektronikus levélben rendelték meg. A nem egyszer "herbálra" leadott megrendeléseket a másodrendű vádlott készítette össze, majd a termékeket úgy adta postára, hogy feladóként fiktív személyek adatait tüntette fel.

A csomagok ellenértékét a Magyar Posta Zrt. utalta át a vádlottak által megadott bankszámlákra, de voltak vásárlók, akik a termékek vételárát eleve átutalással vagy a megjelölt bankszámlára történt készpénzes befizetéssel rendezték. A folyószámlákat a vádlottak jellemzően Magyarországon munkát vállaló, ukrajnai születésű magyar állampolgárok nevére nyitották, de azok felett kizárólag a két férfi rendelkezett, a bankkártyákat is ők birtokolták.

A két férfi az általuk üzletszerűen végzett online kereskedelmi tevékenységből, a pszichoaktív szerek értékesítéséből 2017 novembere és 2021 októbere között 19 bankszámlán összesen csaknem egymilliárd forint bevételre tettek szert. A leplezett tevékenységükből származó jövedelmüket az adóhatóság elől eltitkolták, bevallási és befizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az elsőrendű vádlott összesen mintegy 400 millió forint általános forgalmi adót, személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást és szociális hozzájárulási adót nem vallott és nem fizetett be a központi költségvetésnek. A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, részben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

drog

pszichoaktív szer

kereskedelem

zala megye