Döntöttek a helyiek: ezért nem lesz kavicsbánya a vidéki településen

HelloVidék   
  Megosztom
Döntöttek a helyiek: ezért nem lesz kavicsbánya a vidéki településen

Elfogadta a képviselő testület a lakosok ellenkezését, ezért mégse lesz Pilismaróton bánya. A településen egy kis cég akart volna 122 hektáron a Duna mellett kavicsot bányászni, ám a lakosok nyomására végül kihátrálni kényszerült.

A képviselőtestület szeptember 26-án, egy sikertelen, ám nagy számban a bányát ellenző helyi népszavazás után döntött az ügyben. Bár a lakosoknak mindössze 40 százaléka ment el voksolni, a résztvevők 87,3 százaléka amellett foglalt állást, hogy ne legyen bánya a Komárom-Esztergom vármegyei településen. A testület pedig ezt tudomásul vette és elfogadta - számolt be róla az Átlátszó.

Az elmúlt években igazi hullámvasút volt a pilismarótiak élete bánya-fronton. A település életét alaposan felforgató, sokáig titkolt tervben egy kis cég akart volna 122 hektáron a Duna mellett kavicsot bányászni. A polgármester, Pergel István Csaba – aki bele is bukott a bányanyitási tervekbe – nem verte nagydobra, hogy a GM-PRO Kft. környezetvédelmi engedélyt kapott a Kormányhivataltól, és azt sem reklámozta a településvezető, hogy a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

Miután kiderült, hogy mi történt, a polgármester lemondott, majd a teljes testület is távozott a falu éléről. Miközben a politikai csatározások folytatódtak, a GM-PRO Kft. engedélyét a Kormányhivatal felülvizsgálta, majd visszavonta.

Ezt a cég nem hagyta szó nélkül: bíróságra ment, ahol 2021 nyarán az a döntés született, hogy mégis érvényes a cég engedélye. A Kormányhivatal erre a Kúriához fordult, és ugyan az első döntést hatályon kívül helyezték, az újraindult ügyben ismét a bányanyítást tervező cég számára hozott kedvező ítéletet a bíróság. Az ügy ezt követően a minisztériumnál folytatódott, felügyeleti eljárás keretében a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezték.

Erőteljes civil szerveződés indult meg a településen: a bánya ellen küzdők népszavazást kezdeményeztek az ügyben egy helyi lakossági fórum után, ahol a bánya képviselőit finoman szólva sem fogadták tárt karokkal. Az augusztus 27-én tartott népszavazás eredménytelen lett, mert a jogosultaknak csupán 40,84 százaléka ment el szavazni. Ám a 781 fő résztvevő elsöprő többsége a bányanyitás ellen voksolt: 87,3 százalék mondott nemet a kavicsbányára, és csak 12,7 százalékuk szavazott igennel. Ezt tudomásul véve hátrált ki most a képviselőtestület a beruházás mögül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

bánya

népszavazás

pilismarót