Döntöttek a helyiek: ezért nem lesz kavicsbánya a vidéki településen

HelloVidék   
  Megosztom
Döntöttek a helyiek: ezért nem lesz kavicsbánya a vidéki településen

Elfogadta a képviselő testület a lakosok ellenkezését, ezért mégse lesz Pilismaróton bánya. A településen egy kis cég akart volna 122 hektáron a Duna mellett kavicsot bányászni, ám a lakosok nyomására végül kihátrálni kényszerült.

A képviselőtestület szeptember 26-án, egy sikertelen, ám nagy számban a bányát ellenző helyi népszavazás után döntött az ügyben. Bár a lakosoknak mindössze 40 százaléka ment el voksolni, a résztvevők 87,3 százaléka amellett foglalt állást, hogy ne legyen bánya a Komárom-Esztergom vármegyei településen. A testület pedig ezt tudomásul vette és elfogadta - számolt be róla az Átlátszó.

Az elmúlt években igazi hullámvasút volt a pilismarótiak élete bánya-fronton. A település életét alaposan felforgató, sokáig titkolt tervben egy kis cég akart volna 122 hektáron a Duna mellett kavicsot bányászni. A polgármester, Pergel István Csaba – aki bele is bukott a bányanyitási tervekbe – nem verte nagydobra, hogy a GM-PRO Kft. környezetvédelmi engedélyt kapott a Kormányhivataltól, és azt sem reklámozta a településvezető, hogy a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

Miután kiderült, hogy mi történt, a polgármester lemondott, majd a teljes testület is távozott a falu éléről. Miközben a politikai csatározások folytatódtak, a GM-PRO Kft. engedélyét a Kormányhivatal felülvizsgálta, majd visszavonta.

Ezt a cég nem hagyta szó nélkül: bíróságra ment, ahol 2021 nyarán az a döntés született, hogy mégis érvényes a cég engedélye. A Kormányhivatal erre a Kúriához fordult, és ugyan az első döntést hatályon kívül helyezték, az újraindult ügyben ismét a bányanyítást tervező cég számára hozott kedvező ítéletet a bíróság. Az ügy ezt követően a minisztériumnál folytatódott, felügyeleti eljárás keretében a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezték.

Erőteljes civil szerveződés indult meg a településen: a bánya ellen küzdők népszavazást kezdeményeztek az ügyben egy helyi lakossági fórum után, ahol a bánya képviselőit finoman szólva sem fogadták tárt karokkal. Az augusztus 27-én tartott népszavazás eredménytelen lett, mert a jogosultaknak csupán 40,84 százaléka ment el szavazni. Ám a 781 fő résztvevő elsöprő többsége a bányanyitás ellen voksolt: 87,3 százalék mondott nemet a kavicsbányára, és csak 12,7 százalékuk szavazott igennel. Ezt tudomásul véve hátrált ki most a képviselőtestület a beruházás mögül.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

bánya

népszavazás

pilismarót