Megszűnhet az éhezés, mégis undorodunk tőlük: hazánkba is betört a rovarbiznisz

Agrárszektor   
  Megosztom
Megszűnhet az éhezés, mégis undorodunk tőlük: hazánkba is betört a rovarbiznisz

Szakértők szerint a takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve. Már Magyarországon is van olyan piaci szereplő, amely a rovarfehérjék előállításával újabb lehetőségeket nyújthat az agráriparban - írja az Agrárszektor.

Idehaza is van olyan újabb törekvés, amely a fehérjeszükséglet megoldását inkább egy körforgásos gazdasági modellben látja, amelynek keretében hatékony és környezetbarát takarmány alapanyag-előállítás zajlik lokálisan elérhető biomasszából. Ennek a piacnak az egyik úttörője Magyarországon az Agroloop Hungary Kft., amelynek vállalati missziója az ipari léptékű rovartenyésztés bevezetése a közép-európai régióba.

Nyilvánvaló, hogy a főként állati forrásból származó fehérjeszükséglet is arányosan emelkedni fog a jövőben. A húsfogyasztás világszerte több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 20 évben, és 2018-ban elérte a 320 millió tonnát. Egyes előrejelzések szerint a fogyasztás 2028-ig további 13 százalékkal nő majd. Ahhoz, hogy a szükséges fehérjeigényt kielégítésre kerüljön az élelmiszer-termelés jelentős növekedése szükséges vagy más egyéb alternatív fehérjeforrásokat kellene bevonni az élelmiszerláncba.

Az elmúlt két évtizedben egyértelműen hiánycikk lett a takarmányfehérje Európában, ami létrehozta az úgynevezett alternatív fehérje iparágat. A rovarfehérjék takarmány célú felhasználása és a hozzá kapcsolódó jogszabályok kidolgozása egyelőre még kialakulóban van az Európai Unióban, többek között ezért is van hatalmas potenciál az ágazatban. A tavalyi évben az engedélyezett felhasználási területek köre hazánkban kibővült a sertés- és baromfiágazatokkal.

Bővebben a témában az Agrárszektor oldalán olvashattok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

rovarfehérje

rovar

élelmiszer

liszt

hellovidek